Perustelut
Fingrid pyytää Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa lunastuslupahakemuksesta koskien Fingridin 400 ja 110 kilovoltin voimajohdon uusimista Huittisten ja Forssan välillä 16.6. mennessä. Fingridin edustajan kanssa on sovittu siitä, että V-S liiton lausunto toimitetaan muutamaa päivää myöhemmin 19.6. kokousaikataulujen takia.
Fingrid rakentaa Huittisten ja Forssan sähköasemien välille uuden 400 + 110 kV voimajohdon vanhan sijalle ja rinnalle, pituudeltaan yhteensä 66,5 km. Nykyinen 110 kV voimajohto Kolsi–Forssa on rakennettu pääosin 1950-luvulla, ja se on tulossa teknisen käyttöikänsä päähän. Uusittava voimajohto sijaitsee Varsinais-Suomessa Loimaan kaupungin alueella yhteensä noin 30 km:n osuudella sekä muutoin Huittisten, Humppilan, Jokioisten ja Forssan alueilla Satakunnassa ja Kanta-Hämeessä. Uusi voimajohto sijoittuu lähes kokonaisuudessaan olemassa olevaan johtokäytävään, purettavan voimajohdon paikalle tai olemassa olevien voimajohtojen rinnalle. Voimajohto sijoittuu pääosin maatalousalueille, mutta linjauksella on myös metsätalousosuuksia. Johtoalue levenee lähes koko matkalta, ja sen vuoksi tarvitaan uusia lunastusoikeuksia. Johtoalueen kasvu vaihtelee linjauksen eri osuuksilla, vaihteluvälin ollessa noin 10-80 m.
Uudella voimajohtoyhteydellä vastataan sähkönsiirtotarpeiden kasvuun. Niitä kasvattaa erityisesti uusiutuvan energian sähköntuotanto sekä sähkönkulutuksen keskittyminen eteläiseen Suomeen sekä teollisuuden ja liikenteen sähköistyminen. Voimajohtoyhteydellä varmistetaan kantaverkon käyttövarmuutta sekä mahdollistetaan entistä paremmat huolto- ja vikakeskeytykset. Lisäksi 400 kV yhteys vähentää merkittävästi sähkön siirrossa syntyviä energiahäviöitä.
Huittinen–Forssa voimajohtohankkeesta on toteutettu lakiin perustuva ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA). Yhteysviranomaisena toiminut Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi YVA-selostuksesta perustellun päätelmän, jonka mukaan selostuksesta saa hyvän kokonaiskuvan hankkeesta ja sen merkittävistä ympäristövaikutuksista sekä vaihtoehtojen toteuttamiskelpoisuudesta. Hanke on V-S ely-keskuksen mukaan toteuttamiskelpoinen. Myös energiavirasto on myöntänyt hankkeelle hankeluvan.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
Maankäyttöjaosto päättää antaa seuraavan lausunnon Fingridin lunastuslupahakemuksesta koskien Huittisten ja Forssan välisen voimajohdon uusimista, Fingridin asianumero VN/18624/2022
Voimajohdon uusimishanke on Varsinais-Suomen maakuntakaavan mukainen. Johtolinjauksella on merkintä perusparannettava suurjännitelinja, ja se on tarkistettu viimeisimmässä Luonnon arvojen ja varojen vaihemaakuntakaavaprosessissa. Lisäksi Varsinais-Suomen liitossa pidetään tärkeänä sitä, että Fingrid varautuu verkkojen osalta energiamurroksen etenemiseen uusiutuvan energian tuotannon ja kulutuksen sähköistymisen takia.
Voimajohtohankkeella on vähäisiä haitallisia vaikutuksia yksittäisten maa- ja metsätaloustoimijoiden kannalta osuuksilla, joilla voimajohtoalue levenee pelto- tai metsäalueille, kuten YVA-selostuksessa todetaan: Uutta pelto- ja metsäalaa jää johtoalueelle melkein kaikilla reittiosuuksilla. Uusi voimajohto sijoittuu kuitenkin pääosin nykyisten voimajohtojen yhteyteen, joten kokonaisuudessaan haittavaikutus on vähäisempi kuin mikäli johto sijoitettaisiin uuteen maastokäytävään. Osalla hankealueesta pelto- ja metsäalaa vapautuu myös muuhun käyttöön, kun Kolsi-Forssa 110 kilovoltin voimajohto puretaan omasta maastokäytävästään ja siirretään yhteispylväisiin uuden 400 kilovoltin voimajohdon kanssa. Myös pylväiden ja tukivaijereiden määrä vähenee, mikä vähentää maanviljelylle aiheutuvia haittoja. Johtoalue ei estä peltoviljelyä, koska viljelyalasta menetetään vain pylväsalat. Voimajohtopylväät ja niiden tukirakenteet voivat kuitenkin vaikeuttaa maataloustöitä ja lisätä rikkakasvien leviämistä.
Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto katsoo, että voimajohdon uusimishanke on perusteltu, asianmukaisesti valmisteltu sekä maakuntakaavan mukainen. Jaosto puoltaa Fingridin lunastuslupahakemusta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.