Maakuntahallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 147 Lumoa yhteistyönä -hankkeen päättäminen

VSLDno-2023-567

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia toteutti 1.9.2021 – 31.12.2022 välisenä aikana ”Lumoa yhteistyönä: kunnat oppilaitokset ja työllistämispalvelut luonnon monimuotoisuutta vaalimassa” -hankkeen Keski-Suomen ELY-keskuksen ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustuksella. Hanketta toteutettiin yhteistyössä Kaarinan lukion, Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion, Salon kaupungin työllisyyspalvelujen ja Ammattiopisto Livian kanssa. 

Lumoa yhteistyönä -hankkeen tavoitteena oli kehittää toisen asteen oppilaitoksiin ja työllisyyspalvelujen toimintaan sopiva uusi paikallinen oppimisympäristö luonnon monimuotoisuudesta ja sen vaalimisesta. Oppimisympäristöä pilotoitiin ja kehitettiin hankkeen yhteistyökumppaneiden Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion, Kaarinan lukion, ammattiopisto Livian ja Salon työllisyyspalveluiden kanssa. Hankkeen tavoitteena oli lisätä tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä ensisijaisesti osallistujille, mutta myös laajemmin kuntalaisille. Keskeisenä keinona oli tarjota osallistumisen mahdollisuuksia toisen asteen opiskelijoille ja työttömille käytännön luonnonhoitotöihin ja sitä kautta aiheesta oppimiseen. Toisena keskeisenä keinona oli viestintä: osallistujat pääsivät tekemään ohjatusti viestintää muun muassa oman oppilaitoksen ja kuntien sosiaalisen median kanaviin luonnonhoitokohteissa tehdystä työstä ja sen merkityksestä. 

Hankkeen tuotoksena syntyi uusi toimintamalli, joka koostuu useasta moduulista, joista voi rakentaa erilaisia kokonaisuuksia omaan toimintaan soveltuen. Kokonaisuutta tai sen osia voivat hyödyntää lukiot, ammattiopistot ja työllisyyspalvelut yhteistyössä kunnan viherpalvelujen/ympäristönsuojelun kanssa. Toisaalta kunta voi hyödyntää toimintamallin tarjoamat puitteet ja esimerkit yhteistyön löytämiseen oppilaitosten, yhdistysten ja työllisyyspalvelujen kanssa. Myös järjestöt voivat hyödyntää toimintamallia luonnonhoitotöiden järjestämiseen ja aiheesta viestimiseen. Toimintamalli on kaikkien hyödynnettävissä osoitteessa valonia.fi/lumoa. 

Valonian tehtävänä oli toimia hankkeen koordinaattorina ja päätoteuttajana yhteistyössä hankekumppanien kanssa. Valoniassa hankkeen  

Hankkeen toteutuneet kustannukset olivat 50 870,24 euroa, josta Keski-Suomen ELY-keskuksen avustusosuus oli 40 950 euroa. Valonian omarahoitus hankkeelle oli 9 920,24 euroa, josta on siirtämättä 1799,93 euroa. Tämä kustannuspaikalla näkyvä alijäämä katetaan Valonian kustannuspaikalta 6010.    

Lisätietoja toimialapäällikkö Riikka Leskinen p. 0449075995, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. merkitä tiedoksi Lumoa yhteistyönä -hankkeen tulokset

2. hyväksyä kustannuspaikan 6040 alijäämän kattamisen Valonian kustannuspaikalta 6010 ja hankkeen päättämisen. 

Päätös

Toimialapäällikkö Riikka Leskinen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____