Perustelut
Paraisten kaupunki on saanut myönteisen rahoituspäätöksen Opetushallituksen valtionavustushausta Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen pilotteihin peruskouluille lukuvuodeksi 2022–2023. Valonia toimii hankkeen koordinaattorina. Opetushallituksen pilotissa kehitetään oppilaiden osallisuutta sekä demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta. Tavoitteena on luoda kokonaan uusia toimintoja tai kehittää eteenpäin jo hyviksi havaittuja malleja.
Lapset ja nuoret Varsinais-Suomen kestävyystyön kirittäjinä -hankkeessa kehitetään Valonian 15–18-vuotiaille luotua #Ilmastokirittäjät-toimintamallia sopimaan myös 4.–6. sekä 7.–8.-luokkalaisille. Muokattua toimintamallia testataan 3–4 kunnassa Varsinais-Suomen alueella. Oppilaat kutsuvat kotikuntansa päättäjiä ja yrittäjiä yhteisiin tilaisuuksiin, jotka suunnitellaan heidän kiinnostuksen kohteidensa pohjalta. Toimintamallissa oppilaat pääsevät ikätasoisesti tutustumaan kunnan ympäristöön liittyvään päätöksentekoon ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Malli tuo vaikuttamisen lähemmäs nuoria, tarjoaa välineen dialogin edistämiseen ja edistää nuorten osallisuutta. Lapsille ja nuorille tarvitaan selkeitä kanavia tuoda ympäristöhuolensa kuuluviin päättäjille. Samaan aikaan kunnissa on tarve saada eri ikäisiä kuntalaisia osallistumaan päätöksentekoon.
Hankkeen päähakijana toimii Paraisten kaupungin sivistystoimi. Valonian vastuulla on hankkeen koordinointi sekä suunnittelu- ja asiantuntijatyö. Lisäksi hankkeen käynnistyessä varmistetaan jo mukana olevien kuntien (Parainen ja Mynämäki) lisäksi 1-2 Varsinais-Suomalaista kuntaa, jotka hankkeen aikana testaavat toimintamallia jossakin alueensa koulussa.
Hanke tukee Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä 17. Rakennetaan varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä; 23. Muodostetaan oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä edistäviä ekosysteemejä; 28. Otetaan käyttöön konkreettisia keinoja ja malleja aktiivisen kansalaisuuden ja keskustelun lisäämiseksi yhteistyössä muun muassa vapaan sivistystyön oppilaitosten kanssa; 32. Kerrotaan päätöksenteon valmistelusta ja tehtyjen päätösten perusteluista ymmärrettävästi.
Hankkeen kesto on 1.9.2022–30.6.2023. Hankkeen kokonaisbudjetti on 35 556 euroa, josta omarahoitusosuus on 10 % hankkeen kustannuksista. Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.
Hankkeen toteutuksesta vastaa projektiasiantuntija Miriam Sewón.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi
Maakuntahallitus päättää
1. käynnistää Lapset ja nuoret Varsinais-Suomen kestävyystyön kirittäjinä -hankkeen,
2. perustaa hankkeelle kustannuspaikan,
3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset.