Landskapsfullmäktige, möte 05-12-2022

Protokollet är granskat

§ 33 Utlåtande om utgärder som framförts i utvärderingsberättelsen för 2021

VSLDno-2022-339

Beredare

  • Marja Karttunen, hallintosihteeri, marja.karttunen@varsinais-suomi.fi

Beskrivning

Revisionsnämnden 1.11.2022 § 65

Landskapsstyrelse 14.11.2022 § 185

Enligt 121 § i kommunallagen ”Kommunstyrelsen ger fullmäktige ett utlåtande om de åtgärder som utvärderingsberättelsen föranleder”.

Egentliga Finlands förbunds revisionsnämnd framförde i sin utvärderingsberättelse 2021 (lf 13.6.2022 § 17) åtgärder, som föranleder ett utlåtande av landskapsstyrelsen.

Landskapsdirektörens förslag

Landskapsstyrelsen

1. ger följande utlåtande om de utvecklingsbehov som förts fram i utvärderingsberättelsen 2021:

Revisionsnämnden har i sin utvärderingsberättelse 2021 (lf 13.6.2022 § 17) enligt kommunallagen utvärderat hur de bindande mål för verksamheten och ekonomin uppnåtts, vilka ställts av fullmäktige, för att organisera verksamheten och balansera ekonomin. Utöver de mål som ställts i budgeten kan revisionsnämnden i den omfattning den prövar exempelvis utvärdera hur de i landskapsstrategin ställda målen uppnåtts samt det om de i budgeten ställda målen förverkligar landskapsstrategin.

I stycket 4.2.7 av utvärderingsberättelsen Sammandrag av uppnåendet av målen för verksamheten och dess sista stycke dryftar revisionsnämnden, om inkomsterna och utgifterna vid planeringen av budgeten beaktas rätt, eftersom de senaste åren har visat utfallen rejält med ett överskott. Revisionsnämnden konstaterar också behovet av en buffertfond och utmaningen av att planera budgeten i de föränderliga förhållandena.

Till resultatet med ett överskott för räkenskapsperioden 2018 och 2019 bidrog bl.a. de personalinbesparingar som uppkom bl.a. av deltagandet i landskapsreformen och kostnadernas allokering delvis till reformorganisationen. Under räkenskapsperioden 2020 skar Covid 19 -pandemin våldsamt ned utgifterna.  Förbundet beredde sig också på att flytta, och gjorde just inga nya  anskaffningar av inventarier eller anläggningar. Förbundets personalbudget utfaller ofta mindre än vad som uppskattats, för det är svårt att finna kunnig personal vid rätt tidpunkt för lediga vakanser.

I utvärderingsberättelsens stycke 5. Sammandrag av utvärderingsberättelsen konstaterar revisionsnämnden, att de av landskapsfullmäktige uppställda målen för verksamheten och ekonomin i regel har uppnåtts. Revisionsnämnden har lagt märke till att  landskapsförbundets siffror för verksamheten och ekonomin för redovisningsåret alltjämt har påverkats av Covid 19 -​pandemin. 

Revisionsnämnden ger inte i utvärderingsberättelsen egentliga rekommendationer eller förslag till åtgärder som gäller förbundets verksamhet eller ekonomi.

2. för utlåtandet till landskapsfullmäktige för kännedom.

Beslut

Förvaltningsdirektör Petra Määttänen redogorde för ärendet.

Förslaget godkände.

_____

Landskapsfullmäktige 5.12.2022

Beslutsförslag

Landskapsstyrelsens förslag 

Landskapsfullmäktige antecknar utlåtandet angående åtgärder som vidtagits i utvärderingsberättelsen 2021 för kännedom. 

Beslut

Förvaltningsdirektören Petra Määttänen redogjorde för ärendet.

Förslaget godkändes.

_____