Maakuntahallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Varsinais-Suomen Helmikunnat 2 -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2022-399

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen Helmikunnat 2 -hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen (24.3.2023 UUDELY/14643/2022) Uudenmaan ELY-keskukselta Kunta-Helmi-erityisavustuksia myöntävästä hankehausta. Kyseessä on jatkohanke vuonna 2021 aloitetulle kuntayhteistyölle kuntien luonnonhoitohankkeiden toteuttamiseksi. 

Hankkeessa mukana olevat yhteistyökunnat ovat Kaarina, Lieto, Naantali, Paimio, Raisio, Salo, Somero ja Uusikaupunki. Hankkeessa ennallistetaan tai kunnostetaan ja otetaan aktiivisen hoidon piiriin yli 20 luontoarvoiltaan merkittävää kohdetta. Kohteet ovat kuntien omistuksessa. Suurin osa kohteista on perinneympäristöjä, mutta töitä tehdään myös lintukosteikoilla, metsäisillä alueilla, soilla ja purojen ranta-alueilla. Hoitotöiden lisäksi osassa kohteista laaditaan tarkempia luontoselvityksiä ja hoitosuunnitelmia. Kunnat vastaavat luonnonhoitotöiden toteuttamisesta alueillaan. Valonian vastuulla on yhteishankkeen koordinointi, asiantuntijatyö, viestinnällinen päävastuu sekä hankehallinto, jolloin kunnat voivat keskittyä luonnonhoitotöiden toteuttamiseen. Yhteishankkeen avulla kunnilla on mahdollisuus kommunikoida hoitotöistä keskenään ja oppia toisiltaan.  

Hankkeeseen sisältyy myös Valonian koordinoimana erillinen pienvesiosio. Pienvesiosioon osallistuvien kuntien alueelta (Kaarina, Naantali, Salo, Somero, Uusikaupunki) selvitetään paikkatietomenetelmin huomionarvoiset pienvedet. Näistä yhdessä kuntien kanssa sovitaan maastossa tarkistettavat kohteet, joille laaditaan kunnostus- ja suojelusuunnitelmat. Kunta sitoutuu toteuttamaan hankkeessa laadittujen pienvesikunnostussuunnitelmien mukaiset toimenpiteet, joko hankkeen aikana tai erikseen sovittavassa aikataulussa ja siihen osoitetulla budjetilla. 

Hanke tukee seuraavia Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä: 42. Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta ja 44. Kunnat, valtio ja maanomistajat toteuttavat yhdessä luonnon monimuotoisuutta lisääviä toimenpiteitä ja perustavat riittävän kattavan suojelu- sekä viherrakenneverkoston. 

Hankkeen kesto on 1.4.2023 – 30.10.2024. Hankkeen kokonaisbudjetti on 549 800 euroa, josta Valonian hankkeen osuus on 153 700 euroa. Valonian/Varsinais-Suomen liiton omarahoitusosuus on 27 700 euroa. Valonialle on lisäksi myönnetty alustavasti rahoitusta Saaristomeren Suojelurahastolta 20 000 euroa. Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää   

1. käynnistää Varsinais-Suomen Helmikunnat 2 -hankkeen   

2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____