Landskapsfullmäktige, möte 05-12-2022

Protokollet är granskat

§ 36 Avtal som reglerar verksamheten för Central Baltic Interreg 2021-2027 -programmet och förlängning av en visstidstjänst förknippad med programmets verkställighet

VSLDno-2022-249

Beredare

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Beskrivning

Landskapsstyrelsen, 26.09.2022 § 151

Det officiella verkställandet av Central Baltic Interreg 2021-2027 programmet har inletts och kommissionen har antagit programdokumentet i juni 2022. I programdokumentet fastställs riktlinjerna för medlemsstaterna, där utnämningen av Egentliga Finlands förbund fastställs som förvaltningsmyndighet för Central Baltic Interreg 2021-2027- programmet (Managing Authority, MA) och som värdorganisation för sekretariatet.

Förvaltningen av Central Baltic Interreg-programmet 2021-2027 har beskrivits i detalj i EU-förordningarna, där de viktigaste är  den allmänna förordningen (2021/1060), Interreg-förordningen (2021/1059) och ERUF -förordningen (2021/1058). Med stöd av EU-förordningarna fördelas uppgifterna och ansvarsfördelningen mellan förvaltningsmyndigheten, de deltagande medlemsstaterna och EU-kommissionen. Förvaltningsmyndigheten ansvarar för förvaltningen av programmet, så att programmets mål kan uppnås. Uppgiften för förvaltningsmyndigheten är särskilt att handha uppgifter i enlighet med förordningen, att stödja kontrollkommitténs arbete, att inrätta ett sekretariat för programmet och styra dess arbete, samt att registrera och elektroniskt spara informationen om de finansierade projekten, vilken behövs för uppföljning, utvärdering, finansförvaltning, certifieringar och granskningar. Förvaltningsmyndigheten koordinerar även certifieringarna och granskningarna av projekten samt uppföljningen av åtgärderna som föranleds av iakttagelserna vid granskningen.

Vid landskapsstyrelsens sammanträde (25.4.2022 § 54) godkändes avtalet mellan förbundet (värdorganisationen) och Central Baltic-Interreg-programmet 2021-2027. I det har principerna för hur kostnaderna fördelas och allokeras mellan förvaltningsmyndigheten och värdorganisationen med hänsyn till programmets tekniska stöd. I samma beslut bemyndigades landskapsdirektören att underteckna ett s.k. Multilateral Agreement mellan värdorganisationen och medlemsstaterna. Slutberedningen av programdokumentet och förfarandet för godkännandet fördröjdes dock från det planerade, på grund av vilket Multilateral Agreement-avtalet slutbereds på hösten 2022.  

De ansvar som hänför sig till uppgifterna som förvaltningsmyndighet fortsätter hos Egentliga Finlands förbund. Till dessa i rollen som förvaltningsmyndighet hänför sig uppgifter, som förutsätter ett tjänsteförhållande både med hänsyn till den offentliga maktutövningen och det intensifierade ansvaret. På grund härav är det ändamålsenligt att alltjämt  förlänga visstidstjänsten som förvaltningsansvarig (Head of Managing Authority) för tiden för den nya programperioden. På så sätt kan inom förvaltningsmyndigheten projektavtalen  som hör till dess ansvarsområde (regionutvecklingsdirektören) och utbetalningsbesluten för projekt (en förvaltningsansvarig) differentieras.

Beredningskommittén (Joint Programming Commitee), bestående av representanterna för medlemsstaterna, och vilken berett programmet, har vid sitt tredje möte dragit upp riktlinjerna att största delen av personalen för den nya projektperioden rekryteras genom öppen ansökan. Till uppgiften för den förvaltningsansvariga (Head of Managing Authority) tog beredningskommittén den ställningen att det ska vara ändamålsenligt att det för att trygga kontinuiteten, till tjänsten överflytta den person som redan under den föregående projektperioden tidigare har handhaft den motsvarande uppgiften, dvs. förvaltningsansvariga Merike Niitepõld. 

Under den föregående programperioden 2014-2020 ansvarade förbundet även för verksamheten som granskningsmyndighet i enlighet med EU:s förordning, men med stöd av de nya nationella lagar och förordningar som antogs 2021, har denna funktion övergått till att sortera under  Finansministeriets controller-enhet. Med avvikelse från den föregående programperioden godkänns inte längre beskrivningen av förvaltnings- och tillsynssystemet skilt för sig i EU:s kommission.

Förslag

Landskapsstyrelsen beslutar föreslå för landskapsfullmäktige, att landskapsfullmäktige

1. förlänger visstidstjänsten som förvaltningsansvarig, vilken handhar förvaltningsmyndighetens (Head of Managing Authority) uppgifter för tiden 1.1.2023 - 31.12.2029 och överflyttar till den utan särskild ansökan av tjänsten  förvaltningsansvariga Merike Niitepöld, som hittills har skött uppgiften.

2. bemyndigar landskapsdirektören att underteckna det mera detaljerade avtalet för visstidstjänsten som förvaltningsansvarig.

Beslut

Förslaget godkändes.

_____

Landskapsfullmäktige 5.12.2022

Beslutsförslag

Landskapsstyrelsens förslag

Central Baltic Interreg 2021-2027 programdokumentet finns på begäran tillgängligt elektroniskt.

Landskapsfullmäktige

1. förlänger visstidstjänsten som förvaltningsansvarig, vilken handhar förvaltningsmyndighetens (Head of Managing Authority) uppgifter  för tiden 1.1.2023 - 31.12.2029 och överflyttar till den utan särskild ansökan av tjänsten förvaltningsansvariga Merike Niitepöldin, som hittills har skött uppgiften.

2. bemyndigar landskapsdirektören att underteckna det mera detaljerade avtalet för visstidstjänsten som förvaltningsansvarig.

Beslut

Förslaget godkändes.

_____