Maakuntahallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 148 Valuma-aluesuunnittelu ja puunkäyttö maa- ja metsätalouden vesienhallinnassa ja vesiensuojelussa (PUUJALKA) -hankkeen päättäminen

VSLDno-2023-571

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto/Valonia toteutti 1.3.2021-15.11.2022 välisenä aikana ”Valuma-aluesuunnittelu ja puunkäyttö maa- ja metsätalouden vesienhallinnassa ja vesiensuojelussa” -hankkeen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämällä maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen hankeavustuksella. Avustus on osa ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmaa. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat olivat Turun ja Salon kaupungit sekä Paimionjoki-yhdistys Ry. 

PUUJALKA-hankkeen keskiössä olivat suo- ja metsäalueilla tehdyt kunnostukset. Kunnostuksilla parannettiin kestävän vesienhallinnan lisäksi vesiensuojelua, luonnon monimuotoisuutta ja pitkällä aikajänteellä lisättiin hiilen sidontaa erityisesti turvemailla. Kunnostuskohteiden vesienhallinnallinen hyötypinta-ala vesien luontaisen pidättämisen ja viivyttämisen osalta oli yhteensä noin 300 hehtaaria. 

Kunnostuskohteiden löytämisessä tärkeää oli kuntayhteistyö hankkeen yhteistyökumppaneina olleiden Salon ja Turun kaupunkien kanssa. Kuntayhteistyön tuloksena päästiin tekemään vaikuttuvia vesienhallintakunnostuksia kuntien omistamilla kiinteistöillä. Kestävän vesienhallinnan toimenpiteiden toteutus tukee kuntien ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamista.  

Hankkeessa tehtiin laaja-alaista sidosryhmätyötä muun muassa kuntien, yksityisten maanomistajien, Paimionjoki-yhdistyksen, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, ammattiopisto Livian, MTK Perniön, MHY Salometsän, paikallisten vesiensuojeluyhdistysten ja Suomen metsäkeskuksen kanssa. Yhteistyö on ollut edellytys ja kasvualusta hankkeen toimenpiteiden toteutuksessa. Jatkotyötä ajatellen parannettavaa ja kehitettävää on erityisesti maanomistajien sekä paikallisten viljelijä- ja metsähoitoyhdistysten kanssa tehtävässä yhteistyössä. 

Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkoston työtä jatkettiin ja vahvistettiin osana PUUJALKA-hanketta. Verkostotyö on tuonut vaikuttavuutta viestinnän, tapahtumien sekä sidosryhmätyön kautta. Verkostotyö on merkittävässä asemassa hankkeessa saavutettujen tulosten jatkuvuuden kannalta. 

Hankkeen tavoitteiden saavuttamisesta, viestinnästä, hankehallinnosta ja taloushallinnosta on vastannut Valonia. Hankkeen vetäjänä toimi vesi- ja luontoasiantuntija Jarkko Leka. 

Hankkeen toteutuneet kustannukset olivat 173 261 euroa, josta PPO ELYn avustusosuus oli 116 831 euroa. Hankkeen omarahoitusosuuden kattamiseen ovat osallistuneet Turun kaupunki, Valonia, Saaristomeren suojelurahasto, Salon kaupunki ja Paimionjoki-yhdistys ry. Valonian omarahoitus hankkeelle oli 15 700 euroa, joka koostui Valonian asiantuntijoiden työpanoksesta. Kustannuspaikalle jäi alijäämää 2730,03 euroa, mikä katetaan Valonian kustannuspaikalta 6010. Alijäämä johtui siitä, että rahoitus ei kata kaikkia hankkeelle kohdennettuja yleiskustannuksia. 

Lisätietoja toimialapäällikkö Riikka Leskinen p. 0449075995, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. merkitä tiedoksi Valuma-aluesuunnittelu ja puunkäyttö maa- ja metsätalouden vesienhallinnassa ja vesiensuojelussa -hankkeen tulokset

2. hyväksyä kustannuspaikan 6037 alijäämän kattamisen Valonian kustannuspaikalta 6010 ja hankkeen päättämisen. 

Päätös

Toimialapäällikkö Riikka Leskinen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____