Maakuntahallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 138 OCEANIDS-hankkeen käynnistäminen 

VSLDno-2023-558

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Horizon-Miss-2022-Clima-01 rahoitushausta on myönnetty rahoitus OCEANIDS (User-driven applications and tools for Climate-Informed Maritime Spatial Planning and integrated seascape management, towards resilient & inclusive Blue Economy) -hankkeelle. Hankkeen partnerina Suomessa toimii Varsinais-Suomen liitto, joka merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaatioliittona edustaa hankkeessa rannikon maakuntien liittoja. Kaikki kahdeksan rannikon maakuntien liittoa ovat antaneet tukensa Varsinais-Suomen liitolle hankkeessa toimimiseksi.

Hankkeen toteutusaikataulu on 32 kk ajalla 1.12.2023–31.7.2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 3 433 470,00 euroa, josta Varsinais-Suomen liiton osuus on 47 750,00 euroa. Hankkeessa on budjetoitu 5 kk palkkarahoja 35 000,00 euroa, joita käytetään lähinnä merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaattorin palkkaukseen, sekä matkarahoja 3 200,00 euroa hankekokouksiin osallistumiseksi. Hankkeen rahoitus on 100 % eli hankkeesta ei koidu omarahoitusosuutta. 

Hankkeen partnerit koostuvat eurooppalaisista tutkimuslaitoksista, sekä tiedon loppukäyttäjistä kuten merialuesuunnittelun asiantuntijoista, sekä satamista. Hankkeen vetäjä on Geosystems Hellas SA (GSH, Kreikka) ja muina partnerimaina ovat Suomen lisäksi Belgia, Saksa, Puola, Romania, Liettua, Ranska ja Portugali. Hankkeessa on kaikkiaan 27 partneria. Suomesta hankkeen muina partnereina ovat Ilmatieteen laitos sekä Helsingin, Raahen ja Rauman satamat. 

OCEANIDS-hankkeessa valmistellaan käyttäjälähtöisiä sovelluksia ja välineitä ilmasto- ja ympäristövaikutusten arviointiin ja seurantaan alueellisille viranomaisille ja sidosryhmille. Tavoitteena on kerätä, yhdenmukaistaa ja koota yhteen Euroopan kaikkien merialueiden ilmastotietopalvelut, jolloin tiedot ovat saatavilla, uudelleenkäytettävissä ja yhteen toimivia erityisesti rannikkoalueiden kestävän sinisen talouden tukemiseksi. Hankkeen tulokset tukevat merialuesuunnittelua, muuta alueiden käytön suunnittelua sekä aluekehitystä. 

 

Lisätietoja:

Suunnittelujohtaja Heikki Saarento, puh. 040 720 3056, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi 

Merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaattori Mari Pohja-Mykrä puh. 041 550 8442, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää  

  1. käynnistää OCEANIDS-hankkeen; 
  2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan; 
  3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset. 

Päätös

Suunnittelujohtaja Heikki Saarento esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____