Maakuntahallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 151 Creative Circular Cities – Promoting circular transition at local level by involving the Culture & Creative Sectors and Industries (CCC) -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2023-569

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

CCC -hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen EU:n Interreg Baltic Sea region -ohjelmasta. Hankkeessa on kaikkiaan mukana neljätoista partneria kuudesta eri Euroopan maasta. Hankkeen koordinaattorina toimii Danish Cultural Institute ja Suomesta hankkeessa ovat mukana Turun kaupunki, Valonia ja Humanistinen Ammattikorkeakoulu (HUMAK).  

Kulttuuri- ja luovilla aloilla on mahdollisuuksia olla nykyistä aktiivisemmin osana kiertotalouden siirtymää. Hankkeen aikana kuudessa demokaupungissa tuodaan luovien alojen edustajia ja yrityksiä yhteen ideoimaan, kehittämään ja pilotoimaan kiertotalouden liiketoimintamalleja sekä edistämään kiertotalouden mukaisia elämäntapoja.  

Turussa osana hanketta pilotoidaan yhteiskehittämisen alusta, joka koostuu kahdesta osasta: (1) HUMAK:in kehittämä hautomo, jossa kulttuuri- ja luovien alojen toimijat tuottavat uusia kiertotalouden ideoita ja liiketoimintamalleja ja (2) Valonian toteuttama kiertotalouskarnevaali, joka toimii alustana hautomossa tuotettujen liiketoimintamallien testaamiseen yhdessä asukkaiden kanssa. Kiertotalouskarnevaali tuo toimia näkyväksi ja tarjoaa asukkaille matalan kynnyksen osallistua ja oppia kiertotalouden mukaisesta elämästä. Osana kiertotalouskarnevaalia järjestetään myös muita tapahtumia, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa. Valonia toimii myös kuntalaisten osallistaminen kiertotalouden siirtymään -työpaketin vetäjänä. 

Tulokset kootaan CCC aloitusoppaaksi, joka antaa toimijoille muissa Itämeren alueen kaupungeissa konkreettista opastusta luovien alojen osallistamiseksi kiertotalouden siirtymään. Lisäksi hankkeessa luodaan CCC tiekartta edesauttamaan vuoropuhelua päättäjien kanssa luovien alojen potentiaaleista sekä tarvittavista tukitoimista osana kiertotalouden siirtymää. 

Hanke tukee Varsinais-Suomen maakuntastrategian 4. Perustetaan kuntien kanssa yhteistyössä paikallisia ja alueellisia bio- ja kiertotalousekosysteemejä, 17. Rakennetaan varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä, 34. Rakennetaan kokeilualustoja lupaaville uusille ideoille ja innovaatioille, 36. Tehdään Varsinais-Suomesta maan yrittäjämyönteisin maakunta: kutsutaan yritykset kehittämistoimenpiteisiin mukaan ja tuetaan yhteistyötä yritysten, kuntien ja kehitysyhtiöiden välillä, 37. Tehdään maakunnan elinkeinot ja osaaminen tutuiksi kansainvälisissä medioissa ja areenoilla. 

Hankkeen kesto on 1.11.2023 – 31.10.2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 3 977 088 euroa, josta Valonian/Varsinais-Suomen liiton osuus 171 720 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus on 20% eli 34 344 euroa, mihin haetaan kansallista vastinrahaa, joka on 14% kustannuksista eli 24 040,8 euroa. Valonia vastaa hankkeen muusta omarahoituksesta. Hankkeelle perustetaan oma kustannuspaikka.

Lisätietoja toimialapäällikkö Riikka Leskinen p. 0449075995, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää   

  1. käynnistää CCC-hankkeen   
  2. perustaa hankkeelle kustannuspaikan  
  3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____