Maakuntahallitus, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Varsinais-Suomen ja Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö vuonna 2023

VSLDno-2023-28

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Salla Murmann, erikoissuunnittelija, salla.murmann@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Liikennejärjestelmätyö on lakisääteistä ja jatkuvaa. Varsinais-Suomessa liikennejärjestelmätyötä tehdään maakunnan Varsinais-Suomen liiton koordinoimana maakunnan ja Turun kaupunkiseudun aluetasoilla (maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusalue).  Liitto toimii aktiivisena sisällöntuottajana sekä maakunnan että Turun kaupunkiseudun maankäytön ja liikenteen yhteistyöryhmissä. Liitolla on Turun kaupunkiseudun jatkuvan liikennejärjestelmätyön yhteistyöryhmän vetovastuu.  

Vuoden 2022 päätyönä oli Varsinais-Suomen ja Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmien sekä MAL-sopimuksen toimenpiteiden edistäminen ja seuranta alueellisessa yhteistyössä. 

Vuoden aikana muun muassa selvitettiin Varsinais-Suomen alueellisen junaliikenteen organisoitumisen vaihtoehdot, tehtiin kaupunkiseudun itäosan tieverkon mallitarkastelutyötä, muodostettiin seudullista pyöräliikenteen tavoiteverkkoa, aloitettiin Saariston rengastien kävelyn ja pyöräilyn kehittämissuunnitelman laadinta, keskusteltiin raskaan liikenteen levähdysalueiden ja jakeluverkoston kehittämismahdollisuuksista, koostettiin yhteistä joukkoliikenteen solmuvisiota, käynnistettiin toimijakartoitus liikenteen digitaalisen tietopohjan vahvistamiseksi ja toteutettiin liikkumisen ohjauksen toimenpidesuunnitelmaa. 

Vuonna 2023 liikennejärjestelmätyössä jatketaan liikennejärjestelmäsuunnitelmien sekä MAL-sopimuksen toteutusta, seurantaa ja jalkauttamista eri organisaatioiden toimintaan. Toimenpiteillä tavoitellaan kestävää, sujuvaa ja turvallista liikennejärjestelmää yhdessä sovittujen tavoitteiden mukaisesti. Liikennejärjestelmätyön keskiössä on erityisesti nyt käynnissä olevien toimenpiteiden loppuun saattaminen ja alueellisen yhteistyön edelleen sujuvoittaminen. Vuoden aikana tehdään lisäksi liikennejärjestelmäsuunnitelmien ja maakuntakaavan ajantasaisuuden arviointia sekä kootaan alueen näkökulmia ja tarpeita yhteen MAL-sopimuksen päivitystä koskevien neuvottelujen pohjaksi. Varsinais-Suomen liitto jatkaa alueellisen liikennejärjestelmätyön vetämistä. Liitto osallistuu roolissaan laajasti maakunnan liikennejärjestelmän kehittämistä koskevaan yhteistyöhön eri hanke-, ohjaus- ja yhteistyöryhmien toiminnan kautta. Yhteistyö ulottuu myös yli aluerajojen: liitto keskustelee muiden maakuntien liikennesuunnittelijoiden (ml. Etelä-Suomen liikennesuunnittelun yhteistyö), valtion liikennetoimijoiden sekä kansainvälisten kumppaneiden kanssa siitä, miten ja mitä Varsinais-Suomelle tärkeitä toimenpiteitä voidaan edistää yhteistyössä. 

Turun kaupunkiseudun jatkuvan liikennejärjestelmätyön vuoden 2023 kokonaisbudjetti on 151 000 euroa. Budjetista käytetään 40 000 euroa jatkuvan liikennejärjestelmätyön asiantuntijakonsultointiin. Varsinais-Suomen liiton osuudeksi liikennejärjestelmätyön vuoden 2023 kustannuksista on esitetty 30 000 euroa. Muut rahoittajatahot ovat Turun kaupunkiseudun 13 kuntaa, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Väylävirasto. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mahdollinen rahoitus sovitaan erikseen selvitystarpeiden pohjalta. Budjetti on hyväksytty MAL-ohjausryhmässä 8.12.2022. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää 

  1. osallistua Varsinais-Suomen ja Turun seudun liikennejärjestelmätyön vuoden 2022 kustannuksiin enintään 30 000 eurolla (alv 0 %); 

  1. käyttää työlle liiton kirjanpitoon aiemmin perustettua omakatteista kustannuspaikkaa (7011 V-S ja Turun seudun liikennejärjestelmätyö); 

  1. että suunnittelujohtaja Heikki Saarento allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset; 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____