Maakuntahallitus, kokous 29.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 132 Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitus, kielteiset päätökset

VSLDno-2022-135

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

 Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.

Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin.

Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

  • perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan (pakollinen valintakriteeri) 
  • edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai 
  • edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
  • edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
  • lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista

 

10.6.2022 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista:

  1. Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä 867 000 euroa.
  2. Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 560 000 euroa.
  3. Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista (lue työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta lisää). Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:
  • Saaristomeri
    • Saaristomeren veden laadun parantaminen
    • Kestävä ympärivuotinen matkailu
    • Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisoint
  • Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana
    • TKI-rahoituksen kasvattaminen

 

Saaristomeriteeman edistämiseen on AKKE-rahoitusta käytettävissä 740 000 euroa ja Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana 337 000 euroa.

Varsinais-Suomen liittoon saatiin 14 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 849 619 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 400 036 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa.

Kielteiset päätösesitykset (oheismateriaali):

 

Taivassalon matkailun Masterplan (2022–15). Hakija Taivassalon kunta

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2022 - 30.8.2023

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen tavoite on synnyttää Taivassalon matkailusektorin ”masterplan”, kokonaisvaltainen kehittämissuunnitelma. Tässä suunnitelmassa määritellään kunnan matkailusektorin kehittämisen kannalta keskeiset ja konkreettiset tavoitteet sekä toimenpiteet. Nämä suuntaavat matkailualan kehittämistyötä kunnassa niin lyhyellä, kuin pitkällä aikavälillä. 

Hankkeessa syntynyttä aineistoa tullaan hyödyntämään lähtökohtana yritysten, kunnan ja muiden julkisyhteisöiden sekä kolmannen sektorin konkreettisille hankkeille. 

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Taivassalon Masterplan -toimenpide tulee kohdentumaan Saaristomeri -teeman alle ja siellä erityisesti kestävän ympärivuotisen matkailun mahdollisuuksien ja toimenpiteiden selvittämiseen ja edistämiseen. Laajassa kuvassa hanke edistää ja selkeyttää alue- ja yhdyskuntarakennetta sekä osaltaan tukee elinkeinoharjoittajien menestymistä alueella. Hanke edistää kulttuuriympäristön ja matkailun synergiaa.

Perustelut päätösesitykselle:

Vaikuttavuudeltaan pieni vain yhden kunnan alueelle kohdistuva hanke. Master Plan -tyyppisiä matkailualan kuntakohtaisia kehittämisohjelmia on viime vuosina laadittu kuntien omalla kustannuksella. Vain osa toimenpiteistä liittyy matkailun kehittämiseen.

 

Hyvinvointialueen innovaatio-osaamisen rakentaminen (2022–58). Hakija Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Osatoteuttajat Turun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, hoitotieteen laitos. Turun ammattikorkeakoulu, terveysteknologia

Hankkeen toteutusaika on 1.1.2023-30.6.2024

Hankkeen kuvaus:

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta odotetaan vahvaa kehittämiskykyä sote-palvelujen saatavuuden ja vaikuttavuuden osalta. Sote-ammattilaisten asiakasosaaminen, kehittämisideat ja innovaatiokulttuuri ovat arvokasta pääomaa organisaation kehittymiselle. Lisäksi tarvitaan yritysyhteistyötä uusien vaikuttavien ja kustannustehokkaiden ratkaisujen luomiseksi. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallitus onkin päättänyt perustaa hyvinvointialueelle Innovaatiokeskuksen, jonka tarkoituksena on kokeilla uusia toimintatapoja ja teknologioita yhdessä kumppaneiden kanssa sekä systemaattisesti selvittää kokeilun vaikuttavuus sote-palveluihin.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Maakuntastrategia asettaa tavoitteekseen, että maakunnan korkea ja monipuolinen osaaminen kanavoituu alueen hyvinvoinniksi (tavoite 8) ja että korkeakoulujen, yritysten ja julkisen sektorin yhteistyö tuottaa huipputuotteita, -palveluita ja -sisältöjä, jotka vahvistavat maakunnan elinvoimaa (tavoite 14). Lisäksi tavoitellaan kokeilualustoja lupaaville uusille ideoille ja innovaatioille erityisesti lääke- ja terveysteknologian aloilla (toimenpide 34).

Perustelut päätösesitykselle:

Hyvinvointialueen innovaatio-osaamisen rakentaminen on hyvinvointialueen normaalia omaa toimintaa, joka perustuu Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallitus päätökseen rakentaa innovaatiokeskus. Hankkeessa on vahva koulutuspainotus ja esimerkiksi hankkeeseen sisältyvä design-ajattelua tukeva opintojakso (3–5 op) on normaalia koulutustoimintaa.

 

Hello Brussels, TrueNet Calling (2022–60). Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

Hankkeen toteutusaika on 1.10.2022-31.12.2023

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on luoda uusi yritysten ja turkulaisten korkeakoulujen välinen yhteinen proaktiivinen toimintamalli, jolla kasvatetaan Horizon Europe -ohjelman rahoitusta Varsinais-Suomessa. 

Hankkeen toisena tavoitteena on kehittää ja vakiinnuttaa TrueNet-verkoston toimintaa pysyväksi osaksi maakunnallista kehitystyötä. 

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Maakuntaohjelma edistää maakunnan tunnistettujen kärkialojen kasvua ja kilpailukykyä. Toimenpiteiden rahoittamiseksi tarvitaan myös ulkoista kv-rahoitusta ja tämä on ohjelmassa tunnistettu, kuten myös korkeakoulujen rooli yritystoiminnan tukena. Horizon Europe-rahoitus tukee elpymissuunnitelman ja maakuntaohjelman tavoitteiden toteutumista maakunnan kärkialojen ja vihreän siirtymän osalta.

Perustelut päätösesitykselle:

Hankkeen lisäarvo TrueNet-verkostoon on pieni. Horisontti-hankkeiden edellytyksenä on kansainvälinen konsortio, eli hakemusten valmistelussa pitää olla alusta lähtien kansainvälisiä kumppaneita mukana. Hakemuksessa ei huomioida kansainvälistä ulottuvuutta tältä osin lainkaan. Kustannusarvio on ylimitoitettu. 

 

Veneilijöiden imutyhjennysverkosto kuntoon (2022–61). Hakija Pidä Saaristo Siistinä ry

Hankkeen toteutusaika on 1.2.2023-1.9.2024

Hankkeen kuvaus:

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on yhteensä noin kolmekymmentä imutyhjennyslaitetta eri vesialueilla. Näistä 15 sijaitsee Saaristomerellä. Valitettavasti moni asemista on tullut tiensä päähän ja kaipaa korvaajaa. Hankkeen aikana korvataan yksi kelluva imutyhjennysasema Saaristomeren kansallispuiston yhteistoiminta-alueen septiverkostossa. Uusi asema on malliltaan laiturimainen, jonka käyttömukavuus on huomattavasti parempi vanhoihin verrattuna.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke tukee vahvasti Saaristomeren veden laadun parantamista, vähentää rehevöitymistä ja tukee saariston yrittäjiä ja matkailua parantamalla veneilijöiden palveluverkostoa.

Perustelut päätösesitykselle:

Tärkeä ja konkreettinen hanke, mutta valitettavasti AKKE-rahoitusta ei käytetä pelkkien investointien rahoittamiseen. EU-rahoituksella on jo tuettu viiden imutyhjennyslaitteen hankintaa.

 

EU-vaikuttamisen vahvistaminen Turun korkeakouluissa (2022–66). Hakija Turun yliopisto

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2022-31.8.2024

Hankkeen kuvaus:

Tavoitteena on vahvistaa Varsinais-Suomen ja erityisesti Turun alueen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen EU-vaikuttamista ja näkyvyyttä Brysselissä sekä lisätä mahdollisuuksia menestyä EU:n tutkimusrahoituksen hakemisessa (erityisesti Horisontti Eurooppa -rahoitus). Tavoitteena on tunnistaa, koordinoida, osallistaa ja kouluttaa laaja tutkija-, opettaja- ja kehittäjäjoukko EU-vaikuttamistoimiin ja näin ollen vahvistaa Varsinais-Suomen ja Turun korkeakoulujen temaattisten keihäänkärkien tunnettavuutta EU-verkostoissa. Tavoitteena on kaksinkertaistaa EU-rahoituksen määrä Varsinais-Suomen alueella.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke toteuttaa pääosin maakuntaohjelman tavoitteita 16. Talous ja elinkeinot kasvavat ja menestymme globaaleilla markkinoilla olemalla kansainvälinen ja avoin maakunta ja 17. Maakunta houkuttelee yhä enemmän osaajia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Näiden tavoitteiden osalta toimenpiteet 37. Tehdään maakunnan elinkeinot ja osaaminen tutuksi kansainvälisissä medioissa ja areenoilla ja 41. Luodaan olosuhteet, jotka edistävät toimijoiden kiinnittymistä alueelle ja viestitään kansallisesti ja kansainvälisesti hyvistä elämän ja yrittämisen edellytyksistä Varsinais-Suomessa, sisältyvät hankkeen toimenpiteisiin.

Perustelut päätösesitykselle:

Palkattavan henkilön rekrytointi on menossa jo ilman hankepäätöstäkin. Sisältö on pitkäjänteistä toimintaa, jota tulee tehdä ilman hankettakin. Kustannusarvio on suuri AKKE-rahoitukseen.

 

Elokuva-alan koulutuksen kehittäminen Varsinais-Suomessa (2022–69). Hakija Turun kaupunki / Turun ammatti-instituutti

Hankkeen toteutusaika on 1.8.2022 - 31.12.2023

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen tavoitteena on vastata elokuva-alan osaamisvajeeseen kehittämällä koulutustarjontaa Turun ammatti-instituutissa. Siinä luodaan yhdessä työelämäkumppanien elokuva-alaan liittyvä tutkinnon osa, joka voidaan joustavalla, esim. monimuoto- tai oppisopimustoteutusta hyväksi käyttävällä tavalla räätälöidä välitöntä työvoimatarvetta kokevien tuotantoyhtiöiden tarpeiden mukaiseksi. Hankkeessa toteutettavat pilotit sekä siinä suunniteltava tutkinnon osa suunnataan jatkuvan oppimisen hengessä jo työelämässä tai työmarkkinoilla oleville media-alan ammattilaisille, eikä se sellaisenaan ole osa media-alan perustutkintoa. Koulutuksen osallistujien tavoitteena on joko työllistyä heidät oppisopimus- tai työssäoppimisjaksolle ottaneeseen yritykseen tai muutoin laajentaa osaamistaan työelämän ja esim. nykyisen työnantajan tarpeita vastaavaksi.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke toteuttaa maakuntaohjelmaa etenkin tavoitteen 8 (Maakunnan korkea ja monipuolinen osaaminen kanavoituu alueen hyvinvoinniksi. Jatkuvaa oppimista ja elämänkokemusta arvostetaan.) osalta. Se vahvistaa jatkuvaa oppimista ja työelämäyhteistyötä, vastaa tunnistettuun työelämän murrokseen ja perustuu osaamisperusteiseen ajatteluun tarjoamalla työelämän tarpeisiin räätälöidyn tutkinnon osan osaajapulasta kärsivälle alalle oppisopimus- tai koulutussopimusmallin mukaisesti (tp. 21, tp 22). Samalla se edistää merkittävästi oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä (tp 23).

Perustelut päätösesitykselle:

Yhden oppilaitoksen toteuttama hanke ja sisältää suoraan tutkinnon osan rakentamisen. Arvio aidosta tarpeesta hankkeelle on hieman epäselvä, kun hanke on tarkoitus aloittaa osaamistarpeiden selvityksellä. Kohtuullisen suuri kustannusarvio AKKE-rahoitukseen ja hankkeen sisältöön nähden.

 

Saavutettava Saaristomeri (SaaMeri) (2022–75). Hakija Turun yliopisto

Hankkeen toteutusaika on 01.09.2022-30.8.2024

Hankkeen kuvaus:

Matkailu on Saaristomeren alueen yksi keskeisimmistä ja sopivimmista elinkeinoista. Matkailukauden lyhyys on pitkään koettu ongelmana elinkeinon vaikuttavuuden kasvattamisessa. Alueen saavutettavuudella on keskeinen rooli, kun tavoitellaan matkailukauden pidentämistä tai jopa ympärivuotisuutta. Hankkeen tavoitteena on selvittää ympärivuotisten ja kausittaisten matkailupalveluitten saavutettavuus sekä millaisin liikennejärjestelmän kehittämistoimin sitä voitaisiin parantaa. Hankkeessa selvitetään matkailutoimijoitten ja muitten matkailuun kytkeytyvien toimijoitten valmiudet, halukkuus sekä esiintyvät pullonkaulat sesongin pidentämiseen liittyen sekä saavutettavuusvaje eri vuodenaikoina eri tarpeisiin. Saavutettavuutta tarkastellaan niin fyysisestä, ekologisesta kuin lähestyttävyyden näkökulmasta (kestävä toiminta). Tavoitteena on myös tuoda liikenne- ja matkailusektorin toimijoita yhteen innovatiivisten, yhdessä määriteltyjen ratkaisujen löytämiseksi.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke tukee erityisesti kahta Maakuntastrategian 2040+ arvoa: saavutettavuutta ja vastuullisuutta. Saavutettavuutta edistämällä liikennejärjestelmän kehittämistä ja sitä kautta parantamalla ympärivuotisen matkailun edellytyksiä, vastuullisuutta perustamalla hanke sinisen talouden ja kestävän kehityksen periaatteisiin. Hanke toteuttaa ennen kaikkea Maakuntaohjelman tavoitteita 5. Sujuvat liikkumisratkaisut edistävät toimivaa ja kestävää arkea koko maakunnassa sekä 18. Maakunnan kehittäminen tapahtuu luonnon kanssa sopusoinnussa ja sen arvot huomioiden. Yhtymäkohtia on toimenpiteisiin, kuten monipaikkaisuuden edelläkävijä (10), kulttuurin monilainen saavutettavuus (24) ja kestävän matkailun edelläkävijämaakunta (43). Lisäksi hanke vastaa useisiin Varsinais-Suomen matkailuelinkeinon kehittämisen tiekartan esittämiin tarpeisiin.

Perustelut päätösesitykselle:

Etenkin liikennejärjestelmän osalta on jo olemassa tarkkaa tilannekuvatietoa. Matkailukauden pidentämistä on selvitetty ja selvitetään toisilla hankkeilla. Yritysten osallistuminen hankkeeseen jää avoimeksi.

Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 23.6.2022.

Ehdotus

Esittelijä

Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, ettei seuraaville hankkeille myönnetä alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta:

Taivassalon matkailun Masterplan (2022–15). Hakija Taivassalon kunta

 Hyvinvointialueen innovaatio-osaamisen rakentaminen (2022–58). Hakija Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Osatoteuttajat Turun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, hoitotieteen laitos. Turun ammattikorkeakoulu, terveysteknologia

Hello Brussels, TrueNet Calling (2022–60). Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

Veneilijöiden imutyhjennysverkosto kuntoon (2022–61). Hakija Pidä Saaristo Siistinä ry

EU-vaikuttamisen vahvistaminen Turun korkeakouluissa (2022–66). Hakija Turun yliopisto

Elokuva-alan koulutuksen kehittäminen Varsinais-Suomessa (2022–69). Hakija Turun kaupunki / Turun ammatti-instituutti

Saavutettava Saaristomeri (SaaMeri) (2022–75). Hakija Turun yliopisto

Päätös

Tarja Nuotio ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "Saavutettava Saaristomeri (SaaMeri) (2022–75)" käsittelyssä ja poistui kokouksesta asiakohdan käsittelyn ajaksi.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.

Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin.

Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

  • perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan (pakollinen valintakriteeri) 
  • edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai 
  • edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
  • edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
  • lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista

 

10.6.2022 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista:

  1. Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä 867 000 euroa.
  2. Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 560 000 euroa.
  3. Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista (lue työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta lisää). Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:
  • Saaristomeri
    • Saaristomeren veden laadun parantaminen
    • Kestävä ympärivuotinen matkailu
    • Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisoint
  • Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana
    • TKI-rahoituksen kasvattaminen

 

Saaristomeriteeman edistämiseen on AKKE-rahoitusta käytettävissä 740 000 euroa ja Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana 337 000 euroa.

Varsinais-Suomen liittoon saatiin 14 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 849 619 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 400 036 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 2,5 miljoonaa euroa.

Kielteiset päätösesitykset (oheismateriaali):

 

Taivassalon matkailun Masterplan (2022–15). Hakija Taivassalon kunta

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2022 - 30.8.2023

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen tavoite on synnyttää Taivassalon matkailusektorin ”masterplan”, kokonaisvaltainen kehittämissuunnitelma. Tässä suunnitelmassa määritellään kunnan matkailusektorin kehittämisen kannalta keskeiset ja konkreettiset tavoitteet sekä toimenpiteet. Nämä suuntaavat matkailualan kehittämistyötä kunnassa niin lyhyellä, kuin pitkällä aikavälillä. 

Hankkeessa syntynyttä aineistoa tullaan hyödyntämään lähtökohtana yritysten, kunnan ja muiden julkisyhteisöiden sekä kolmannen sektorin konkreettisille hankkeille. 

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Taivassalon Masterplan -toimenpide tulee kohdentumaan Saaristomeri -teeman alle ja siellä erityisesti kestävän ympärivuotisen matkailun mahdollisuuksien ja toimenpiteiden selvittämiseen ja edistämiseen. Laajassa kuvassa hanke edistää ja selkeyttää alue- ja yhdyskuntarakennetta sekä osaltaan tukee elinkeinoharjoittajien menestymistä alueella. Hanke edistää kulttuuriympäristön ja matkailun synergiaa.

Perustelut päätösesitykselle:

Vaikuttavuudeltaan pieni vain yhden kunnan alueelle kohdistuva hanke. Master Plan -tyyppisiä matkailualan kuntakohtaisia kehittämisohjelmia on viime vuosina laadittu kuntien omalla kustannuksella. Vain osa toimenpiteistä liittyy matkailun kehittämiseen.

 

Hyvinvointialueen innovaatio-osaamisen rakentaminen (2022–58). Hakija Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Osatoteuttajat Turun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, hoitotieteen laitos. Turun ammattikorkeakoulu, terveysteknologia

Hankkeen toteutusaika on 1.1.2023-30.6.2024

Hankkeen kuvaus:

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta odotetaan vahvaa kehittämiskykyä sote-palvelujen saatavuuden ja vaikuttavuuden osalta. Sote-ammattilaisten asiakasosaaminen, kehittämisideat ja innovaatiokulttuuri ovat arvokasta pääomaa organisaation kehittymiselle. Lisäksi tarvitaan yritysyhteistyötä uusien vaikuttavien ja kustannustehokkaiden ratkaisujen luomiseksi. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallitus onkin päättänyt perustaa hyvinvointialueelle Innovaatiokeskuksen, jonka tarkoituksena on kokeilla uusia toimintatapoja ja teknologioita yhdessä kumppaneiden kanssa sekä systemaattisesti selvittää kokeilun vaikuttavuus sote-palveluihin.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Maakuntastrategia asettaa tavoitteekseen, että maakunnan korkea ja monipuolinen osaaminen kanavoituu alueen hyvinvoinniksi (tavoite 8) ja että korkeakoulujen, yritysten ja julkisen sektorin yhteistyö tuottaa huipputuotteita, -palveluita ja -sisältöjä, jotka vahvistavat maakunnan elinvoimaa (tavoite 14). Lisäksi tavoitellaan kokeilualustoja lupaaville uusille ideoille ja innovaatioille erityisesti lääke- ja terveysteknologian aloilla (toimenpide 34).

Perustelut päätösesitykselle:

Hyvinvointialueen innovaatio-osaamisen rakentaminen on hyvinvointialueen normaalia omaa toimintaa, joka perustuu Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallitus päätökseen rakentaa innovaatiokeskus. Hankkeessa on vahva koulutuspainotus ja esimerkiksi hankkeeseen sisältyvä design-ajattelua tukeva opintojakso (3–5 op) on normaalia koulutustoimintaa.

 

Hello Brussels, TrueNet Calling (2022–60). Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

Hankkeen toteutusaika on 1.10.2022-31.12.2023

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on luoda uusi yritysten ja turkulaisten korkeakoulujen välinen yhteinen proaktiivinen toimintamalli, jolla kasvatetaan Horizon Europe -ohjelman rahoitusta Varsinais-Suomessa. 

Hankkeen toisena tavoitteena on kehittää ja vakiinnuttaa TrueNet-verkoston toimintaa pysyväksi osaksi maakunnallista kehitystyötä. 

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Maakuntaohjelma edistää maakunnan tunnistettujen kärkialojen kasvua ja kilpailukykyä. Toimenpiteiden rahoittamiseksi tarvitaan myös ulkoista kv-rahoitusta ja tämä on ohjelmassa tunnistettu, kuten myös korkeakoulujen rooli yritystoiminnan tukena. Horizon Europe-rahoitus tukee elpymissuunnitelman ja maakuntaohjelman tavoitteiden toteutumista maakunnan kärkialojen ja vihreän siirtymän osalta.

Perustelut päätösesitykselle:

Hankkeen lisäarvo TrueNet-verkostoon on pieni. Horisontti-hankkeiden edellytyksenä on kansainvälinen konsortio, eli hakemusten valmistelussa pitää olla alusta lähtien kansainvälisiä kumppaneita mukana. Hakemuksessa ei huomioida kansainvälistä ulottuvuutta tältä osin lainkaan. Kustannusarvio on ylimitoitettu. 

 

Veneilijöiden imutyhjennysverkosto kuntoon (2022–61). Hakija Pidä Saaristo Siistinä ry

Hankkeen toteutusaika on 1.2.2023-1.9.2024

Hankkeen kuvaus:

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on yhteensä noin kolmekymmentä imutyhjennyslaitetta eri vesialueilla. Näistä 15 sijaitsee Saaristomerellä. Valitettavasti moni asemista on tullut tiensä päähän ja kaipaa korvaajaa. Hankkeen aikana korvataan yksi kelluva imutyhjennysasema Saaristomeren kansallispuiston yhteistoiminta-alueen septiverkostossa. Uusi asema on malliltaan laiturimainen, jonka käyttömukavuus on huomattavasti parempi vanhoihin verrattuna.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke tukee vahvasti Saaristomeren veden laadun parantamista, vähentää rehevöitymistä ja tukee saariston yrittäjiä ja matkailua parantamalla veneilijöiden palveluverkostoa.

Perustelut päätösesitykselle:

Tärkeä ja konkreettinen hanke, mutta valitettavasti AKKE-rahoitusta ei käytetä pelkkien investointien rahoittamiseen. EU-rahoituksella on jo tuettu viiden imutyhjennyslaitteen hankintaa.

 

EU-vaikuttamisen vahvistaminen Turun korkeakouluissa (2022–66). Hakija Turun yliopisto

Hankkeen toteutusaika on 1.9.2022-31.8.2024

Hankkeen kuvaus:

Tavoitteena on vahvistaa Varsinais-Suomen ja erityisesti Turun alueen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen EU-vaikuttamista ja näkyvyyttä Brysselissä sekä lisätä mahdollisuuksia menestyä EU:n tutkimusrahoituksen hakemisessa (erityisesti Horisontti Eurooppa -rahoitus). Tavoitteena on tunnistaa, koordinoida, osallistaa ja kouluttaa laaja tutkija-, opettaja- ja kehittäjäjoukko EU-vaikuttamistoimiin ja näin ollen vahvistaa Varsinais-Suomen ja Turun korkeakoulujen temaattisten keihäänkärkien tunnettavuutta EU-verkostoissa. Tavoitteena on kaksinkertaistaa EU-rahoituksen määrä Varsinais-Suomen alueella.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke toteuttaa pääosin maakuntaohjelman tavoitteita 16. Talous ja elinkeinot kasvavat ja menestymme globaaleilla markkinoilla olemalla kansainvälinen ja avoin maakunta ja 17. Maakunta houkuttelee yhä enemmän osaajia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Näiden tavoitteiden osalta toimenpiteet 37. Tehdään maakunnan elinkeinot ja osaaminen tutuksi kansainvälisissä medioissa ja areenoilla ja 41. Luodaan olosuhteet, jotka edistävät toimijoiden kiinnittymistä alueelle ja viestitään kansallisesti ja kansainvälisesti hyvistä elämän ja yrittämisen edellytyksistä Varsinais-Suomessa, sisältyvät hankkeen toimenpiteisiin.

Perustelut päätösesitykselle:

Palkattavan henkilön rekrytointi on menossa jo ilman hankepäätöstäkin. Sisältö on pitkäjänteistä toimintaa, jota tulee tehdä ilman hankettakin. Kustannusarvio on suuri AKKE-rahoitukseen.

 

Elokuva-alan koulutuksen kehittäminen Varsinais-Suomessa (2022–69). Hakija Turun kaupunki / Turun ammatti-instituutti

Hankkeen toteutusaika on 1.8.2022 - 31.12.2023

Hankkeen kuvaus:

Hankkeen tavoitteena on vastata elokuva-alan osaamisvajeeseen kehittämällä koulutustarjontaa Turun ammatti-instituutissa. Siinä luodaan yhdessä työelämäkumppanien elokuva-alaan liittyvä tutkinnon osa, joka voidaan joustavalla, esim. monimuoto- tai oppisopimustoteutusta hyväksi käyttävällä tavalla räätälöidä välitöntä työvoimatarvetta kokevien tuotantoyhtiöiden tarpeiden mukaiseksi. Hankkeessa toteutettavat pilotit sekä siinä suunniteltava tutkinnon osa suunnataan jatkuvan oppimisen hengessä jo työelämässä tai työmarkkinoilla oleville media-alan ammattilaisille, eikä se sellaisenaan ole osa media-alan perustutkintoa. Koulutuksen osallistujien tavoitteena on joko työllistyä heidät oppisopimus- tai työssäoppimisjaksolle ottaneeseen yritykseen tai muutoin laajentaa osaamistaan työelämän ja esim. nykyisen työnantajan tarpeita vastaavaksi.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke toteuttaa maakuntaohjelmaa etenkin tavoitteen 8 (Maakunnan korkea ja monipuolinen osaaminen kanavoituu alueen hyvinvoinniksi. Jatkuvaa oppimista ja elämänkokemusta arvostetaan.) osalta. Se vahvistaa jatkuvaa oppimista ja työelämäyhteistyötä, vastaa tunnistettuun työelämän murrokseen ja perustuu osaamisperusteiseen ajatteluun tarjoamalla työelämän tarpeisiin räätälöidyn tutkinnon osan osaajapulasta kärsivälle alalle oppisopimus- tai koulutussopimusmallin mukaisesti (tp. 21, tp 22). Samalla se edistää merkittävästi oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä (tp 23).

Perustelut päätösesitykselle:

Yhden oppilaitoksen toteuttama hanke ja sisältää suoraan tutkinnon osan rakentamisen. Arvio aidosta tarpeesta hankkeelle on hieman epäselvä, kun hanke on tarkoitus aloittaa osaamistarpeiden selvityksellä. Kohtuullisen suuri kustannusarvio AKKE-rahoitukseen ja hankkeen sisältöön nähden.

 

Saavutettava Saaristomeri (SaaMeri) (2022–75). Hakija Turun yliopisto

Hankkeen toteutusaika on 01.09.2022-30.8.2024

Hankkeen kuvaus:

Matkailu on Saaristomeren alueen yksi keskeisimmistä ja sopivimmista elinkeinoista. Matkailukauden lyhyys on pitkään koettu ongelmana elinkeinon vaikuttavuuden kasvattamisessa. Alueen saavutettavuudella on keskeinen rooli, kun tavoitellaan matkailukauden pidentämistä tai jopa ympärivuotisuutta. Hankkeen tavoitteena on selvittää ympärivuotisten ja kausittaisten matkailupalveluitten saavutettavuus sekä millaisin liikennejärjestelmän kehittämistoimin sitä voitaisiin parantaa. Hankkeessa selvitetään matkailutoimijoitten ja muitten matkailuun kytkeytyvien toimijoitten valmiudet, halukkuus sekä esiintyvät pullonkaulat sesongin pidentämiseen liittyen sekä saavutettavuusvaje eri vuodenaikoina eri tarpeisiin. Saavutettavuutta tarkastellaan niin fyysisestä, ekologisesta kuin lähestyttävyyden näkökulmasta (kestävä toiminta). Tavoitteena on myös tuoda liikenne- ja matkailusektorin toimijoita yhteen innovatiivisten, yhdessä määriteltyjen ratkaisujen löytämiseksi.

Yhteys maakuntaohjelmaan:

Hanke tukee erityisesti kahta Maakuntastrategian 2040+ arvoa: saavutettavuutta ja vastuullisuutta. Saavutettavuutta edistämällä liikennejärjestelmän kehittämistä ja sitä kautta parantamalla ympärivuotisen matkailun edellytyksiä, vastuullisuutta perustamalla hanke sinisen talouden ja kestävän kehityksen periaatteisiin. Hanke toteuttaa ennen kaikkea Maakuntaohjelman tavoitteita 5. Sujuvat liikkumisratkaisut edistävät toimivaa ja kestävää arkea koko maakunnassa sekä 18. Maakunnan kehittäminen tapahtuu luonnon kanssa sopusoinnussa ja sen arvot huomioiden. Yhtymäkohtia on toimenpiteisiin, kuten monipaikkaisuuden edelläkävijä (10), kulttuurin monilainen saavutettavuus (24) ja kestävän matkailun edelläkävijämaakunta (43). Lisäksi hanke vastaa useisiin Varsinais-Suomen matkailuelinkeinon kehittämisen tiekartan esittämiin tarpeisiin.

Perustelut päätösesitykselle:

Etenkin liikennejärjestelmän osalta on jo olemassa tarkkaa tilannekuvatietoa. Matkailukauden pidentämistä on selvitetty ja selvitetään toisilla hankkeilla. Yritysten osallistuminen hankkeeseen jää avoimeksi.

Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 23.6.2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää ettei seuraaville hankkeille myönnetä alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta:

Taivassalon matkailun Masterplan (2022–15). Hakija Taivassalon kunta

 Hyvinvointialueen innovaatio-osaamisen rakentaminen (2022–58). Hakija Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Osatoteuttajat Turun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, hoitotieteen laitos. Turun ammattikorkeakoulu, terveysteknologia

Hello Brussels, TrueNet Calling (2022–60). Hakija Turun ammattikorkeakoulu Oy

Veneilijöiden imutyhjennysverkosto kuntoon (2022–61). Hakija Pidä Saaristo Siistinä ry

EU-vaikuttamisen vahvistaminen Turun korkeakouluissa (2022–66). Hakija Turun yliopisto

Elokuva-alan koulutuksen kehittäminen Varsinais-Suomessa (2022–69). Hakija Turun kaupunki / Turun ammatti-instituutti

Saavutettava Saaristomeri (SaaMeri) (2022–75). Hakija Turun yliopisto

Päätös

Merkittiin, että Tarja Nuotio ilmoitti olevansa esteellinen (yhteisöjäävi)  Saavutettava Saaristomeri (SaaMeri) (2022–75) -hankkeessa. Nuotio poistui hankkeen käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi  tehdä kuntalain 134 §:n 1 mom. mukaisen kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus
Linnankatu 52 B
PL 273
20101 Turku
sähköposti: kirjaamo@varsinais-suomi.fi

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava kuntayhtymän kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.