Maankäyttöjaosto, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Lausunto Pirkanmaan Elonkirjo ja energia -vaihemaakuntakaavan luonnoksesta

VSLDno-2023-338

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Pirkanmaan liitto on pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa Elonkirjo ja energia -vaihemaakuntakaavan luonnoksesta 30.6.2023 mennessä.
 

Pirkanmaalla on voimassa Pirkanmaan maakuntakaava 2040, joka on tullut voimaan 2017. Pirkanmaahan 2021 liitetyssä Kuhmoisissa on voimassa Keski-Suomen maakuntakaava, joka tuli voimaan tammikuussa 2018. Pirkanmaan maakuntavaltuusto on syyskuussa 2021 päättänyt käynnistää maakuntakaavan laatimisen. Maakuntakaava päätettiin laatia kaikki Pirkanmaan kunnat kattavana vaihemaakuntakaavana.


Laajan taustoituksen pohjalta kaavan teemaksi nousivat luonnon monimuotoisuuteen ja energiantuotantoon liittyvät kysymykset.  Elonkirjo ja energia -vaihemaakuntakaavan tavoitteena on tukea pirkanmaalaisen luonnon monimuotoisuutta ja elonkirjoa, sekä vahvistaa edellytyksiä kestävälle energiantuotannolle maakunnan alueella.


Vaihemaakuntakaavan pääteemojen lisäksi kaavaluonnoksessa käsitellään kaupan ohjaukseen ja puolustusvoimien suojavyöhykkeisiin liittyviä maakuntakaavamuutoksia, mm. maankäyttöä ja rakentamista ohjaavaan lakimuutokseen peilaten.


Vaihemaakuntakaavan luonnos on esitetty kolmella maakuntakaavakartalla, kaavaselostuksessa sekä erillisenä merkintöjen ja määräysten raporttina. Kustakin kaavallisesta aiheesta on kaavaselostuksessa esitetty eritellyt lähtökohdat ja kaavan tavoitteet selkeästi. Vaihemaakuntakaavan luonnosvaiheen karttoja voi karttapalvelussa tutkia voimassa olevan Pirkanmaan maakuntakaavan kanssa yhteen sovitettuna. Pirkanmaan vaihemaakuntakaava 2023: https://dev.pirkanmaa.fi/vmk2023/


Vaihemaakuntakaavatyö on aloitettu kesällä 2022. Varsinais-Suomen liitto on osallistunut aloitusvaiheen viranomaisneuvotteluun elokuussa 2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa seuraavan lausunnon Pirkanmaan elonkirjo ja energia
-vaihemaakuntakaavan luonnoksesta:


Varsinais-Suomen liitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvasta Pirkanmaan vaihemaakuntakaavaluonnoksesta.


Luonnon monimuotoisuuden ja monilajisuuden sekä energiahuollon ja -tuotannon aiheet ovat maankäytön suunnittelussa mitä ajankohtaisimpia. Ne myös kaipaavat aiempaa aktiivisempaa suunnitteluotetta kaavoituksen eri tasoilla, erityisesti viherrakenne kokonaisuutena ja luonnon monimuotoisuus sen laatuna. Erinomaista, että Pirkanmaan liitossa on ennakoitu näiden kahden teeman aihepiirejä kokonaisvaltaisesti vaihemaakuntakaavan luonnoksen valmistelutyössä. Vaihemaakuntakaava on oivaltaen nimetty Elonkirjoksi ja energiaksi.


Runsaista valmisteluaineistoista etenkin maatuulivoiman päivitetyt taustaselvitykset ovat erittäin mielenkiintoisia ja kattavia. Ne tulee päivittää Varsinais-Suomen liitossa niin ikään ja Pirkanmaan jäsennystapoja tullaankin tutkimaan selvitystemme taustatyönä. Varsinais-Suomen liitossa pohditaan, että jatkotyöskentelyssä muitakin nousevia energiamuotoja olisi mahdollisesti hyvä tutkia hieman lisää tai päivittää taustaselvityksissä – esimerkiksi teollisen mittakaavan aurinkovoiman sijoittumista, josta Pirkanmaalla on tehty esiselvitys ajoissa jo 2016. Hajautetun energiantuotannon huomioimista on Pirkanmaan vaihemaakuntakaavaluonnoksessa asianmukaisesti nivelletty maa- ja metsätalouden sekä teollisuusalueiden määräyksiin.


Luonnon monimuotoisuuden ja siniviherluonnon kannalta arvokkaat alueet on huomioitu omilla kehittämisperiaatemerkinnöillään, ja taustaselvitykset ekologisesta verkostosta on päivitetty. Kyseisten merkintöjen määräykset ja kehittämissuositukset ovat kuitenkin hivenen varovaisia. Omiin kokemuksiimme peilaten Varsinais-Suomen liitto kannustaa Pirkanmaan suunnitteluryhmää pohtimaan merkinnäksi suunnittelumääräystä kehittämissuosituksen sijaan luonnon monimuotoisuuden ja siniviherluonnon huomioimisessa. Suunnittelumääräysten vaikuttavuus siihen, että aiheet huomioitaisiin huolellisesti maakuntakaavaa tarkentavilla suunnittelutasoilla, olisi sitovampaa. Lähivirkistyksen ja kaupunkiluonnon monimuotoisuuden huomioiminen on vaihemaakuntakaavan luonnoksessa nivelletty hyvin esimerkiksi keskustatoimintojen alueiden määräyksiin.


Pirkanmaan vaihemaakuntakaava Elonkirjo ja energia on ajankohtaisista ja haastavistakin aiheista huolellisesti valmisteltu ja selkeästi esitetty maakuntakaavaluonnoksen kokonaisuus.
 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.