Maakuntahallitus, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Aluetalouden lahjoitusprofessuuri Turun yliopiston kauppakorkeakoululle

VSLDno-2023-34

Valmistelija

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi
  • Janne Virtanen, edunvalvontajohtaja, janne.virtanen@varsinais-suomi.fi
  • Malla Rannikko-Laine, kehittämispäällikkö, malla.rannikko-laine@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu on lähestynyt Varsinais-Suomen liittoa ja kuntia yhteistyöehdotuksella käynnistää aluetalouteen erikoistunut professuuri ja tutkimusryhmä. Taloustieteen professuuri on tarkoitus perustaa aluetalouden (urban and regional economics) erikoisalalla. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa ja ennakoivaa analyysiä tukemaan kuntien päätöksentekoa muuttuvassa toimintaympäristössä sekä kouluttaa tulevaisuuden aluetalouden asiantuntijoita ja osaajia.

Suomessa on käynnissä poikkeuksellisen iso alueiden ja kuntien talouteen kohdistuva murros, jossa on useita muutostekijöitä. Muuttoliike vaikuttaa kuntien elinvoimaan, talouden eri sektoreiden rakennemuutos investointeihin ja hyvinvointialueiden syntyminen merkitsee kuntien taloudenpidon muutosta. Tämä tapahtuu lähtökohdista, jossa kuntien taloudellinen kantokyky on jo pitkään heikentynyt sekä alueiden sisäiset ja väliset taloudelliset erot ovat jatkuvasti kasvaneet.

Professorin johtaman tutkimusryhmän tutkimusteemoja ovat muun muassa:

·         kaupungistuminen ja muuttoliike, alueellinen eriarvoisuus ja sen vaikutus poliittiseen osallistumiseen ja edustukseen

·         yritystoiminnan rakennemuutoksen vaikutus aluetalouteen

·         hyvinvointialueita koskevat kysymykset, kuten rahoitus, palveluverkot, valtionosuusjärjestelmä, verotusoikeus

·         maahanmuuton aluetaloudelliset vaikutukset

·         etätyön vaikutus aluetalouteen, asuntomarkkinoihin, palveluihin ja kaupungistumiseen.

Varsinais-Suomen kunnat lahjoittavat Turun yliopiston kauppakorkeakouluun 5-vuotisen taloustieteen professuurin. Lahjoituksen arvo on 600 000 euroa. Lahjoituksesta on sovittu Varsinais-Suomen kuntien kunnanjohtajakokouksessa 9.12.2022. Muodollisjuridisesti lahjoituksesta syntyvä kustannus sisällytetään Varsinais-Suomen liiton vuoden 2024 talousarvioon. Kustannus katetaan liiton talousarviossa kuntien maksuosuuksien korotuksella.

Lahjoituksen suunniteltu käyttöjakso on vuodet 2024–2028. Professuurin tehtävän täyttö on tarkoitus toteuttaa loppuvuonna 2023. Kauppakorkeakoulu vastaa vuonna 2023 syntyvistä kuluista ja sen jälkeen lahjoitussumman ylimenevistä kuluista vuosina 2024–2028. Kauden kuluessa taloustieteen laitos panostaa professorin tutkimusryhmään myös muilla tavoin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1.       että Varsinais-Suomen liitto antaa sitoumuksen Turun yliopiston kauppakorkeakoululle aluetalouden lahjoitusprofessuuriin, 600 000 euroa.

2.       että maakuntahallitus ehdottaa vuoden 2024 talousarviossa, että kustannus katetaan kuntien maksuosuuksien korotuksella.

3.       että maakuntahallitus määrää maakuntajohtaja Kari Häkämiehen sopimaan yliopiston kanssa professuurin maksuaikataulun ja muut mahdolliset ehdot.

Päätös

Johtaja Antti Saurama Turun kauppakorkeakoulusta esitteli asiaa.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____