Maakuntahallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 145 Kuntien yritysneuvonta ilmastotoimien tukena -hankkeen päättäminen

VSLDno-2023-564

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia toimi päätoteuttajana Kuntien yritysneuvonta ilmastotoimien tukena -hankkeessa 1.1.2022 -30.11.2022 välisenä aikana. Hanke sai rahoitusta Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta ja se toteutettiin yhteistyössä Turun AMK:n ja Varsinais-Suomen yrittäjien kanssa. Valonian kokonaisbudjetti hankkeessa oli 89 026,89 euroa. 

Hankkeen tavoitteena oli kuntien ja elinkeinoelämän ilmastoyhteistyön aloittaminen kuuden Varsinais-Suomen kunnan – Naantalin, Raision, Maskun, Liedon, Loimaan ja Someron – alueella sekä yritysneuvonnan ilmasto-osaamisen kehittäminen ja kuntien alueella toimivien yritysten kannustaminen vähähiilisyyteen. Hankkeessa haluttiin lisätä ymmärrystä ja keskustelua kuntien yritys- ja elinkeinopalvelujen ja kunnan ilmastotyön välillä sekä paikallisten yritysten suuntaan. Kehitettyjen työkalujen avulla pyrittiin tavoittamaan ja palvelemaan eri kohderyhmiä; yritysneuvojia, kuntapäättäjiä ja yrityksiä. Yrityksille suunnattuja materiaaleja levitettiin Varsinais-Suomen Yrittäjien kautta, ja tämän lisäksi työkalut jäävät materiaalien kehityksessä mukana olleiden yritysneuvojien jatkohyödynnettäväksi. 

Hankkeessa kuntien yritysneuvojat ja elinkeinokehittämisestä vastaavat viranhaltijat tunnistettiin entistä vahvemmin myös kuntien ilmastotyön edistäjinä. Yrityskoulutusten kautta edistettiin kuntien ja yritysten välistä tiedonkulkua liittyen yritysten päästövähennyskeinoihin ja kestävään liiketoimintaan. Koulutuksissa kuultiin useita paikallisia yrityspuheenvuoroja eri toimialoilta.   Yritys- ja elinkeinopalveluiden yhteistapaamisissa käsiteltiin eri toimialojen tarpeita, kuntien ja yritysten ilmastoyhteistyön muotoja sekä kunnan yritysneuvojien keinoja kannustaa yrityksiä päästövähennyksiin. Keskusteluja jatkettiin kunkin kunnan viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden kanssa ja ne liitettiin osaksi kunnan ilmasto-ohjelmatyötä sekä yritysten osallisuuden kehittämistä. Hankkeen lopuksi järjestettiin verkostoitumisseminaari Varsinais-Suomen kuntien elinkeinopalveluille sekä kehittämisyhtiöille. Tätä verkostotoimintaa jatketaan myös hankkeen jälkeen.   

Hankkeessa koottiin ja päivitettiin seuraavia materiaaleja yritysneuvonnan ja pk-sektorin yritysten ilmastotyön tueksi: Ympäristökestävän yritystoiminnan linkkilista ,Tarkistuslistat yritysten ympäristövaikutusten arviointiin (päivitys), Kuntapäätöksenteko yritysten kestävyystyön tukena – kysymyspatteristo luottamushenkilöille. Näiden työkalujen hyödyntämistä jatketaan osana Valonian ja yhteistyökumppaneiden työtä. 

Hankkeen toteutuneet kustannukset Valonian osalta olivat 90 143,20 euroa. Hanke sai avustusta Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta 62 318,82 euroa. Valonian omarahoitus hankkeelle oli 24 000 ja lisäksi hankkeeseen saatiin muuta omarahoitusta 3000 euroa. Kustannuspaikalle jäi alijäämää 824,38 euroa, mikä katetaan Valonian kustannuspaikalta 6010. Alijäämä johtui siitä, että rahoitus ei kata kaikkia hankkeelle kohdennettuja yleiskustannuksia.  

Lisätietoja Toimialapäällikkö Riikka Leskinen puh. 044 907 5995, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi   

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. merkitä tiedoksi Kuntien yritysneuvonta -hankkeen tulokset

2. hyväksyä kustannuspaikan 6039 alijäämän kattamisen Valonian kustannuspaikalta 6010 ja hankkeen päättämisen. 

Päätös

Toimialapäällikkö Riikka Leskinen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____