Maakuntahallitus, kokous 29.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 134 Lapset ja nuoret Varsinais-Suomen kestävyystyön kirittäjinä -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2022-177

Valmistelija

  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Paraisten kaupunki on saanut myönteisen rahoituspäätöksen Opetushallituksen valtionavustushausta Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen pilotteihin peruskouluille lukuvuodeksi 20222023. Valonia toimii hankkeen koordinaattorina. Opetushallituksen pilotissa kehitetään oppilaiden osallisuutta sekä demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta. Tavoitteena on luoda kokonaan uusia toimintoja tai kehittää eteenpäin jo hyviksi havaittuja malleja.

Lapset ja nuoret Varsinais-Suomen kestävyystyön kirittäjinä -hankkeessa kehitetään Valonian 1518-vuotiaille luotua #Ilmastokirittäjät-toimintamallia sopimaan myös 4.6. sekä 7.8.-luokkalaisille. Muokattua toimintamallia testataan 34 kunnassa Varsinais-Suomen alueella. Oppilaat kutsuvat kotikuntansa päättäjiä ja yrittäjiä yhteisiin tilaisuuksiin, jotka suunnitellaan heidän kiinnostuksen kohteidensa pohjalta. Toimintamallissa oppilaat pääsevät ikätasoisesti tutustumaan kunnan ympäristöön liittyvään päätöksentekoon ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Malli tuo vaikuttamisen lähemmäs nuoria, tarjoaa välineen dialogin edistämiseen ja edistää nuorten osallisuutta. Lapsille ja nuorille tarvitaan selkeitä kanavia tuoda ympäristöhuolensa kuuluviin päättäjille. Samaan aikaan kunnissa on tarve saada eri ikäisiä kuntalaisia osallistumaan päätöksentekoon.

Hankkeen päähakijana toimii Paraisten kaupungin sivistystoimi. Valonian vastuulla on hankkeen koordinointi sekä suunnittelu- ja asiantuntijatyö. Lisäksi hankkeen käynnistyessä varmistetaan jo mukana olevien kuntien (Parainen ja Mynämäki) lisäksi 1-2 Varsinais-Suomalaista kuntaa, jotka hankkeen aikana testaavat toimintamallia jossakin alueensa koulussa.

Hanke tukee Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä 17. Rakennetaan varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä; 23. Muodostetaan oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä edistäviä ekosysteemejä; 28. Otetaan käyttöön konkreettisia keinoja ja malleja aktiivisen kansalaisuuden ja keskustelun lisäämiseksi yhteistyössä muun muassa vapaan sivistystyön oppilaitosten kanssa; 32. Kerrotaan päätöksenteon valmistelusta ja tehtyjen päätösten perusteluista ymmärrettävästi.

Hankkeen kesto on 1.9.2022–30.6.2023. Hankkeen kokonaisbudjetti on 35 556 euroa, josta omarahoitusosuus on 10 % hankkeen kustannuksista. Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.

Hankkeen toteutuksesta vastaa projektiasiantuntija Miriam Sewón.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää 

1. käynnistää Lapset ja nuoret Varsinais-Suomen kestävyystyön kirittäjinä -hankkeen,

2. perustaa hankkeelle kustannuspaikan,

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi  tehdä kuntalain 134 §:n 1 mom. mukaisen kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus
Linnankatu 52 B
PL 273
20101 Turku
sähköposti: kirjaamo@varsinais-suomi.fi

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava kuntayhtymän kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.