Maakuntavaltuusto, kokous 5.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Varsinais-Suomen liiton hallintosäännön päivittäminen ja hyväksyminen

VSLDno-2022-216

Valmistelija

  • Petra Määttänen, hallintojohtaja, petra.maattanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakuntahallitus 14.11.2022 § 186

Varsinais-​Suomen liiton hallintosääntöä esitetään päivitettäväksi siten,​ että siinä huomioidaan tiedonhallintalaki (906/2019) ja muut lainsäädännön muutokset sekä eräät hallintosäännön toimeenpanoon liittyvät käytännön tarpeet. Hallintosäännön ehdotetaan tulevan voimaan 1.2.2023.

Hallintosääntö on kunnan ja kuntayhtymän hallinnon ja toiminnan keskeinen ohjausväline. Kunnassa ja kuntayhtymässä on oltava hallintosääntö,​ jonka sisällön määrittelee kuntalain (410/2015) 90 §. Hallintosäännössä on annettava tarpeelliset määräykset ainakin niistä asioista,​ jotka säännöksessä luetellaan.

Kuntalain 14 § mukaan valtuusto päättää hallintosäännöstä. Päättäessään hallintosäännöstä valtuusto samalla määrittelee oman asemansa kunnan/kuntayhtymän päätösvallan käyttäjänä,​ päättää toimielinten ja viranhaltijoiden välisestä työnjaosta ja ratkaisee,​ annetaanko kunnan/kuntayhtymän viranomaiselle valta omalla päätöksellään siirtää toimivaltaansa edelleen. Valtuusto tekee toimivallan siirtoa koskevat päätökset aina hallintosäännöllä.

Nyt päivitetty hallintosääntöehdotus noudattaa pitkälti Kuntaliiton julkaisemaa hallintosääntömallia,​ kuten voimassa oleva hallintosääntökin. Hallintosääntöluonnoksen valmistelussa on tehty yhteistyötä muiden liittojen kanssa,​ sillä päivittämistarpeet ovat hyvin saman suuntaisia. Ehdotetut toimivaltamuutokset henkilöstövalintaa koskevissa päätöksissä vastaavat verrokkiliittojen voimassa olevia toimivaltuuksia.

Tavoitteena on ollut aiempaa käytettävämmän ja selkeämmän hallintosäännön kirjoittaminen.  Maakuntahallitukselle esitetään hallintosäännön hyväksymistä omalta osaltaan 14.11.2022 ja sen esittämistä maakuntavaltuuston hyväksyttäväksi 5.12.2022.

Kuntalain 121 § mukaan tarkastuslautakunnan tehtävänä on valmistella esitys tehtäviään koskeviksi hallintosäännön määräyksiksi sekä arvioinnin ja tarkastuksen talousarvioksi.  Tarkastuslautakunta hyväksyi omalta osaltaan luonnoksen kokouksessaan 14.9.2022.

Ehdotetut muutokset ovat hallintosäännön laajuuteen nähden vähäisiä.

Merkittävimmät muutosehdotukset ovat seuraavia:

1 luku Maakunnan johtaminen

-​          5 § Lisätty maakuntavaltuuston puheenjohtajan tehtävät hallintosääntöön

3 luku Henkilöstöorganisaatio

-​          9 § Lisätty henkilöstö-​ ja vastuualueorganisaation kuvaus,​ joka vastaa nykyistä organisaatiota.  

-​          10 § Kuvattu maakuntajohtajan asema organisaatiossa tarkemmin.

-​          12 § Lisätty yksikönvetäjien tehtävät ja asema organisaatiossa

-​          13 § Lisätty johtoryhmän tehtävät ja asema organisaatiossa

4 luku Toimielinten ja viranhaltijoiden tehtävät ja toimivallan jako

-​          14 § Tarkennettu maakuntahallituksen tehtäviä vastaamaan nykyistä käytäntöä (toimivaltamuutos henkilöstöasioissa on luvussa 5)

-​          17 § Tarkennettu maakuntajohtajan tehtävät vastaamaan nykyistä käytäntöä ja jaoteltu ne uudella tavalla

-​          18 § Lisätty vastuualuejohtajien tehtävät ja toimivalta

5 luku: Toimivalta henkilöstöasioissa

-​          30 § Ratkaisuvalta henkilöstöasioissa on koottu omaksi pykäläkseen

Virat,​ toimet ja henkilöstövalinnat: hallintosääntöluonnoksessa ehdotetaan muutoksia toimivaltuuksiin (muutokset avattu suluissa)

Henkilöstövalinnat virkoihin

-​          31 § Maakuntavaltuusto valitsee maakuntajohtajan. Maakuntahallitus ottaa muut vakinaiset viranhaltijat.

Maakuntajohtaja päättää talousarvion puitteissa enintään vuodeksi palkattavien määräaikaisten viranhaltijoiden valinnasta.

 Maakuntajohtaja päättää hyväksytyn talousarvion puitteissa avoimen toimen täyttämisestä ja työsuhteisen henkilöstön valinnasta (vakinaisten toimien osalta toimivalta nyt maakuntahallituksella). Maakuntahallitus päättää toistaiseksi täytettävän toimen perustamisesta ja lakkauttamisesta.

-​          33 § Maakuntahallitus päättä täytettävän viran perustamisesta,​ lakkauttamisesta ja virkanimikkeen muuttamisesta (toimivalta viran perustamisessa ja lakkauttamisessa nyt maakuntavaltuustolla)

-​          38 § Palvelussuhteeseen ottaminen;​ virkasuhteisten osalta noudatetaan lakia kunnallisesta viranhaltijasta ja työsuhteisten osalta noudatetaan työsopimuslakia (nyt työsopimussuhteisten osalta noudatetaan soveltuvin osin,​ mitä virkasuhteisten osalta on säädetty)

6 luku: Tiedonhallinnan ja asiakirjahallinnon toteuttaminen

-​          Uusi tiedonhallintaa ja asiakirjahallintoa koskeva luku,​ jossa määritellään tehtävät ja vastuut (nykyisessä hallintosäännössä ei ole vastaavaa kohtaa)

7 luku: Talous ja valvonta

-​          62 § Lisätty uusi kohta kuntayhtymän vakuutukset ja sopimukset (nykyisessä hallintosäännössä ei mainintaa sopimusten hallinnasta)

-​          63 § tarkennettu tilien käyttöoikeuksia ja maksumääräysten antamista koskevaa pykälää. Pankkitilien käyttöoikeus olisi maakuntajohtajalla,​ hallintojohtajalla ja maakuntajohtajan sijaisella. Maakuntajohtaja voi päättää pankkitilien käyttöoikeudesta (muotoilu vastaa nykyistä käytäntöä,​ mutta nykyisessä hallintosäännössä tilien käyttöoikeus todettu olevan vain maakuntajohtajalla).  

Maakuntajohtajan ehdotus

Maakuntahallitus päättää esittää maakuntavaltuustolle,​ että

1. maakuntavaltuusto hyväksyy Varsinais-​Suomen liiton päivitetyn hallintosäännön

2. maakuntavaltuusto kumoaa nykyisen hallintosäännön 1.2.2022 lukien.

Päätös

Hallintojohtaja Petra Määttänen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_​_​_​_​_​

Maakuntavaltuusto 5.12.2022

Ehdotus

 

Maakuntahallituksen ehdotus

Liitteet: 

1. Varsinais-Suomen liiton päivitetty hallintosääntö

2. Hallintosääntö 2017

Maakuntavaltuusto

1. hyväksyy Varsinais-​Suomen liiton päivitetyn hallintosäännön

2. kumoaa nykyisen hallintosäännön 1.2.2023 lukien.

Päätös

Hallintojohtaja Petra Määttänen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____