Maakuntahallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Teollisuuden rakennemuutosryhmän perustaminen (lisäpykälä)

VSLDno-2023-314

Valmistelija

  • Janne Virtanen, edunvalvontajohtaja, janne.virtanen@varsinais-suomi.fi
  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Valmet Automotive on saanut päätökseen 16.1.2023 alkaneet muutosneuvottelut, jotka koskivat koko Uudenkaupungin autotehtaan henkilöstöä. Neuvotteluiden tuloksena Valmet Automotive tekee muutoksia toimenkuviin, käynnistää toistaiseksi voimassa olevia lomautusjärjestelyjä sekä irtisanoo työsopimuksia.

Vähennystarve on noin tuhat työntekijää, joista noin puolet toteutetaan toistaiseksi voimassa olevina lomautuksina ja loput irtisanomisina. Vähennykset tulevat voimaan huhti-toukokuun vaihteessa. Muutosneuvottelut käynnistettiin autotehtaan laskeneen tilauskannan vuoksi. Edellisten vuonna 2022 käytyjen muutosneuvotteluiden lopputuloksena vähennystarve oli noin 1 000 työntekijää, joista noin kolmasosa oli irtisanomisia ja loput toistaiseksi voimassa olevia lomautuksia. Yhteensä on siis kyse noin 2 000 työntekijän vähennyksestä.

Muutosneuvottelujen jälkeen Uudenkaupungin autotehtaalla työskentelee edelleen noin 1 400 Valmet Automotiven työntekijää. Muutosneuvotteluissa käsitelty sopeutustarve ei koskenut yrityksen akkuliiketoimintoja. Valmet Automotive oli muutama vuosi sitten Suomen suurin teollinen työpaikka yli 4 000 työntekijällä.

Äkillisellä rakennemuutoksella (ÄRM) tarkoitetaan tilannetta, jossa alueellisesti tai valtakunnallisesti merkittävä työnantaja tai toimiala irtisanoo suuren määrän työntekijöitä kerralla konkurssin tai laajan sopeuttamistoimenpiteen johdosta.

Erilaisilla kohdennetuilla ja tilanteen mukaan mitoitetuilla työllisyys-, elinkeino- ja aluekehitys- sekä muilla vastaavilla toimilla pyritään estämään aluetalouden taantuminen. Toimenpiteillä edistetään uusien työpaikkojen syntymistä, vanhojen uudistumista ja huolehditaan työntekijöiden mahdollisimman nopeasta uudelleentyöllistymisestä.

Lähtökohtana rakennemuutosten hallinnassa on alueen omien toimijoiden vastuu. Alueen hyvä valmistautuminen ja varautuminen lisäävät sen omien ja valtion panostusten vaikuttavuutta äkillisen ja jatkuvan rakennemuutoksen tilanteessa.

Uudenkaupungin kaupunki on yhdessä TE-toimiston kanssa käynnistänyt ennakoivia toimia työllisyystilanteen hallitsemiseksi ja tehtaalta irtisanottavien tukemiseksi. Sopeuttamistoimien mittakaava ja maantieteellinen laajuus perustelee laajentamaan rakennemuutoksen hallintaa.

Varsinais-Suomessa toimii jo Turun seudun työllisyyden edistämisen kuntakokeilu. Mukana kokeilussa ovat Turku, Uusikaupunki, Laitila, Paimio ja Sauvo. Kokeilukunnat vastaavat osin alueensa työ- ja elinkeinopalveluiden tarjoamisesta. Tavoitteena on yhdistää Turun seudun kuntakokeilualueen TE-toimistojen ja kuntien palvelut sekä osaaminen ja sitä kautta saada lisätehoa työllisyyden edistämiseen ja työttömyyden vähenemiseen. Kuntakokeilun ohjausryhmä muodostaa valmiin ja toimivan alustan autotehtaan muutosneuvotteluista aiheutuvien konkreettisten toimenpiteiden tekemiseen.

Tilannekuvan ja riittävän laajan toimijajoukon muodostamiseksi on perusteltua koota laajempi rakennemuutosryhmä. Keskeisessä roolissa ryhmässä ovat mm. Valmet Automotive, muut palveluyritykset, kunnat, TE-toimisto, ELY-keskus, työ- ja elinkeinoministeriö, maakunnan liitto, koulutuksen järjestäjät, alueelliset kehittämisyhtiöt sekä työmarkkina- ja elinkeinojärjestöt. Muutosneuvotteluiden suorat vaikutuksen kohdistuvat Varsinais-Suomen lisäksi Satakuntaan.

Rakennemuutosryhmän toiminta on tarkoitus käynnistää välittömästi. Ryhmän ensimmäinen tavoite on riittävän laajan tilannekuvan luominen ja eri toimijoiden roolien tunnistaminen. Ryhmä laatii toimenpidesuunnitelman yhteistyössä Turun seudun työllisyyden kuntakokeilu -ohjausryhmän kanssa.

Maakuntahallituksen kokouksessa asiaa esittelevät Valmet Automotiven valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus sekä kaupunginjohtajat Atso Vainio ja Lauri Kattelus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1.      perustaa autoteollisuuden rakennemuutosryhmän

2.      että ryhmän puheenjohtajana toimii maakuntahallituksen puheenjohtaja

3.      että maakuntahallituksen kaksi varapuheenjohtajaa ovat ryhmän jäseniä

4.      valtuuttaa liiton viraston täydentämään rakennemuutosryhmän muilta osin.

Päätös

Työjärjestyksen muutoksen mukaisesti § 67 käsiteltiin § 54 Maakuntajohtajan ajankohtaisen katsauksen jälkeen.

Maakuntajohtaja muutti päätösehdotustaan kohdan 1. osalta seuraavasti:

1. Maakuntahallitus päättää perustaa teollisuuden rakennemuutosryhmän.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____