Maakuntahallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 142 Monimuotoisuuskeskittymän luonnonhoitoverkosto Kiikala-Hyyppäläränharju -hankkeen päättäminen

VSLDno-2023-561

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto/Valonia toteutti 1.4.2020-31.12.2022 välisenä aikana METSO-yhteistoimintaverkostohankkeen ”Monimuotoisuuskeskittymän luonnonhoitoverkosto Kiikala-Hyyppäränharju” ympäristöministeriön myöntämällä rahoituksella valtion talousarvion momentilta 35.10.21 (Eräät luonnonsuojelun menot, Seuko 1:70021001, METSO-ohjelman edistäminen). 

Salon ja Someron alueella sijaitsevalle Hyyppäränharjun monimuotoisuuskeskittymälle suunnattua hanketta toteutettiin vuosina 2020-2022. Hanketta koordinoi Valonia/Varsinais-Suomen liitto ja sitä toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Suomen metsäkeskuksen, Tapion, Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa. 

Monimuotoisuuskeskittymän ympärille luotiin yhteistoimintaverkosto, jonka avulla kehitetään alueen luonnon erityispiirteet huomioivaa yhteistoimintaa. Hankkeessa luotiin pohja yhteistoimintaverkostolle, joka edistää alueen eri luontotyyppien ja lajien suojelua sekä luonnonhoidon toteutusta. Hyyppäränharjulla saatujen kokemusten avulla voidaan valtakunnallisesti kehittää vastaavien monimuotoisuuskeskittymien kokonaisvaltaista luonnonhoidon sujuvaa suunnittelua ja toteutusta. 

Hyyppäränharjulle laadittiin verkkoselaimella luettava karttapohjainen alue-ekologinen hoitosuunnitelma ohjaamaan alueen luonnonhoitoa ja suojelua. Sieltä tietoa on jatkossa metsänomistajien ja muiden toimijoiden helpompi löytää. Hoitosuunnitelman ja luonnonhoitotöiden suunnittelun tueksi alueen luontotyypeistä ja erityisesti uhanalaisista lajeista kerättiin ajantasaista tietoa ja suunnitteluun osallistui metsänomistajia, alueella toimivia yrityksiä ja yhteisöjä sekä muita sidosryhmiä. Hankkeen aikana suunniteltiin ja toteutettiin yhteistoiminnalla elinympäristökunnostuksia ja edistettiin METSO-ohjelman tavoitteiden toteutumista.  

ELY-keskuksen tietojen mukaan hankeaikana hankealueella toteutettiin 5 uutta METSO-kohdetta, yhteensä 47 hehtaaria. Hankkeella oli vaikutusta Hyyppäränharjulla yksityisille metsänomistajille suunnatun vapaaehtoisen METSO-suojelun edistämisessä. 

Hankkeen toiminnasta viestitiin aktiivisesti hankkeen uutiskirjeen kautta, sosiaalisessa mediassa ja hankkeen verkkosivuilla osoitteessa www.valonia.fi/metso. 

Hankkeen tavoitteiden saavuttamisesta, viestinnästä, hankehallinnosta ja taloushallinnosta on vastannut Valonia. Hankkeen vetäjänä ovat toiminut vesi- ja luontoasiantuntija Janne Tolonen. 

Hankkeen toteutuneet kustannukset olivat 165 039,78 euroa, josta ympäristöministeriön avustusosuus oli 152 314 euroa. Valonian omarahoitusosuus hankkeelle oli 11 496 euroa. Kustannuspaikalle alijäämää jäi 1229,78 euroa, mikä katetaan Valonian kustannuspaikalta 6010. Alijäämä johtui siitä, että rahoitus ei kata kaikkia hankkeelle kohdennettuja yleiskustannuksia.  

 

Lisätietoja toimialapäällikkö Riikka Leskinen p. 0449075995, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. merkitä tiedoksi Monimuotoisuuskeskittymän luonnonhoitoverkosto Kiikala-Hyyppäränharju -hankkeen tulokset

2. hyväksyy kustannuspaikan 6031 alijäämän kattamisen Valonian kustannuspaikalta 6010 ja hankkeen päättämisen. 

Päätös

Toimialapäällikkö Riikka Leskinen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____