Maankäyttöjaosto, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Suunnittelujohtajan lausunto YVA-lain mukaisen arviointimenettelyn soveltamistarpeesta Caruna Oy:n Naantalinsalmi-Uusikaupunki välisen 110 kV:n voimajohdon saneeraushankkeessa (VSLDno-2023-340)

VSLDno-2023-340

Valmistelija

  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt lausuntoa YVA-lain mukaisen arviointimenettelyn soveltamistarpeesta Caruna Oy:n Naantalinsalmi-Uusikaupunki välisen 110 kV:n voimajohdon saneeraushankkeessa 8.6.2023 mennessä. 

Lausuntojaosto on lausunut 27.3.2023 puoltavasti itse hankkeesta ja todennut, että voimajohdon saneeraussuunnitelma on huoltovarmuuden kannalta perusteltuna, ja että se on voimassa olevan maakuntakaavayhdistelmän mukainen. Hankkeen perustiedot kuvataan tuolloisessa lausunnossa seuraavasti: 

Caruna oy:n saneeraussuunnitelma koskee Naantalinsalmen ja Uudenkaupungin välistä 110 kilovoltin voimajohtoa, pituudeltaan yhteensä 50 kilometriä. Voimajohto on tullut teknisen käyttöikänsä päähän, ja sen siirtokapasiteettia on tarpeen nostaa lisääntyvän sähkönkäytön sekä huoltovarmuuden takia. Voimajohto uudistetaan pääosin nykyisen johtolinjan paikalle, eivätkä johdon korkeus ja johtoalueen leveys muutu Karvetin-Vantontien haaraa lukuun ottamatta. Nykyinen, alkujaan 1960-luvulta peräisin oleva voimajohto on puurakenteisissa pylväissä. Saneerauksessa pylväät korvataan teräsputkirunkoisilla. Suunnitelmaan kuuluu myös Karvetin-Vantontien haarajohdon saneeraus Naantalissa, pituudeltaan yhteensä 900 metriä. Karvetin-Vantontien haarassa Carunan voimajohdolle tehdään uudet, omat teräsputkirunkoiset pylväät nykyisten, Naantalin Energian omistamien yhteispylväiden viereen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Johtolinjauksen luonto-, ympäristö ja kulttuuriperintöarvot on asianmukaisesti esitetty hankkeen suunnitteluvaiheen ympäristöselvityksissä. Lisäksi hankeen vaikutuksista on pyydetty lausunnot luonnonsuojelun (Metsähallitus) ja kulttuuriperinnön osalta (Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo). 

Voimajohto saneerataan pääosin nykyiselle sijainnilleen, joten hankkeesta aiheutuvat ympäristövaikutukset ennen muuta rakentamisen aikaisia haittoja. Rakentamisen aikaisille häiriöille on suunniteltu hallintatapoja. Saneerattavalla linjauksella sijaitsee yksi metsähallituksen suojelualue, mutta metsähallitus on lausunnossaan todennut, ettei YVA-menettelyä tarvita vaan suojelukohde voidaan huomioida muutoin ja ohjeistanut asiassa. 

Aiemmassa maankäyttöjaoston lausunnossa esitettiin, myös että Karvetin-Vantontien haaran osuuden ympäristöselvitys olisi hyvä päivittää ajan tasalle linjauksen tarkan sijainnin ja kaavatilanteen osalta. Uudessa lausuntoaineistossa päivityksiä ei vielä oltu tehty, toisin kuin hankkeen 49 km pitkän pääosuuden ympäristöselvityksessä, joten Karvetin-Vantontien haaran ympäristöselvityksen ajantasaistamista toivotaan edelleen. 

Varsinais-Suomen liitto katsoo, että kyseessä olevalle hankkeelle ei ole tarvetta soveltaa YVA-lain mukaista arviointimenettelyä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.