Maakuntahallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Kuninkoja - helmi kaupungin keskellä -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2023-281

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Turun kaupunki on saanut 24.3.2023 myönteisen rahoituspäätöksen ympäristöministeriöltä Helmi-rahoitusohjelmasta Kuninkoja – Helmi kaupungin keskellä -hankkeelle (UUDELY/14660/2022).

Kuninkojan kunnostaminen on Turun kaupungin ja Valonian/Varsinais-Suomen liiton yhteistyöhanke. Hankkeen vastuullisena koordinaattorina toimii Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialan ympäristönsuojelu. Valonia toteuttaa hankkeessa kunnostus- ja hoitotoimenpiteiden suunnittelua, kartoituksia, kunnostusten toteutusta ja osallistuu hankkeen viestintään. Hanketta toteutetaan kiinteässä yhteistyössä partnereiden kesken.

Kunnostusten tavoitteena on Kuninkojan vesistön ja rantaluonnon ekologisen tilan parantaminen ja monimuotoisuuden lisääminen sekä vesistön tarjoaman sini-viherverkoston vahvistaminen.

Hanke tukee Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä: TP V7: Kehitetään ympäristön lukutaitoa laajentamalla ympäristökasvatuksen sisältöä käsittämään oman elinpiirin rakennetun ympäristön merkitys osana maakunnan vetovoimaa. TP Y1: Otetaan käyttöön eri toimialoilla uusia innostavia yhteistyö- ja vuorovaikutusmenetelmiä sekä kokeiluhankkeita, joiden avulla ylitetään maakunnan yleistä kehitystä rajoittavia omien sektoreiden edunvalvontarajoja. TP Y6: Luodaan toimiva maakunnallinen yrityspalveluorganisaatio monialaisen huippuosaamisen varmistamiseksi. Kehitetään ensiasteen neuvontaa seutukunnissa. TP S6 Rakennetaan kestävää ja näkyvää vapaa-aikakonseptia, jossa elävä ja elinvoimainen saaristo, vetovoimaiset kansallispuistot sekä maakunnan rikas kulttuuriympäristö tarjoavat elämyksiä ympäri vuoden.

Kuninkoja – Helmi kaupungin keskellä -hankkeen päähakijana on Turun kaupunki. Hankkeen kokonaisbudjetti on 136 518,92 euroa, josta ympäristöministeriön myöntämä tuki on 80 % (109 215,14 €). Valonian osuus hankkeen kustannuksista on 63 064 euroa. Valonian omarahoitusosuus kustannuksista on enintään 6 306,40 euroa (10 %). Hankkeen kesto on 1.4.2023–30.10.2024. Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.

Lisätiedot: Vesistöasiantuntija Jussi Aaltonen, p. +358 40 186 1765 (etunimi.sukunimi@valonia.fi)

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. käynnistää Kuninkoja – Helmi kaupungin keskellä -hankkeen

2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös alle-kirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____