Maakuntahallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Aneriojoen Holstenkosken Nousu -hankkeen käynnistämispäätös

VSLDno-2023-302

Valmistelija

  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Aneriojoen Holstenkosken Nousu -hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen 11.4.2023 Varsinais-Suomen ELY-keskukselta (VARELY/539/2023). Hanke on osa Maa- ja metsätalousministeriön Vaelluskalakantojen elvyttämisohjelma NOUSUa. (Valtion talousarvion momentti 4223040311, Seuko2 38013120, Maa- ja metsätalousministeriön 4.4.2023 määrärahakirje, VN/10224/2023 / VN/10224/2023-MMM-1, Nousu-ohjelma). 

Hankkeessa toteutetaan Kiskonjoen-Perniönjoen vesistön Aneriojoen Holstenkosken padon osittainen purkaminen sekä koskialueen kunnostaminen niin, että alueelle syntyy virtavesieliöstölle vapaa kulkumahdollisuus ja lisäksi uutta lisääntymis- ja poikastuotantoalaa vaelluskaloille.  

Holstenkosken padon osittainen purkaminen ja vaellusesteellisyyden poisto on tärkeä toimenpide Kiskonjoen-Perniönjoen vesistöalueen ja Aneriojoen vaelluskalakantojen elvyttämisessä, alueen virtavesiluonnon suojelussa sekä ekologisen tilan parantamisessa. Kiskonjoki on jo tärkeä vaelluskalajoki ja Holstenkosken vaellusesteen poisto laajentaa kalaston ja muun virtavesieliöstön elinpiiriä. Vaellusesteen poisto myös edistää vesimuodostuman hyvän ekologisen tilan saavuttamista, lisää alueen matkailupotentiaalia ja elinvoimaisuutta ja tukee virkistyskäyttömahdollisuuksien kehittämistä. 

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Salon kaupunki ja WWF Suomi. Salon kaupunki on hakenut Holstenkosken padon osittaiselle purkamiselle, vesitalouslupien rauettamiselle, patoaltaan ruoppaamiselle ja kosken kalataloudelliselle kunnostukselle vesilain mukaista lupaa aluehallintovirastolta. Lupakäsittely on vireillä. Toimenpiteiden toteutus edellyttää vesiluvan saamisen. Vesilupapäätös on odotettavissa huhtikuussa 2023. 

Hanke tukee seuraavia Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimenpiteitä: 42. Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta ja 44. Kunnat, valtio ja maanomistajat toteuttavat yhdessä luonnon monimuotoisuutta lisääviä toimenpiteitä ja perustavat riittävän kattavan suojelu- sekä viherrakenneverkoston. 

Hankkeen kesto on 1.4.2023 – 30.11.2024. Hankkeen kokonaisbudjetti on 212 408 euroa. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen myöntämä rahoitus kattaa 60 % kokonaiskustannuksista (127 444,80 euroa). Hankkeen omarahoituksesta vastaavat liiton lisäksi Kiskon Kirkkojärven hoitoyhdistys, Lounais-Suomen kalatalousalue, Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri, Salon kaupunki ja WWF Suomi. Valonian / Varsinais-Suomen liiton omarahoitusosuus on 3 500 euroa. Lisäksi hankkeelle on haettu rahoitusta Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiöltä yhteensä 63 463,20 euroa. Säätiön päätös tulee 5.5.2023. 

Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää   

 1. käynnistää Aneriojoen Holstenkosken Nousu-hankkeen  

2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan  

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____