Maakuntahallitus, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Varsinais-Suomen liiton viraston strategian 2025 päivitys

VSLDno-2023-175

Valmistelija

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi
  • Salla-Maria Lauttamäki, kehittämispäällikkö, salla-maria.lauttamaki@varsinais-suomi.fi
  • Malla Rannikko-Laine, kehittämispäällikkö, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi
  • Jaana Salonen, tiedonhallinnan suunnittelija, jaana.salonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maakuntien liittojen lakisääteisiä tehtäviä määrittelevät maakuntajakolaki, laki alueiden kehittämisestä ja rahastotoiminnan hallinnoinnista, sekä maankäyttö- ja rakennuslaki. Lakisääteisten tehtävien kokonaisuus osoittaa maakunnan liittojen tehtäväkentän laajuuden ja roolin maakunnan kokonaisvaltaisessa strate­gisessa kehittämisessä. Maakuntien liittojen toiminnan suuntaamiseen vaikuttavat myös maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Ne tuovat asiasisällöt liittojen työhön.

Varsinais-Suomen liiton viraston strategia 2025 ohjaa Varsinais-Suomen liiton toimintaa ja sen roolia sekä toimintatapoja sidosryhmien kanssa, kun se työskentelee maakunnan asiasisältöjen parissa. Strategian tarkoitus on lisätä henkilökunnan yhtenäisyyttä, työn näkyvyyttä, organisaation sopeutumiskykyä ja joustavuutta sekä tukea resurssien viisasta käyttöä, ja näin vahvistaa liittoa ja sen vaikuttavuutta aluekehittämis- ja suunnitteluviranomaisena. Maakuntahallitus hyväksyi Varsinais-Suomen liiton viraston ensimmäisen strategian 2025 kokouksessaan 20.1.2020 § 4.

Strategia on suunnitelman mukaisesti päivitetty talven 2022–2023 aikana. Strategian perusosa, joka esittelee Varsinais-Suomen liiton viraston tavoitekuvan ja arvopohjan, on säilytetty ennallaan, mutta sen muotoiluja on terävöitetty ja visuaalista ilmettä raikastettu. Päivitystyön yhteydessä on myös koottu yhteen tulokset strategiakauden ensimmäiseltä puoliskolta ja päivitetty toteuttamisen välineenä jälkimmäisellä puoliskolla toimivat työlistat.

Strategiatyön edistymisestä ja siihen liittyvistä ajankohtaisista asioista raportoidaan säännöllisesti maakuntahallitukselle.

Varsinais-Suomen liiton viraston ​​​​​​visio 2025: Varsinais-Suomen liitto – paras liittolainen

Varsinais-Suomen liiton viraston visio on olla aktiivinen ja uudistumiskykyinen maakunnan liitto, yhteistyökumppani ja paras liittolainen: niin sisäisesti toisillemme kuin sidosryhmillemme. Työmme ytimessä on Varsinais-Suomen kehittäminen ja tulevaisuuden suunnittelu yhteistyössä kuntien, korkeakoulujen, yritysten ja järjestöjen kanssa.                                                                            

Varsinais-Suomen liiton viraston missio: Varsinais-Suomen liitto – piirtää kanssasi kuvan valmiiksi

Varsinais-Suomen liiton virasto täydentää työllään maakunnan kehittämisen kokonaiskuvan. Yhteistyössä tuotamme suunnitelmia ja strategioita, tavoitteita ja ohjelmia, yhteistyön ja tiedon alustoja, ajankohtaista tietoa ja selvityksiä ja onnistunutta vaikuttamista. Lupauksemme on, että kanssamme maakunnan kehittämisen kuvat piirretään valmiiksi, toteutukseen saakka.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee tiedoksi Varsinais-Suomen liiton viraston strategian 2025 päivityksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.