Maakuntahallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Saaristomeren seurantajärjestelmä -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2023-282

Valmistelija

  • Janne Virtanen, edunvalvontajohtaja, janne.virtanen@varsinais-suomi.fi
  • Antti Vasanen, tietopalvelupäällikkö, antti.vasanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Saaristomeri on Itämeren huonokuntoisimpia merialueita ja sen valuma-alue Itämeren suojelukomission pahimpien kuormittajien listalla. Saaristomeren tilan parantamiseen tarvitaan paitsi konkreettisia vesiensuojelutoimia, myös kattavaa tutkimus- ja seurantatietoa toimien vaikuttavuuden arvioimiseksi. Tarve Saaristomeren tilaan vaikuttavien tekijöiden seurantaan on tunnistettu myös Varsinais-Suomen maakuntastrategiassa, jonka yhtenä toimenpiteenä on tuottaa avoin Saaristomeren ja sen valuma-alueen seuranta- ja monitorointijärjestelmä.

Saaristomeren seurantajärjestelmä -hanke vastaa tähän tietotarpeeseen. Hankkeen tavoitteena on selvittää, millainen seurantajärjestelmä Saaristomeren tilan parantamiseksi tarvitaan. Hankkeen keskeisinä osatavoitteina ovat 1) Saaristomeren seurantajärjestelmän tarvekartoituksen laatiminen, 2) eri tietolähteiden kartoitus ja 3) esitys seurantajärjestelmän toteutustavasta. Hankkeessa tehtävät kartoitukset toteutetaan asiantuntijahaastattelujen ja työpajojen avulla sekä tutustumalla lähdemateriaaliin, raportteihin ja tietojärjestelmäkuvauksiin.

Hankkeen tuloksena syntyy konkreettinen ja tietoon perustuva esitys Saaristomeren seurantajärjestelmän toteutuksesta. Tulokset mahdollistavat seurantajärjestelmän toteuttamisen niin, että se palvelee tiedon keskeisiä hyödyntäjiä mahdollisimman kattavasti. Lisäksi hanke kokoaa yhteen toimijat, helpottaa yhteisen tilannekuvan muodostamista sekä tukee merialuesuunnittelua ja uuden rannikkostrategian toimeenpanoa. Kattava ja monilähteinen seurantajärjestelmä mahdollistaa vesienhoidon toimenpiteiden vaikuttavuuden arvioinnin ja niiden tehokkaamman kohdistamisen. 

Saaristomeren seurantajärjestelmä on lyhytkestoinen selvityshanke, joka toteutetaan 1.5.2023–31.10.2023 välisenä aikana. AKKE-rahoitteisen hankkeen kokonaisbudjetti on 26 594 euroa, ja sen omarahoitusosuus (30 %) katetaan tietopalvelupäällikön työpanoksella. Hanke toteutetaan osana Lounaistiedon toimintaa tiiviissä yhteistyössä liiton merialuesuunnittelun kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. käynnistää Saaristomeren seurantajärjestelmä -hankkeen

2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan

3. että hankkeen tilivelvollinen on edunvalvontajohtaja Janne Virtanen, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset.

Päätös

Tietopalvelupäällikkö Antti Vasanen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____