Maakuntahallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 TEMU-hankkeen käynnistämispäätös

VSLDno-2022-472

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Taloyhtiöiden energiamurros -hanke (TEMU) on saanut tiedon myönteisestä rahoituspäätöksestä Maakuntien liittojen EAKR-hausta sähköpostitse 22.3.2023 (”TEMU – Taloyhtiöiden energiamurros” (R-00519) ja siihen liittyvä investointiosa (401945) valittiin rahoitukseen). EURA-järjestelmä on edelleen keskeneräinen, eikä rahoituspäätöksiä ryhmähankkeille ole mahdollista antaa. Tämänhetkisen arvion mukaan päätösominaisuus olisi valmistumassa toukokuun puolivälin tienoilla. TEMU hankeen päätoteuttajana toimii Turun AMK ja osatoteuttajana Valonia ja sitä toteutetaan koko Varsinais-Suomen alueella. Hankeaika on 1.5.2023-30.4.2026 

TEMU – Taloyhtiöiden energiamurros -hanke edistää Varsinais-Suomen energiajärjestelmän siirtymää kohti hiilineutraaliutta ja paikallista tuotantoa vahvistamalla yritysten ja taloyhtiöiden osaamista järjestelmien suunnittelussa ja hankinnassa. Hanke lisää kohderyhmien tietoutta järjestelmien mahdollisuuksista viestintä- ja osallistamistoimilla ja kehittämällä alan verkostoja. Hanke edistää taloyhtiöiden energialoikkaa ja investointia uusiin energiajärjestelmiin kuten aurinkosähköön, akkuvarastoihin ja sähköautojen latausjärjestelmiin. Lisäksi sen aikana selvitetään energiayhteisöjen hyödyntämistä taloyhtiöissä. Laajamittaisen järjestelmän suunnitteleminen vaatii vahvaa osaamista, jota ei ole kattavasti tarjolla. Hankkeessa kurotaan umpeen tätä asiakkaiden (taloyhtiöt) ja yritysten (suunnittelijat, energiajärjestelmien tarjoajat ja toteuttajat) välistä kuilua. Hankeen tavoitteita ovat luoda alueelle uutta liiketoimintaa aiheen ympärille, selvittää pilottikohteilla ratkaisujen toimintaa todellisessa ympäristössä, osallistaa alueen toimijoita ja vahvistaa Varsinais-Suomen TKI-verkostoa. 
Hanke tukee seuraavia Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä:  

1. Tuodaan vihreän siirtymän innovaattorit ja sijoittajat yhteen kokeilemaan uusia toimintamalleja ja -tapoja ja etsimään avauksia yhteistyölle. 

2. Toteutetaan pilotointi- ja demonstraatiokohteita, joilla edistetään alueen ympäristö- ja ilmastohaasteiden ratkaisujen kaupallistamista ja levittämistä. 

5. Rakennetaan hiilineutraalia energiajärjestelmää Varsinais-Suomen ilmastotiekartan mukaisesti. 

Hankkeen kesto on 1.5.2023 –30.4.2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 538 353 euroa, josta Valonian/Varsinais-Suomen liiton budjetin osuus on 139 915 euroa. Valonian omarahoitusosuus on 41 975 euroa (30 %). Hankkeen rahoittajan osalta on tullut pyyntö tarkenataa hankkeen budjetointia, joten siihen voi tulla vielä pieniä muutoksia. Valonian budjettiin ei odoteta suuria muutoksia. Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.   

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää    

1. käynnistää Taloyhtiöiden energiamurros -hankkeen  

2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan  

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset .

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____