Maakuntahallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 139 Maakuntakaavan kumppanitestaus -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2023-498

Valmistelija

  • Malla Rannikko-Laine, vt. edunvalvontajohtaja, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi
  • Antti Vasanen, tietopalvelupäällikkö, antti.vasanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakuntakaavoja on laadittu yhtenäisen HAME-tietomallin mukaisesti jo pitkään, ja tietomallin käyttö on useimmissa maakuntien liitoissa vakiintunutta. HAME-tietomallin kehittäminen on tapahtunut yhteisesti kaikkien maakuntien liittojen toimesta, mikä on tiivistänyt huomattavasti liittojen välistä yhteistyötä maankäytön suunnittelun digitalisaation edistämisessä. Lounaistieto ylläpitää tietomallimuotoisia digitaalisia maakuntakaavoja ja vastaa siihen liittyvästä yhteistyöstä liittojen välillä.

Suomessa tullaan siirtymään kaikkia kaavatasoja koskevan yhtenäiseen kaavatietomallin käyttöön, mikä on osa ympäristöministeriön rakennetun ympäristön digitalisaatiota edistävää Ryhti-hanketta. Kaavatietomallin käyttöönotto on käynnistymässä vuoden 2024 alusta alkaen. Tietomallin sujuvan käyttöönoton varmistamiseksi ympäristöministeriö myöntää valtionavustuksia kaavatietomallin kumppanitestaukseen, jossa testataan tietomallin toimivuutta ja pilotoidaan sen käyttöönottoa.

Lounaistieto toteuttaa yhdessä Uudenmaan ja Kymenlaakson liittojen kanssa kaikkien maakuntien liittojen yhteisen kumppanitestaushankkeen. Maakuntakaavan kumppanitestaus -hanke toteutetaan vaiheittain. Ensimmäiseksi toteutetaan kaavatietomallin mukaisen tietokantaratkaisun suunnittelu ja toteutus Lounaistiedon palvelinympäristöön. Kun tietokantatoteutus on valmis, ryhdytään siirtämään ensimmäisiä testattavia maakuntakaava-aineistoja kaavatietomallin mukaiseen tietokantaan sekä rakentamaan rajapintayhteyksiä kansalliseen Ryhti-tietojärjestelmään. Näin saadaan valmiudet kansallisen järjestelmän toimivuuden testaamiseen.

Maakuntakaavan kumppanitestaus -hanke käynnistyy lokakuussa 2023 ja päättyy 31.3.2025. Hankeen toteutuksessa on maakuntien liittojen lisäksi mukana Gispo Oy ja Esri Finland Oy, joilta hankitaan hankkeen teknisiä toteutuksia ja niihin liittyvää konsultaatiota. Ympäristöministeriö on myöntänyt hankkeen toteutukseen 275 100 euroa, josta Lounaistiedon osuus on 52 200 euroa. Ostopalveluihin on varattu hankebudjetista 197 900 euroa. Lounaistiedon osalta hanketta toteuttaa paikkatietoasiantuntija Natalia Räikkönen. Hankkeessa ei ole omarahoitusosuutta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. käynnistää Maakuntakaavan kumppanitestaus -hankkeen

2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan

3. että hankkeen tilivelvollinen on edunvalvontajohtaja, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset

Päätös

Vs. edunvalvontajohtaja Malla Rannikko-Laine esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____