Maankäyttöjaosto, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Lausunto Salon Hirsjärven ranta-asemakaavanmuutoksen ja kumoamisen luonnoksesta

VSLDno-2023-355

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Salon kaupunki pyytää lausuntoanne Salon Hirsjärven ranta-asemakaavanmuutoksen ja kumoamisen luonnoksesta. Lausunto pyydetään antamaan sähköisesti osoitteeseen Salon kaupunki, Maankäyttöpalvelut / kaavoitus, kirjaamo@salo.fi viimeistään 16.6.2023 mennessä. 

 

Suunnittelualue sijaitsee Salon kaupungissa, Vilikkalan kylän pohjoispuolella, noin 17 kilometriä itään päin Salon keskustasta ja on pinta-alaltaan yhteensä noin 26,2 hehtaaria. Alueen pohjoisosassa sijaitsee vanha tilakeskus ja myös alueen eteläosassa on rakennuksia, muutoin suunnittelualue on Hirsjärven ranta-alueen metsää ja osin peltoaluetta. Suunnittelualueella ei ole voimassa olevia yleiskaavoja. Maakuntakaava ohjaa asemakaavoitusta. 

 

Ranta-asemakaavan muutoksen tarkoituksena on siirtää toteutumattomia rakennuspaikkoja etäämmälle radasta sekä tutkia tilakeskukselle osoitettua rakennusoikeuden määrää. Ranta-asemakaavan osittaisen kumoamisen tarkoituksena on mahdollistaa Espoo-Salo -oikoradan sijoittuminen laadittavana olevan ratasuunnitelman mukaisesti alueelle. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto päättää antaa Salon Hirsjärven ranta-asemakaavanmuutoksen ja kumoamisen luonnoksesta seuraavan lausunnon. 

 

Helsinki–Turku nopea ratayhteys on merkittävä ja keskeinen osa Etelä-Suomen rataverkkoa ja sen kehittämistä. Euroopan unionin rajat ylittävään TEN-T-ydinverkkokäytävään kuuluvalla yhteysvälillä on strateginen merkitys Suomen liikennejärjestelmässä. Hanke tukee osaltaan Etelä-Suomen kilpailukyvyn parantamista. Alueiden välisellä verkottumisella ja yhteistyöllä vahvistetaan alueiden kehittymistä ja toimintaedellytyksiä sekä yhdyskuntien vetovoimaa. 

 

Uuden oikoradan yhdessä Turku–Salo-kaksoisraiteen mahdollistama monimuotoinen junaliikenne paikallisjuna-asemineen tulee palvelemaan laajaa joukkoa ihmisiä. Rata yhdistää maan suurimpia kaupunkiseutuja ja luo edellytykset kestävälle ja yhtenäiselle Etelä-Suomen kattavalle asunto- ja työmarkkina-alueelle. Pääkaupunkiseudun ja Turun ja Salon seutujen välisten matka-aikojen lyhenemien edistää kaupunkiseutujen asumis- ja työssäkäyntialueiden toiminnallista kytkeytymistä. Hanke tukee pitkällä aikavälillä myös Salon ja Lohjan välistä alueellisen junaliikenteen ja asemapaikkojen kehittämistä, radan varren maankäyttöä ja edesauttaa ilmastotavoitteiden saavuttamista. 

 

Asemakaavaluonnos on voimassa olevan maakuntakaavan ja sen tavoitteiden mukainen. 

 

Varsinais-Suomen liitto puoltaa asemakaavan hyväksymistä nopealla aikataululla.  

Asemakaavalla turvataan pitkäjänteisen hyvin edenneen Helsinki–Turku-yhteysvälin suunnittelun jatkuvuus, käynnissä olevien ratasuunnitelmaprosessien eteneminen ja varmistetaan hankkeen EU-rahoituksen edellyttämä suunnitteluvalmius.  

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.