Maakuntavaltuusto, kokous 5.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Sidonnaisuusilmoitukset ja sidonnaisuusrekisteri

VSLDno-2022-341

Valmistelija

  • Marja Karttunen, hallintosihteeri, marja.karttunen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta 1.11.2022 § 67

Kuntalain 121 §:n mukaan tarkastuslautakunnan yhtenä tehtävänä on valvoa kuntalain 84 §:ssä säädetyn sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuustolle tiedoksi.

Kuntalaki 84 §:

”Tämän pykälän 2 momentissa tarkoitetun kunnan luottamushenkilön ja viranhaltijan on tehtävä sidonnaisuusilmoitus johtotehtävistään sekä luottamustoimistaan elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä,​ merkittävästä varallisuudestaan sekä muistakin sidonnaisuuksista,​ joilla voi olla merkitystä luottamus-​ ja virkatehtävien hoitamisessa.

Velvollisuus ilmoittaa sidonnaisuuksista koskee kunnanhallituksen ja maankäyttö-​ ja rakennuslaissa (132/1999) tarkoitettuja tehtäviä hoitavan toimielimen jäseniä,​ valtuuston ja lautakunnan puheenjohtajajaa ja varapuheenjohtajia,​ kunnanjohtajaa,​ pormestaria ja apulaispormestaria sekä kunnanhallituksen ja lautakunnan esittelijää. Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä,​ kun henkilö on tehtäväänsä valittu. Henkilön on myös ilmoitettava viivytyksettä sidonnaisuuksissa tapahtuneet muutokset.

Sidonnaisuusilmoitus tehdään tarkastuslautakunnalle,​ joka valvoo ilmoitusvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuuston tiedoksi. Tarkastuslautakunta voi tarvittaessa kehottaa ilmoitusvelvollista tekemään uuden ilmoituksen tai täydentämään jo tehtyä ilmoitusta.

Kunnan on pidettävä sidonnaisuuksista rekisteriä yleisessä tietoverkossa,​ jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu. Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvan luottamustoimen tai tehtävän päättyessä henkilöä koskevat tiedot on poistettava rekisteristä ja tietoverkosta.”

Varsinais-​Suomen liiton sidonnaisuusrekisteri on Sidonnaisuusrekisteri.fi -​palvelulla kerätty rekisteri liiton nettisivuilla Tehtävät ja toiminta -​palkin alla: päätöksenteko -​ sidonnaisuusrekisteri. Sidonnaisuusilmoitusten ja -​rekisterin laadinnassa noudatetaan Kuntaliiton ohjeistusta.

Oheismateriaalina on Varsinais-​Suomen liiton sidonnaisuusraportti

Ehdotus

Tarkastuslautakunta

1. hyväksyy tehdyt sidonnaisuusilmoitukset.

2. toteaa henkilöt,​ jotka eivät ole tehneet ilmoitusta.

3. päättää viedä hyväksytyn sidonnaisuusraportin maakuntavaltuustolle tiedoksi kerran vuodessa syysvaltuustossa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_​_​_​_​_​

Maakuntavaltuusto 5.12.2022

Varsinais-​Suomen liiton sidonnaisuusraportti on liitteenä.

Ehdotus

Tarkastuslautakunnan ehdotus

Maakuntavaltuusto merkitsee hyväksytyn sidonnaisuusraportin tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____