Maakuntavaltuusto, kokous 5.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Central Baltic Interreg 2021-2027 -ohjelman toimeenpanoon liittyvän määräaikaisen viran (Merike Niitepõld) jatkaminen

VSLDno-2022-249

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Perustelut

​​​​​​Maakuntahallitus, 26.09.2022 § 151

Central Baltic Interreg 2021-2027 ohjelman virallinen toimeenpano on käynnistynyt ja komissio on hyväksynyt ohjelma-asiakirjan kesäkuussa 2022. Ohjelma-asiakirjassa vahvistetaan jäsenvaltioiden linjaus, jossa määritellään Varsinais-Suomen liiton nimeäminen Central Baltic Interreg 2021-2027- ohjelman hallintoviranomaiseksi (Managing Authority, MA) ja sihteeristön isäntäorganisaatioksi.

Central Baltic Interreg-ohjelman 2021-2027 hallinto on kuvattu yksityiskohtaisesti EU-asetuksissa, joista tärkeimmät ovat yleisasetus (2021/1060), Interreg-asetus (2021/1059) ja EAKR-asetus (2021/1058). EU-asetusten nojalla tehtävät ja vastuut jaetaan hallintoviranomaisen, osallistuvien jäsenvaltioiden ja EU-komission välillä. Hallintoviranomainen vastaa ohjelman hallinnosta, jotta ohjelman tavoitteet voidaan toteuttaa. Erityisesti hallintoviranomaisen tehtävänä on hoitaa ohjelmien hallintoon liittyviä tehtäviä asetusten mukaisesti, tukea seurantakomitean työtä, perustaa ohjelmalle sihteeristö ja ohjata sen työtä, sekä kirjata ja tallentaa sähköisesti rahoitetuista hankkeista tiedot, joita tarvitaan seurantaa, arviointia, varainhoitoa, varmennuksia ja tarkastuksia varten. Hallintoviranomainen myös koordinoi hankkeiden varmennuksia ja tarkastuksia sekä tarkastushavaintojen aiheuttamien toimenpiteiden seurantaa.

Maakuntahallituksen kokouksessa (25.4.2022 § 54) hyväksyttiin liiton (isäntäorganisaatio) ja Central Baltic-Interreg-ohjelman 2021-2027 välinen sopimus.  Siinä on kuvattu hallintoviranomaisen ja isäntäorganisaation väliset periaatteet kustannusten jakautumisesta ja kohdentumisesta ohjelman tekniseen tukeen. Samassa päätöksessä valtuutettiin maakuntajohtaja allekirjoittamaan isäntäorganisaation ja jäsenvaltioiden välinen ns. Multilateral Agreement.  Ohjelma-asiakirjan viimeistely ja hyväksymismenettely kuitenkin viivästyi suunnitellusta, joten Multilateral Agreement-sopimus viimeistellään syksyllä 2022.  

Hallintoviranomaistehtäviin liittyvät vastuut jatkuvat Varsinais-Suomen liitossa. Näihin hallintoviranomaisen rooliin liittyy tehtäviä, jotka sekä julkisen vallankäytön että tehostetun vastuun osalta edellyttävät virkasuhdetta. Siksi on tarkoituksenmukaista edelleen jatkaa hallintovastaavan (Head of Managing Authority) määräaikaista virkaa uuden ohjelmakauden ajaksi. Näin hallintoviranomaisen sisällä voidaan eriyttää sen vastuualueelle kuuluvat hankesopimukset (aluekehitysjohtaja) ja hankemaksatuspäätökset (hallintovastaava).

Ohjelmaa valmistellut, jäsenvaltioiden edustajista kostunut valmistelukomitea (Joint Programming Commitee) on kolmannessa kokouksessaan linjannut, että pääosa uuden ohjelmakauden henkilöstöstä rekrytoidaan avoimen haun kautta. Hallintovastaavan (Head of Managing Authority) tehtävään valmistelukomitea otti kannan, että olisi tarkoituksenmukaista jatkuvuuden turvaamiseksi siirtää virkaan vastaavaa tehtävää jo edellisellä ohjelmakaudella hoitanut aiemmin hoitanut henkilö eli hallintovastaava Merike Niitepõld. 

Edellisellä ohjelmakaudella 2014-2020 liitto vastasi myös tarkastusviranomaistoiminnasta EU:n asetusten mukaisesti, mutta uusien 2021 hyväksyttyjen kansallisten lakien ja asetusten perusteella tämä toiminto on siirtynyt Valtiovarainministeriön controller-yksikön alaisuuteen. Poiketen edellisestä ohjelmakaudesta hallinto- ja valvontajärjestelmän kuvausta ei enää erikseen hyväksytetä EU:n komissiossa.

Ehdotus

Maakuntahallitus päättää esittää maakuntavaltuustolle, että maakuntavaltuusto

1. jatkaa hallintoviranomaisen (Head of Managing Authority) tehtäviä hoitavan hallintovastaavan määräaikaista virkaa ajalle 1.1.2023 - 31.12.2029 ja siirtää siihen ilman erillistä virkahakua tehtävää tähän saakka hoitaneen hallintovastaavan Merike Niitepöldin.

2. valtuuttaa maakuntajohtajan allekirjoittamaan hallintovastaavan määräaikaista virkaa koskevan yksityiskohtaisemman sopimuksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____

Maakuntavaltuusto 5.12.2022

Central Baltic Interreg 2021-2027 ohjelma-asiakirja on pyydettäessä saatavilla sähköisesti.

Ehdotus

Maakuntahallituksen ehdotus

Maakuntavaltuusto

1. jatkaa hallintoviranomaisen (Head of Managing Authority) tehtäviä hoitavan hallintovastaavan määräaikaista virkaa ajalle 1.1.2023 - 31.12.2029 ja siirtää siihen ilman erillistä virkahakua tehtävää tähän saakka hoitaneen hallintovastaavan Merike Niitepöldin.

2. valtuuttaa maakuntajohtajan allekirjoittamaan hallintovastaavan määräaikaista virkaa koskevan yksityiskohtaisemman sopimuksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____