Landskapsfullmäktige, möte 05-12-2022

Protokollet är granskat

§ 35 Uppdatering och godkännande av förvaltningsstadgan för Egentliga Finlands förbund

VSLDno-2022-216

Beredare

  • Petra Määttänen, hallintojohtaja, petra.maattanen@varsinais-suomi.fi

Beskrivning

Referensmaterial

1. Utkast till uppdaterad förvaltningsstadga för Egentliga Finlands förbund

2. Förvaltningsstadgan 2017

Landskapsstyrelse 14.11.2022 § 186

Egentliga Finlands förbund föreslås bli uppdaterad sålunda, att i den beaktas lagen om informationshantering (906/2019) och de andra ändringarna i lagstiftningen samt vissa praktiska behov som hänför sig verkställigheten av förvaltningsstadgan. Förvaltningsstadgan föreslås träda i kraft 1.2.2023.

Förvaltningsstadgan är det centrala styrverktyget för kommunens och samkommunens verksamhet. En kommun och samkommun ska ha en förvaltningsstadga , vars innehåll fastställs i kommunallagen (410/2015) 90 §. I förvaltningsstadgan ska lämnas de bestämmelser som är nödvändiga för åtminstone de saker som uppräknas i stadgandet.

Enligt 14 § fattar kommunen beslut om förvaltningsstadgan. Fullmäktige definierar, då det fattar beslut om förvaltningsstadgan, samtidigt sin egen ställning som utövare av kommunens/samkommunens beslutanderätt, beslutar om arbetsfördelningen mellan verksamhetsorganen och tjänsteinnehavarna och avgör om kommunen/samkommunen rätt för en myndighet att genom sitt eget beslut att vidare överföra sin behörighet Fullmäktige fattar besluten som gäller behörighet alltid med förvaltningsstadgan.

Det nu uppdaterade förslaget till förvaltningsstadga följer långt den mall för en förvaltningsstadga som publicerats av Kommunförbundet, liksom även den gällande förvaltningsstadgan.

Vid beredningen av utkastet till förvaltningsstadga har samarbete gjorts med de andra förbunden, för uppdateringsbehoven går i samma riktning. De föreslagna behörighetsändringarna i beslut som gäller personalval motsvarar gällande befogenheter hos kontrollförbunden.

Målet har varit att skriva en mera användbar och redigare förvaltningsstadga än tidigare. För landskapsstyrelsen föreslås att förvaltningsstadgan för egen del godkänns 14.11.2022 och att den föreläggs landskapsfullmäktige för att godkännas 5.12.2022.

Enligt 121 § i kommunallagen är det revisionsnämndens uppgift att bereda ett förslag till bestämmelser om nämndens uppgifter i förvaltningsstadgan samt till budget för utvärderingen och granskningen. Revisionsnämnden godkände för egen del utkastet vid sitt möte 14.9.2022.

De föreslagna ändringarna är obetydliga med hänsyn till förvaltningsstadgans omfattning.

De mest betydande ändringsförslagen är följande:

1 kapitlet Landskapets ledning

Egentliga Finlands förbund Möteskallelse 11 (36)

Landskapsstyrelsen 08.11.2022

-​          5 § Tillfogat i förvaltningsstadgan Uppgifterna för landskapsfullmäktiges ordförande

3 kapitlet Personalorganisationen

-​          9 § Tillfogat en beskrivning av personal- och ansvarsområdesorganisationen, vilken motsvarar den nuvarande organisationen. 

-​          10 § Beskrivits exaktare landskapsdirektörens ställning inom organisationen.

-​          12 § Tillfogats enhetsledarnas uppgifter och ställning i organisationen

-​          13 § Tillfogats ledningsgruppens uppgifter och ställning inom organisationen

4 kapitlet Verksamhetsorganens och tjänsteinnehavarnas uppgifter och fördelningen av befogenhet

-​          14 § Preciserats landskapsstyrelsens uppgifter att motsvara nuvarande praxis

(ändringen av befogenhet i personalärenden finns i kapitel 5)

-​          17 § Preciserats landskapsdirektörens uppgifter att motsvara nuvarande praxis och grupperats dem på nytt sätt

-​          18 § Tillfogats ansvarsområdesdirektörernas uppgifter och befogenhet

5 kapitlet: Befogenhet i personalärenden

-​          30 § Beslutanderätten i personalärenden har samlats till en egen paragraf

Tjänsterna, befattningarna och personalvalen: i utkastet till förvaltningsstadga föreslås ändringar i befogenheterna (ändringarna presenterade inom parentes)

Val av personal för tjänsterna

-​          31 § Landskapsfullmäktige väljer landskapsdirektören. Landskapsstyrelsen tar de andra ordinarie tjänsteinnehavarna.

Landskapsdirektören beslutar inom ramen för budgeten om val av tjänsteinnehavare på viss tid, som anställs för högst ett år.

Landskapsdirektören beslutar inom ramen för den godkända budgeten om tillsättandet av en ledig tjänst och val av personal i i (landskapsstyrelsen har nu befogenheten för ordinarie befattningar). Landskapsstyrelsen beslutar om om att inrätta och indraga en tjänst som ska tillsättas tills vidare.

-​          33 § Landskapsstyrelsen beslutar om att inrätta, indraga och ändra tjänstebeteckningen för en tjänst som ska besättas (landskapsfullmäktige har nu befogenhet att inrätta och indraga en tjänst)

-​          38 § För tagande i anställningsförhållande; för anställda i tjänsteförhållande följs lagen om kommunala tjänsteinnehavare och för anställda i anställningsförhållande följas lagen om arbetsavtal (nu följs för anställda i anställningsförhållande i tillämpliga delar vad som har stadgats för anställda i tjänsteförhållande

6 kapitlet: Genomförande av informationshantering och dokumentförvaltning

-​          Ett nytt kapitel om dataförvaltning och dokumentförvaltning, där uppgifterna och ansvar fastställs ( i den nuvarande förvaltningsstadgan finns inte en motsvarande punkt)

7 kapitlet: Ekonomi och tillsyn

Egentliga Finlands förbund Möteskallelse 12 (36)

Landskapsstyrelsen 08.11.2022

-​          62 § Tillfogat en ny punkt samkommunens försäkringar och avtal (i den nuvarande förvaltningsstadgan inget omnämnande av avtalsförvaltningen)

-​          63 § preciserats paragrafen om dispositionsrätt till konton och att lämna betalningsuppdrag. Dispositionsrätten till bankkonton innehas av landskapsdirektören, förvaltningsdirektören och ställföreträdaren för landskapsdirektören. Landskapsdirektören kan besluta om dispositionsrätten till bankkonton (r motsvarar nuvarande praxis, men i den nuvarande förvaltningsstadgan har det konstaterats att bara landskapsdirektören har dispositionsrätt till konton). 

Landskapsdirektörens förslag

Landskapsstyrelsen beslutar föreslå för landskapsfullmäktige, att

1. landskapsfullmäktige godkänner den uppdaterade förvaltningsstadgan för Egentliga Finlands förbund

2. landskapsstyrelsen upphäver den nuvarande förvaltningsstadgan från och med 1.2.2022.

Beslut

Förvaltningschef Petra Määttänen redogorde för ärendet.

Förslaget godkändes.

_____

Landskapsfullmäktige 5.12.2022

Beslutsförslag

Landskapsstyrelsens förslag

Referensmaterial

1. Utkast till uppdaterad förvaltningsstadga för Egentliga Finlands förbund

2. Förvaltningsstadgan 2017

Landskapsfullmäktige

1. godkänner den uppdaterade förvaltningsstadgan för Egentliga Finlands förbund

2. upphäver den nuvarande förvaltningsstadgan från och med 1.2.2022.

Beslut

Förvaltningsdirektören Petra Määttänen redogorde ärendet.

Förslaget godkändes.

_____