Maankäyttöjaosto, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Lausunto Green North Energy Oy:n vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

VSLDno-2023-363

Valmistelija

  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt lausuntoa Green North Energy Oy:n vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta 24.7.2023 mennessä. 


Green North Energy Oy suunnittelee vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantolaitoksen rakentamista ja toiminnan käynnistämistä Naantalissa. Tuotantolaitos sijoittuu Naantalin sataman idänpuoliselle teollisuusalueelle. Tuotantolaitoksen toiminta koostuu vetykaasun ja nestemäisen, vedettömän ammoniakin valmistuksesta, varastoinnista ja lastauksesta kuljetusyksikköön. Kuljetukset toteutetaan maa-, raide- tai vesiteitse. Ammoniakin tuotannon kuljetus laitokselta tulee tapahtumaan ensi sijassa laivalla satamasta ja sen laivaan lastaamiseen käytetään putkia. 


Laitoskokonaisuuteen kuuluvat elektrolyysi- ja ammoniakkilaitos sekä vety- ja ammoniakkivarastot. Vihreän ammoniakin tuotannossa käytettävä vety on tarkoitus tuottaa vihreällä sähköllä laitoksen yhteydessä. Ammoniakin ja vedyn lisäksi laitoksessa tuotetaan ammoniakin tuotantoprosessin vaatimaa typpikaasua. Prosessin sivutuotteina syntyy myös happea ja argonia. 


Ammoniakki on tarkoitus varastoida 15 000 tonnin varastossa, joka vastaa yhden ammoniakin kuljetukseen tarkoitetun säiliöaluksen lastauskapasiteettia. Vedyn tuotanto on mitoitettu siten, että 81 tonnin vetyvarastoa voidaan käyttää ammoniakin tuotantoon sähkön hinnan vaihtelujen aikana. 


Hankkeella on kolme toteutusvaihtoehtoa: 

0-vaihtoehdossa hanketta ei toteuteta eli suunnittelualueelle ei rakenneta tuotantolaitosta. 

Vaihtoehdon 1 mukaan alueelle perustetaan vedyn ja ammoniakin tuotantolaitos, jossa voidaan tuottaa enintään 45 000 t/a vetyä ja siitä edelleen 210 000 t/a ammoniakkia. 

Vaihtoehdossa 2 vedyn ja ammoniakin tuotantolaitokset ovat eriytetty eri alueille, mutta kapasiteetti pysyy samana. 

https://www.ymparisto.fi/fi/osallistu-ja-vaikuta/ymparistovaikutusten-arviointi/green-north-energy-oy-vihrean-vedyn-ja-ammoniakin-tuotantolaitos-naantali 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto päättää antaa Green North Energy Oy:n vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta seuraavan lausunnon: 


Green North Energy Oy:n vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on laaja, kattava ja monipuolinen. Siinä on tunnistettu keskeiset asiat, jotka tullaan tutkimaan ja arvioimaan.  


Hankealue sijoittuu Varsinais-Suomen maakuntakaavayhdistelmässä T-merkitylle teollisuustoimintojen alueelle. Kaavamääräyksen mukaan alue on tarkoitettu valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävään teollisuus-, varasto- ja vastaavaan käyttöön. Laajemmin hankealue ja sen ympäristö kuuluu teollisuuden ja logistiikan kehittämisen kohdealueeksi määritellyllä alueella. Hankealueen länsipuolella sijaitsee LS-merkitty satama-alue ja luoteispuolella V-merkitty virkistysalue.  


Hanke toteuttaa maakuntakaavaa ja sen tavoitteita. Lisäksi hanke toteuttaa myös Varsinais-Suomen maakuntastrategiaa ja ilmastotiekarttaa tuomalla edistyksellistä vihreää teknologiaa fossiilittomien synteettisten raaka-aineiden tuotantoon. 


Hankealue sijaitsee alueen maankäyttöä ohjaavien lainvoimaisten Naantalin yleiskaavan ja asemakaavan teollisuusalueella ja toteuttaa kaavojen kaavamääräyksiä. 


Varsinais-Suomen liitto toteaa arviointiohjelman olevan riittävä ja perehtyvän arvioinnin tuloksiin arviointiselostuksen valmistuttua. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.