Maakuntahallitus, kokous 29.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 139 Pohjoismainen saaristoyhteistyö

VSLDno-2022-183

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Sami Heinonen, saaristo- ja maaseutuasiamies, sami.heinonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto on mukana Pohjoismaiden ministerineuvoston (PMN) osarahoittamassa saaristoyhteistyössä, jolla on ns. rajakomiteastatus. Toiminnan vuotuinen budjetti on n. 130 000€, josta 60 000€ tulee ministerineuvostolta ja 70 000€ yhteistyössä mukana olevilta tahoilta Suomesta, Ahvenanmaalta ja Ruotsista.

Suomesta yhteistyössä ovat Varsinais-Suomen liiton lisäksi mukana Varsinais-Suomen ELY-keskus, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus ja Kymenlaakson liitto. Ahvenanmaalta mukana ovat Ålands landskapsregering (maakuntahallitus) ja Ahvenanmaan saaristokunnat. Ruotsalaisia yhteistyöorganisaatioita ovat Tukholman läänin lääninhallitus, Region Stockholm, Uppsalan läänin lääninhallitus, Region Östergötland ja Regionförbundet Östergötland.

Yhteistyön operatiivisesta toiminnasta vastaa yhteistyöhallitus yhdessä yhteistyökoordinaattorin kanssa. Tällä hetkellä yhteistyökoordinaattorina toimii FM Annastina Sarlin Nauvosta. Yhteistyöhallituksen puheenjohtaja on Ulrika Palmblad-Wennergren Tukholmasta (Stockholms Skärgårdsstiftelse). Ajankohtaisia teemoja yhteistyössä ovat matkailun aluetaloudelliset vaikutukset saaristossa, saariston matkailullinen saavutettavuus sekä rannikkokalastuksen jatkuvuus elinkeinona. Yhteistyön keskeisimpiä toimintatapoja ovat mm. erilaisten seminaarien ja workshopien järjestäminen, tiedotus ja olemassa olevien rahoitusmuotojen (ml. EU-ohjelmat) seuranta jatkuvan keskinäisen yhteydenpidon ohella.

Yhteistyön korkeinta valtaa käyttää neuvosto (rådet), joka kokoontuu vuosittain kerran ja mm. määrittää jäsenmaksut. Varsinais-Suomen liiton jäsenmaksu on ollut vuodesta 2012 lähtien 18 000€, josta liitto perii puolet takaisin maakuntamme saaristokunnilta ja saaristo-osakunnilta aiemmin sovitun jyvityksen perusteella. Liiton nettomaksuosuus on siis vuositasolla 9000€.

Yhteistyön kirjanpito ja koordinaattorin palkanmaksu kulkee Ahvenanmaan maakuntahallituksen kautta.

Lasku vuoden 2022 jäsenmaksusta on saapunut Varsinais-Suomen liiton kirjaamoon 10.8.2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee Pohjoismaisen saaristoyhteistyön esittelyn tiedoksi ja hyväksyy liiton maksuosuuden (18 000€/vuosi) sekä sen maksamisen saaristoyhteistyön tilille.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi  tehdä kuntalain 134 §:n 1 mom. mukaisen kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus
Linnankatu 52 B
PL 273
20101 Turku
sähköposti: kirjaamo@varsinais-suomi.fi

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava kuntayhtymän kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.