Maakuntahallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Maatalouden vesistöpuisto -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2023-286

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Maatalouden vesistöpuisto -hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen (PPOELY/ /3127/2022) Pohjois-Pohjamaan ELY-keskukselta maa- ja metsätalouden vesienhallinnan avustushausta.

Hankkeessa tehdään kaikille avoin konkreettinen ja informatiivinen Maatalouden vesistöpuisto, jota pääsee kiertämään vapaasti ympäri vuorokauden. Puiston tavoitteena tarjota vesistötietoutta ja konkreettisia vesienhallinnan esimerkkejä sekä tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja sen vaikutuksista ympäristöömme. Puiston alueelle toteutetaan lähekkäin erilaisia vaihtoehtoisia ja myös pienimuotoisempia ja helpommin toteutettavia matalan budjetin vesienhallinnan toimenpiteitä, joiden toiminnallisuutta havainnollistetaan mittauksin. Esiteltävät toimenpiteet ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, jotka hyödyttävät viljelijää taloudellisesti ja luovat paremmat kasvuolosuhteet parantamalla maan kasvukuntoa ja siten sadonmuodostusta.

Vesistöpuisto toteutetaan Varsinais-Suomen Kaarinassa sijaitsevalle Tuorlan alueelle, jossa toimii Ammattiopisto Livia. Alueella sijaitsee paljon monipuolisia luontoalueita, kuten ojia, merenrantaa, rakennettu patoallas, perinnebiotooppeja ja aktiivinen maatila-alue peltoineen sekä eläintiloineen ja bioenergiantuotantolaitoksineen.  Tämän ainutlaatuisen meri- ja vesistöympäristön halki virtaa Littoistenjärvestä alkunsa saava Myllyoja, joka laskee Kuusistonsalmeen. Monipuolisuutensa vuoksi aluetta on tärkeä hyödyntää vesistömiljöön ”näyteikkunana” laajemmin kuin nykyään. Hankkeen päätoteuttaja on  Ammattiopisto Livia ja hankekumppaneina ovat  Kaarinan kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Valonia.

Hanke tukee seuraavia Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä: 42. Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta ja 44. Kunnat, valtio ja maanomistajat toteuttavat yhdessä luonnon monimuotoisuutta lisääviä toimenpiteitä ja perustavat riittävän kattavan suojelu- sekä viherrakenneverkoston.

Hankkeen kesto on 1.5.2023 –30.6.2025. Hankkeen kokonaisbudjetti on 419 016 euroa, josta Valonian/Varsinais-Suomen liiton budjetin osuus on 51 210 euroa. Valonian omarahoitusosuus on 15 363 euroa (30 %). Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää  

1. käynnistää Maatalouden vesistöpuisto -hankkeen

2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____