Maakuntahallitus, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 153 MSP-GREEN -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2022-244

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston 2021–2027 (EMFAF) merialuesuunnittelun rahoitushausta on myönnetty rahoitus MSP-GREEN (Maritime Spatial Planning as enabler of the European Green Deal​) -hankkeelle. Hankkeen partnerina Suomessa toimii Varsinais-Suomen liitto, joka merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaatioliittona edustaa hankkeessa rannikon maakuntien liittoja. Kaikki kahdeksan rannikon maakuntien liittoa ovat antaneet tukensa Varsinais-Suomen liitolle hankkeessa toimimiseksi.

Hankkeen toteutusaikataulu on 24 kk ajalla 1.11.2022 – 31.10.2024. Hankkeessa on budjetoitu projektipäällikölle 100 %:n työaika eli 24 työkuukautta. Työkuukausia käytetään myös pienellä %-osuudella merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaattorin palkkaukseen.

Varsinais-Suomen liiton kokonaisbudjetti on 277 290,50 euroa. EMFAF:n rahoitusosuus on 80 %. Omarahoitusosuus hankkeelle on siten 55 458,10 euroa, josta vastaavat yhdessä samansuuruisin osuuksin Varsinais-Suomen liiton lisäksi Kymenlaakson liitto, Lapin liitto, Pohjanmaan liitto, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Satakuntaliitto ja Uudenmaan liitto (3 961 €/vuosi/liitto). Keski-Pohjanmaan liitto jättäytyy pois hankeyhteistyön rahoittamisesta.

Hankkeen vetäjä on Consorzio per il coordinamento delle ricerche inerenti al sistema lagu-nare di Venezia (CORILA, Italia) ja muina partnerimaina ovat Suomen lisäksi Espanja, Ranska, Bulgaria, Tanska ja Latvia. Saksa, VASAB ja Suomesta ympäristöministeriö ovat hankkeessa seuraavina jäseninä. Hankkeessa on edustus kaikilta Euroopan Unionin merialueilta, joka mahdollistaa ensimmäistä kertaa kattavan eri merialueiden keskinäisen merialuesuunnitteluyhteistyön.

Alkava MSP-GREEN -hanke tukee merialuesuunnittelun toisen suunnittelukierroksen tietotarpeita erityisesti Euroopan vihreän kehityksen ohjelman osalta; miten ilmastonmuutos ja siihen sopeutuminen huomioidaan merialuesuunnittelussa ja miten tuetaan kestävää merellistä ruoan- ja energiantuotantoa. Hanke tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa Suomessa 2 tapaustutkimusta, jotka tukevat suoraan toisen suunnittelukierroksen tarpeita. Tapaustutkimukset käsittävät 1) merellisten monikäyttöalueiden tarkemman tarkastelun, jolloin tarkastelun keskiössä ovat kalankasvatus, merilevän ja simpukoiden kasvatus, kalastus, merituulivoima, turismi ja vapaa-ajanvietto, sekä 2) ilmastonmuutokselle herkkien alueiden ja refugia-alueiden tunnistamisen (biologiset, geologiset sekä sosio-kulttuuriset tekijät) ja huomioonottamisen merialuesuunnittelun keinoin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. käynnistää MSP-GREEN -hankkeen;

2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan;

3. että hankkeen tilivelvollinen on suunnittelujohtaja Heikki Saarento, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset.

4. valtuuttaa maakuntajohtajan tekemään hankkeen edellyttämät rekrytoinnit.

Päätös

Suunnittelujohtaja Heikki Saarento esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi  tehdä kuntalain 134 §:n 1 mom. mukaisen kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen). Kuntayhtymän viranomaisen päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös kuntayhtymän jäsenkunta ja sen jäsen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Varsinais-Suomen liiton maakuntahallitus
Linnankatu 52 B
PL 273
20101 Turku
sähköposti: kirjaamo@varsinais-suomi.fi

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava kuntayhtymän kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.