Maakuntahallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 149 Green Silver Age Mobility -hankkeen päättäminen

VSLDno-2023-570

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia/Varsinais-Suomen liitto oli osatoteuttajana GreenSAM - Green Silver Age Mobility -hankkeessa 1.1.2019–30.9.2021 välisenä aikana. Hanke sai rahoitusta Interreg Baltic Sea Region -ohjelmasta sekä työ- ja elinkeinoministeriöstä. Hankkeen kokonaisbudjetti oli 1 937 521 euroa, josta Valonian osuus 191 370 euroa. 

Hankkeen tavoitteena oli edistää siirtymistä fossiilisiin polttoaineisiin nojaavasta henkilöautoliikenteestä kohti päästöttömämpiä vaihtoehtoja huomioimalla erityisesti vanhenevan väestön liikkumiseen liittyvät erityistarpeet. Hankkeessa keskityttiin aktiivisen vanhusväestön henkilöautoliikenteen vähentämiseen, ikäihmisten osallisuuden lisäämiseen kestävän liikkumisen suunnittelussa sekä kestävien liikenneratkaisujen osuuden kasvattamiseen. Partnerikaupungeissa kokeiltiin ja vakiinnutettiin erilaisia ikäystävällistä ja kestävää liikkumista edistäviä vuorovaikutteisen suunnittelun keinoja ja toimintatapoja. Hankkeessa oli mukana kaupunki- tai kuntatoimijoita ja tutkimusorganisaatiota Saksasta, Virosta, Latviasta, Tanskasta ja Suomesta. 

Valonia pilotoi hankkeessa kestävän liikkumisen mentorointimallia yhdessä Turun seudun joukkoliikenne Fölin kanssa. Työn tavoitteena oli kerätä ikäihmisten kokemuksia ja palautetta Fölin eri palvelujen käytöstä sekä kehittää Fölin käyttöön kannustavaa toimintamallia yhdessä ikäihmisten kanssa ikäystävällisyyden lisäämiseksi. Vuosina 2019–2020 kokeiltiin sekä vertaistukimallia, jonka aikana seniorit opastivat toisiaan digipalvelujen ja bussin käytössä, että mallia, jossa nuoret opastivat senioreita Fölin sähköisten palvelujen ja kaupunkipyörä fölläreiden käytössä. Osana pilottia toteutettiin laaja Vie seniori bussiin -viestintäkampanja. Kokemukset vertaistuen kannustavasta voimasta ja digipalvelujen opastuksesta olivat erittäin hyviä ja pilotti johtikin pysyvän fölikaveritoiminnan käynnistymiseen osana Fölin palveluja.  

Hankkeessa kehitettiin erityisesti ikänäkökulmia huomioiva vuorovaikutteisen suunnittelun työkalupakki, joka on suunnattu liikenne- ja kaupunkisuunnittelijoille sekä muille kiinnostuneille. Lisäksi hankkeessa tuotettiin atlas, joka kokoaa yhteen taustatietoa ikäystävällisyyden lisäämiseksi kaupunkisuunnittelussa ja päätöksenteossa. Lisätietoa materiaaleista ja pilotista valonia.fi/greensam 

GreenSAM -hankkeen toteutuneet kustannukset Valonian osalta olivat 191 937,71 euroa. Hanke sai kansallisen vastinrahan työ- ja elinkeinoministeriöstä 31 932,84 euroa. Valonian omarahoitus hankkeelle oli 15 305,04 euroa, joka koostui Valonian asiantuntijoiden työpanoksesta. Kustannuspaikalle jäi alijäämää 8581,29 euroa, mikä koostui siirtämättä jääneestä omarahoituksesta (5 595,04 euroa) sekä siitä, että rahoitus ei kata kaikkia hankkeelle kohdennettuja yleiskustannuksia (2 986,25 euroa). Alijäämä katetaan Valonian kustannuspaikalta 6010.   

Lisätietoja Toimialapäällikkö Riikka Leskinen puh. 044 907 5995, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. merkitä tiedoksi GreenSAM -hankkeen tulokset

2. hyväksyä kustannuspaikan 6021 omarahoituksen siirtämisen ja alijäämän kattamisen Valonian kustannuspaikalta 6010 ja hankkeen päättämisen. 

Päätös

Toimialapäällikkö Riikka Leskinen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____