Maakuntahallitus, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 155 Yritysten ilmastoteot kasvuun ja näkyviin – yritysten hiilijalanjälkipolut -hankkeen päättäminen

VSLDno-2022-248

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitto/Valonia oli osatoteuttajana Yritysten ilmastoteot kasvuun ja näkyviin – yritysten hiilijalanjälkipolut -hankkeessa (VN/1950/202) ajalla 1.5.2020-30.11.2021. Hankkeen päätoteuttajana toimi Kaarinan kaupunki, ja se toteutettiin yhteistyössä Kaarinan Kehitys Oy:n kanssa. Hanke sai rahoitusta ympäristöministeriön Kuntien ilmastohankkeet -avustushausta. Hankkeen budjetti oli 83 000 €, josta ympäristöministeriön osuus kattoi 60% (max 50 000€).

Hankkeen tavoitteena oli kunnan ilmastotyön edistäminen tukemalla kunnan alueella toimivien yritysten päästövähennystoimia. Yrityksille järjestetyn koulutussarjan tavoitteena oli auttaa pk-yrityksiä ilmastotoimissa, edistää kunnan ja yritysten yhteistyötä, sitouttaa yrityksiä ilmastotyöhön sekä tuoda näkyvyyttä ja mitattavuutta ilmastotoimille. Koulutukset käsittelivät energiatehokkuutta, ympäristönäkökohtien tunnistamista, kiertotalouden liiketoimintamalleja, viestintää sekä ilmastosuunnitelman ja päästövähennystavoitteiden laadintaa. Koulutusten ja yrityskeskusteluiden pohjalta luotiin pk-yritysten ilmastotyön käynnistämistä helpottamaan Yrityksen ilmastotyön askeleet –materiaali​. Lisäksi hankkeessa tuotettiin Kaarinan yritysten ilmastoteot –videosarja​ sekä järjestettiin hankintakoulutus viranhaltijoille ja luottamushenkilöille​.

Hanke toteutti Varsinais-Suomen maakuntastrategiassa seuraavia kohtia: TP R1. Tuetaan materiaali-, energia-, ravinne-, ja resurssitehokkaita sekä vähähiilisiä ratkaisuja, ja luodaan edellytyksiä uusiin avauksiin ja olemassa olevien alojen vahvistumiseen. TP R2. Hyödynnetään julkisen sektorin innovatiivisia hankintoja uusien liiketoimintojen kehittämiseksi ja varsinaissuomalaisen elinkeinoelämän edistämiseksi. TP Y1. Otetaan käyttöön eri toimialoilla uusia innostavia yhteistyö- ja vuorovaikutusmenetelmiä sekä kokeiluhankkeita, joiden avulla ylitetään maakunnan yleistä kehitystä rajoittavia omien sektoreiden edunvalvontarajoja.

Hankkeen lopulliset kokonaiskustannukset olivat 86 805,10 euroa. Hankkeen alkaessa Valonian omarahoitusosuus oli 9000 euroa. Rahoittajan pyynnöstä hallintoteknisistä syistä Valonian osuus hankkeessa muuttui hankkeen jo alettua hankepartnerista ostopalvelun tuottajaksi. Muutoksen myötä Valonian ostopalveluosuus pilkottiin, ja 4000 euroa siirrettiin Valonian henkilöstökuluihin ja 5000 euroa hankkeen muihin ostopalveluihin. Valonian ja Kaarinan kaupungin välille laadittiin ostopalvelusopimus, jossa Valonian budjetiksi määritettiin 48 000 euroa. Tämä piti sisällään sekä alkuperäisessä budjetissa Valonian henkilöstöbudjetiksi budjetoidun osan, että lisätyn 4000 euroa.

Budjettimuutoksen sekä Valonian omarahoitusosuudeksi budjetoidun osuuden osittaisesta siirrosta muihin ostopalveluihin on hankkeen kustannuspaikalle jäänyt alijäämää 5000 euroa. Alijäämä katetaan Valonian kustannuspaikalta 6010.

Lisätiedot: Ilmastoasiantuntija Anna von Zweygbergk, anna.zweygbergk@valonia.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää merkitä tiedoksi Yritysten ilmastoteot kasvuun ja näkyviin -yritysten hiilijalanjälkipolut -hankkeen tulokset ja hyväksyy alijäämän kattamisen Valonian tililtä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi  tehdä kuntalain 134 §:n 1 mom. mukaisen kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus
Linnankatu 52 B
PL 273
20101 Turku
sähköposti: kirjaamo@varsinais-suomi.fi

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava kuntayhtymän kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.