Maakuntahallitus, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Lausunto luonnoksesta kansalliseksi luonnon monimuotoisuusstrategiaksi

VSLDno-2022-452

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja vuoteen 2035 ulottuvasta kansallisesta luonnon monimuotoisuusstrategiasta. Strategialla tavoitellaan luontokadon pysäyttämistä ja luonnon monimuotoisuuden kehityksen kääntämistä elpymisuralle. Uusi strategia laaditaan, koska luontokatoa ei olla saatu pysäytettyä.

Kansallinen luonnon monimuotoisuusstrategia 2035 ohjaa luonnon suojelun, ennallistamisen ja hoidon politiikkaa, vaikuttaa kaikilla sektoreilla luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien paineiden pienentämiseksi sekä edistää luontokadon juurisyihin kohdistuvaa kestävyysmurrosta.

Luontokadon pysäyttämisen edellytyksenä on koko yhteiskunnan läpäisevä kestävyysmurros ja kansallisen luonnon monimuotoisuusstrategian toimeenpanoon tarvitaan koko yhteiskunnan panosta. Strategiaa toimeenpaneva kansallinen luonnon monimuotoisuuden toimintaohjelma valmistuu kevään 2023 aikana ja sen valmistelua jatketaan edelleen yhdessä sidosryhmien kanssa.

Suomen biodiversiteettipolitiikka pohjaa kansalliseen luonnon monimuotoisuusstrategiaan ja toimintaohjelmaan. Kansallisessa luonnon monimuotoisuusstrategiassa huomioidaan kansallisten tavoitteiden lisäksi YK:n luonnon monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen tavoitteet sekä EU:n biodiversiteettistrategia. Strategiaa täsmennetään lausuntopalautteen ja YK:n biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksen tulosten perusteella. Tavoitteena on, että strategia valmistuu alkuvuodesta 2023.

Kansallisen luonnon monimuotoisuusstrategian tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä luontokato on pysäytetty ja luonnon monimuotoisuus elpyy. Lisäksi viimeistään strategiakauden lopussa Suomi on luontopositiivinen. Luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavat toimet ovat kokonaisvaikutukseltaan myönteisiä niin, että luonnon monimuotoisuuden tila on vähintään samalla tasolla kuin 2020.

Strategia-asiakirjoihin voi tustustua lausuntopalvelussa:
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=ef02b76f-1dc3-46f4-883a-3b3e2f526eff

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää antaa seuraavan lausunnon:

Luonnos kansalliseksi luonnon monimuotoisuusstrategiaksi on selkeä ja kattava. Keskeinen viesti on, että luontokadon perimmäiset syyt, niin sanotut juurisyyt, ovat yhteiskunnallisia.

Lausuntoluonnoksessa tuodaan esille luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen hyvin huolestuttava kehitys. Luontokadon negatiivista suuntaa ei olla saatu edes pysäytettyä nykyisillä toimintatavoilla, vaan tilanteen heikkeneminen jatkuu.

Strategialuonnoksen johtopäätöksissä (s. 81) on tiivistettynä ne näkökulmat, jotka Varsinais-Suomen liitto haluaa tuoda lausunnossaan esille. On aivan oleellista, että strategialla pystytään vaikuttamaan vahvasti luonnon monimuotoisuuden positiiviseen kehitykseen koko yhteiskunnan kattavalla kestävyysmurroksella. Strategian tehokkaaseen toimeenpanoon tulee tällä strategiakaudella kiinnittää erityistä huomiota. Lisäksi on tärkeää ymmärtää miksi edellisen strategiakauden tulokset ovat jääneet vaatimattomiksi ja varmistaa, että valmisteltavan strategian tavoitteet tullaan saavuttamaan.

Varsinais-Suomen liitto edellyttää, että kevään 2023 aikana valmistuva strategiaa toimeenpaneva kansallinen luonnon monimuotoisuuden toimintaohjelma on konkreettinen ja vaikuttava, ja siinä tuodaan esille myös luontokadon pysäyttämisen toteutuksen rahoitus, päätöksenteon askeleet sekä vastuutahot.

Liitolla on mahdollista olla vaikuttamassa siihen, miten yhteiskunnan toimintoja, esim. maan ja vesien sekä luonnonvarojen käyttöä suunnitellaan. Paineita voidaan vähentää niin kaavoituksen, merialuesuunnittelun ja kestävän aluekehittämisen keinoin sekä ilmasto- ja luontokestävien sekä kiertotalouden ratkaisujen avulla.

Varsinais-Suomen liitto tekee alueellaan viherrakenneselvitystä, jota ohjaavat nyt lausunnolla olevassa luonnon monimuotoisuusstrategiassa esitetyt kansalliset ja kansainväliset tavoitteet ja päätökset.

Viherrakenneselvityksellä tarkastellaan maakunnan luontoarvoja keskittyen erilaisiin elinympäristöihin, niiden suojelutarpeisiin sekä ekologiseen tilaan ja sen parantamisen mahdollisuuksiin. Työssä käydään läpi uhanalaisia luontotyyppejä ja tarkastellaan niiden edustavuutta maakunnan suojelualueilla mahdollisten lisäsuojelutarpeiden tunnistamiseksi. Tavoitteena on lisäksi selvittää luontoarvojen erityispiirteitä, vastuuluontoarvoja, joita Varsinais-Suomessa on kansallisella tasolla. Varsinais-Suomen viherrakenneselvityksessä tarkastellaan myös luontoalueiden kytkeytyneisyyttä ja monimuotoisuuskeskittymiä, sekä kaupunkiluonnon arvokohteiden sijainteja.

Lisäksi liitolla on pitkäjänteistä Saaristomeren suojelun edunvalvontatyötä sekä hyvin konkreettista luonnon monimuotoisuuden edistämistä Valonian hankkeiden kautta.

Varsinais-Suomen liitto pitää nyt lausunnolla olevaa luonnosta kansalliseksi luonnon monimuotoisuusstrategiaksi 2035 erittäin tärkeänä asiakirjana. Varsinais-Suomen liitto haluaa sitoutua maakunnan liiton roolissa ja toimialallaan luontokadon pysäyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden elpymisen tukemiseen.

Päätös

Puheejohtaja Ville Valkonen oli poissa kokouksesta klo 11.06-11.07. Eeva-Johanna Eloranta siirtyi johtamaan puhetta poissaolon ajaksi.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____