Landskapsfullmäktige, möte 05-12-2022

Protokollet är granskat

§ 26 Sammanträdets laglighet och konstaterande av beslutförhet

Beskrivning

Enligt 63 § i Egentliga Finlands förbunds förvaltningsstadga skall kallelse till landskapsfullmäktiges sammanträde sändas minst fjorton (14) dagar i förväg skilt för sig till varje fullmäktig samt till dem som har närvaro- och yttranderätt vid sammanträdet.  Inom samma tid ska det informeras om sammanträdet på samkommunens webbplats. I möteskallelsen skall uppges tid och plats för sammanträdet samt de ärenden som skall behandlas.

Möteskallelse jämte föredragningslista har utsänts 22.11.2022 såsom postförsändelse till ledamöterna av landskapsfullmäktige och därtill har möteskallelse jämte föredragningslista tillsänts medlemmarna av landskapsstyrelsen och framläggande till päseende i Egentliga Finlands förbunds hemsida.

Om tid och plats för landskapsfullmäktiges sammanträde samt om offentligt framläggande av justerat protokollet i Egentliga Finlands förbunds hemsida har annonserats 19.11.2022 eller genast därpå i följande tidningar:

Turun Sanomat och Åbo Underrättelser.

Enligt 70 § i Egentliga Finlands förvaltningsstadgan konstateras de närvarande fullmäktigeledamöterna och ersättarna konstateras elektroniskt eller genom namnupprop, som förrättas per medlemskommun och i alfabetisk ordning.

Efter att ha konstaterat de fullmäktigeledamöter som är närvarande konstaterar ordföranden vilka fullmäktigeledamöter som anmält förhinder och de närvarande ersättarna samt om sammanträdet är lagenligt sammankallat och beslutfört.

En fullmäktigeledamot som infinner sig vid sammanträdet efter namnuppropet ska omedelbart anmäla sig för ordföranden. Om en fullmäktigeledamot avlägsnar sig under pågående sammanträde ska denne anmäla detta för ordföranden.

Då en ersättare deltar i sammanträdet och den ordinarie fullmäktigeledamoten infinner sig under pågående sammanträde, kommer fullmäktigeledamoten omedelbart i stället för ersättaren.

Ordföranden kan under pågående sammanträde eller efter avslutad paus i sammanträdet  vid behov på nytt konstatera vilka som är närvarande.

Ifall ordföranden konstaterar att landskapsfullmäktige har förlorat sin beslutförhet, ska ordföranden avbryta eller avsluta sammanträdet.

Landskapsfullmäktiges totala antal ledamöter är 104 ledamöter, då minst 2/3 av fullmäktigeledamöterna utgör 70 medlemmar. (Kommunallagen § 103)

Beslutsförslag

Ordföranden konstaterar de fullmäktige som meddelat förhinder och de närvarande personliga suppleanterna för fullmäktige samt huruvida landskapsfullmäktige är lagligen sammankallat och beslutfört.

Beslut

Ordförande Lauri Heikkilä konstaterade de närvarande fullmäktigeledamöterna enligt § 26 i bilaga 1.

Ordförande Lauri Heikkilä konstaterade mötet lagligen sammankallat och, eftersom 87 fullmäktigeledamöter var närvarande, även beslutfört.

________