Maakuntahallitus, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Merialuesuunnittelun lähtötiedot ja koordinaatio -hankkeen lopetus

VSLDno-2022-340

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto Suomen merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaatioliittona toteutti ajalla 22.12.2016 – 31.12.2021 Merialuesuunnittelun lähtötiedot ja koordinaatio -hankkeen. Hankkeelle myönnettiin EMKR meripolitiikan rahoitusta kolmessa osassa, yhteensä 850 000,00 €. Hankebudjetti oli 944 444,00 euroa, josta 10 % omarahoitusosuutta. Kahdeksan rannikon maakunnan liittoa, Keski-Pohjanmaan liitto, Kymenlaakson liitto, Lapin liitto, Pohjanmaan liitto, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Satakuntaliitto, Uudenmaan liitto ja Varsinais-Suomen liitto, ovat vastanneet omarahoitusosuudesta tasaosuuksin. 

Merialuesuunnittelua koskeva maankäyttö- ja rakennuslain muutos tuli voimaan 1.10.2016. Lakimuutoksen mukaan rannikon maakuntien liittojen tuli laatia merialuesuunnitelmat Suomen aluevesille ja talousvyöhykkeelle vuoden 2021 maaliskuun loppuun mennessä. Ahvenanmaa laatii oman suunnitelmansa. Ympäristöministeriön tehtävänä on merialuesuunnittelun yleinen kehittäminen ja ohjaus sekä yhteistyö naapurimaiden kanssa. 

Merialuesuunnitelmien laatimisesta vastaavat kahdeksan rannikon maakuntien liittoa, jotka yhdessä laativat kolme suunnitelmaa kolmelle eri suunnittelualueelle. Suunnitelmat muodostavat yhdessä Suomen Merialuesuunnitelma 2030:n, joka tuli voimaan 15.12.2020. Maakuntavaltuustot hyväksyivät suunnitelmat kukin erikseen; Varsinais-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi suunnitelman 7.12.2020. Varsinais-Suomen liitto koordinoi merialuesuunnitteluyhteistyötä koko Suomen osalta. 

Merialuesuunnittelussa tarkastellaan eri käyttömuotojen tarpeita ja yhteensovitetaan merellisiä toimintoja siten, että ne tukevat meriympäristön hyvän tilan saavuttamista. Tarkasteltavia käyttömuotoja ovat energia-alat, meriliikenne, meriteollisuus, kaivannaiset, kalastus ja vesiviljely, sininen bioteknologia, matkailu, virkistyskäyttö sekä ympäristön ja luonnon säilyttäminen, suojelu ja parantaminen sekä kulttuuriperintö. Merialuesuunnittelussa kiinnitetään huomiota maanpuolustuksen tarpeisiin, merialueen ominaispiirteisiin sekä maan ja meren vuorovaikutukseen.  

Merialuesuunnittelu on osa EU:n yhdennettyä meripolitiikkaa. Se tukee merenhoidon tavoitteita ja on Suomen Itämeristrategian yksi toteuttamiskeino. Merialuesuunnittelu linkittyy vahvasti muun muassa kansallisen rannikkostrategian toimeenpanoon sekä Metsähallituksen merialueen luonnonvarasuunnitteluun. 

Merialuesuunnittelun lähtötiedot ja koordinaatio -hankkeen tavoitteena oli luoda edellytykset osallistavalle sekä yhtenäiselle tietopohjalle rakentuvalle merialuesuunnitteluyhteistyölle vuosien 2017–2021 aikana. Tavoitteena oli tukea merialueen kokonaisvaltaista ja laaja-alaista, kestävää kehitystä edistävää suunnittelua. Hankkeella edistettiin sekä suunnitelmien että suunnitteluprosessien yhteensovittamista ja resurssitehokkuutta. Hankkeen tavoitteena oli myös varmistaa riittävien suunnittelussa tarvittavien lähtötietojen saatavuus ja käytettävyys. 

Merialuesuunnittelun lähtötiedot ja koordinaatio -hanke saavutti sille asetetut tavoitteet. Hankkeen avulla toteutettiin merialuesuunnittelun yhteistyö rannikon maakuntien liittojen välillä, kansallisten ja alueellisten viranomaisten välillä, sekä muiden asiantuntijoiden ja tutkimuslaitosten, ja merellisten sidosryhmien kanssa. Hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin innovatiivinen yhteistoiminnallinen merialuesuunnitteluprosessi, taattiin riittävä tietopohja ensimmäisten merialuesuunnitelmien valmistelemiseksi ja tuettiin suunnittelun ja suunnitelmien välistä koherenssia. Hanke on mahdollistanut merialuesuunnittelijoiden yhteistyötapaamiset yhteisten suunnittelukäytäntöjen löytämiseksi ja testaamiseksi, kymmenet työpajat ja tapaamiset merellisten toimijoiden ja asiantuntijoiden kesken, ja monisuuntaisen viestinnän muun muassa kaikille avoimen noin 400 henkilön yhteistyöverkoston kanssa. Käytännön suunnittelutyössä sidosryhmien osallistaminen on ulottunut aina suunnitteluprosessin tavoiteasettelusta käytettäviin menetelmiin ja aineiston keruuseen, sekä suunnitelmaluonnoksesta ja -ehdotuksesta kuulemiseen ja siten lopputuloksen arviointiin. 

Hankkeessa kerättiin ja louhittiin kattavasti tietoa merellisistä sektoreista ja meriympäristöstä, ja analysoitiin sitä suunnittelun mittakaavaan sopivaksi. Hankkeella mahdollistettiin kokonaan digitaalisen merialuesuunnitelman valmistelu ja sen avoin jakaminen. Hankkeessa rakentunut tietopääoma ja toimijoiden kesken jaettu ymmärrys tarjoavat tietoa myös maakuntakaavoitukseen ja yksityiskohtaisempaan maankäytön suunnitteluun, sekä aluekehityshankkeiden, luonnonvarasuunnitelmien ja merialueen muiden hoito- ja käyttösuunnitelmien tavoitteiden ja toimenpiteiden asettamiseen. Vaikuttavuuspolut rakentuvat edelleen myös kytköksestä kansallisiin, alueellisiin ja sektorikohtaisiin politiikkalinjauksiin sekä strategioihin. 

Hanke toteutui hankesuunnitelman ja -budjetin mukaisesti.  Hankkeelle myönnetty kokonaistuki on 847 153,80 euroa (89,97 %) ja toteutunut omarahoitusosuus on 94 444,00 euroa. Kustannuspaikalle on kertynyt 668,38 € ylijäämää. 

Lisätiedot: Merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaattori, Mari Pohja-Mykrä, p. 041 550 8442, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää merkitä tiedoksi Merialuesuunnittelun lähtötiedot ja koordinaatio -hankkeen tulokset ja valtuuttaa maakuntajohtajan päättämään ylijäämän käytöstä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.