Maakuntahallitus, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2023 - hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2023-181

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia/Varsinais-Suomen liitto on saanut myönteisen rahoituspäätöksen hankkeeseen Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2023. Rahoittajana toimii Traficom.  

Päähakijana on Valonia. Hankkeen kesto on 1.1.2023 – 31.12.2023. Hankkeen budjetti on 96800 €. Omarahoitusosuus hankkeelle on 29 000, josta 25 000 katetaan Turum kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyön liikkumisen ohjaustoimintaan varatusta rahasta. Someron kaupungin osuus omarahoituksesta on 4000 €. Uuden hankkeen kustannuspaikkana käytetään vanhan LIO-hankkeen kustannuspaikkaa, joka vuonna 2023 on 6024.

Hankkeen päätarkoituksena on edistää kestävän liikkumisen kokonaisvaltaisten suunnitelmien tekemistä sekä työpaikkojen liikkumisen ohjausta Varsinais-Suomessa ja jatkaa Valonian pitkäjänteistä työtä alueen kuntien kestävän liikkumisen edistämiseksi. Hankkeessa autetaan kuntia kestävän liikkumisen suunnitelmien, kuten kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmien, tekemisessä, sekä valmistellaan alueellisen kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelman (SUMP) päivitystyötä. Työpaikkoja ja kuntia autetaan kestävän liikkumisen suunnittelussa erityisesti kehittämällä työntekijöiden ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia mm. kyselyillä. Hankekumppanina on Someron kaupunki, jonka kanssa tehdään karttakysely osana kävelyn ja pyöräliikenteen kehittämistä. Lisäksi työpaikkoja kannustetaan hakemaan Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustusta. 

Hanke tukee Varsinais-Suomen maakuntaohjelman toimenpiteitä 12. Edistetään ja kokeillaan uusia kestäviä liikkumisen tapoja ja logistiikan ratkaisuja,14. Parannetaan pyöräliikenteen yhteyksiä ja edellytyksiä koko maakunnassa, 17. Rakennetaan varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä, ja 26. Tuetaan kunnissa tehtävää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä kulttuurin, luonnon ja elinympäristön hyvinvointivaikutusten sekä terveellisten elintapojen ottamiseksi entistä vahvemmin osaksi maakunnan asukkaiden elämää. 

Lisätiedot: projektiasiantuntija, Olli Haapanen p. 040 192 1525 (etunimi.sukunimi@valonia.fi) 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää  

  1. käynnistää Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2023 -hankkeen  
  2. ottaa hankkeelle käyttöön LIO-kustannuspaikan 6024, jonne omarahoitusosuus siirretään 
  3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset 

Päätös

Merkittiin, että Katri Kapanen poistui kokouksesta klo 11.16.

Ehdotus hyväksyttiin.