Maakuntahallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitus, kielteiset päätökset

VSLDno-2023-210

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.

Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin.

Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

  1. perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan (pakollinen valintakriteeri) 
  2. edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai 
  3. edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
  4. edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
  5. lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista.

10.2.2023 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista:

  1. Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä 705 000 euroa.
  2. Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 460 000 euroa.
  3. Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista (lue työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta lisää). Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:

Saaristomeri

  • Saaristomeren veden laadun parantaminen
  • Kestävä ympärivuotinen matkailu
  • Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisointi

Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana

  • TKI-rahoituksen kasvattaminen
    • tavoitteena on tukea mm. maakunnallisen TKI-tiekartan laatimista laajassa alueellisessa yhteistyössä

Saaristomeriteeman edistämiseen on AKKE-rahoitusta käytettävissä 610 000 euroa ja Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana 337 000 euroa.

Varsinais-Suomen liittoon saatiin 19 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 1 163 229 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 436 442 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 2,1 miljoonaa euroa.

Kielteiset päätösesitykset (liitteet):

COOLTOURISM (2023–146). Hakija Turun yliopisto
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2023-31.10.2024

Hankkeen kuvaus:
Hanke tuottaa tutkimusperusteista sovellettavaa konkreettista uutta tietoa digitaalisuuden ja virtuaalisuuden hyödyntämiseksi kestävän matkailun toteuttamisessa Saaristomerellä. Tavoitteena on tehdä Varsinais-Suomesta ja erityisesti saaristosta kestävän matkailun edelläkävijä ja kehittää saaristoa luonto- ja kulttuurimatkailun kohteena ja pidentää matkailijaviipymää alueella.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke edistää elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja työllisyyttä, osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista ja kokeiluja sekä aluekehittämiskeskusteluhankkeen Saaristomeri toteutumista. Hanke tukee muutoksia ennakoivaa ja kasvuhakuista Varsinais-Suomea digimaakuntana ja kestävän luonto- ja kulttuurimatkailun edelläkävijä, parantaa kulttuurin monialaista saavutettavuutta ja mahdollistaa monipaikkaisuutta.

Perustelut päätösesitykselle:
Hankesuunnitelma on yleisellä tasolla. Virtuaali- ja lisättyä todellisuutta hyödyntäviä sovelluksia on jo matkailussa kehitetty. Epäselväksi jää, miten kehitettävää digitaalisavusteista alustaa on tarkoitus hyödyntää hankkeen jälkeen ja miten matkailualan yritykset sitä pystyisivät hyödyntämään. Työpanos on jaettu viidelle eri työntekijälle.

Ukiworks (2023–148). Hakija Uudenkaupungin kaupunki
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2023-28.3.2025

Hankkeen kuvaus:
Tarkoituksena on löytää ratkaisuja tilanteeseen, jossa paikkakunnan yrityksillä on työvoiman saatavuuden ongelmia ja samaan aikaan vieraskielisten työttömien työnhakijoiden määrä on melko suuri. Hanke kartoittaa käytännön tason kautta olemassa olevia ongelmakohtia ja etsii niihin ratkaisuja sekä työnhakijoiden että työnantajien kanssa. Käytännön haasteiden esiin nostaminen auttaa kunnan työllisyys- ja elinkeinopalveluita sekä yhteistyökumppaneita yhdessä etsimään uusia toimintatapoja asioiden helpottamiseksi. Hankkeen tuloksena parannetaan alueen elinvoimaisuutta ja kansainvälistymistä, integroidaan vieraskielisiä asukkaita paremmin yhteiskuntaan ja parannetaan kotoutumista.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke sopii osaksi maakuntaohjelman tavoitetta väestöryhmien potentiaalin tunnistamisesta ja sen hyödyntämisestä osallisuutta ja sosiaalista hyvinvointia tukien. Vieraskielisten työttömien työnhakijoiden ryhmässä on paljon työmarkkinoilla hyödyntämättömiä resursseja, joiden käyttöön saanti on merkityksellistä yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kannalta. Hankkeen kautta kehittyvä toimintamalli on yksi tehokkaan kotoutumistoiminnan väline, jolla tuetaan työllistymistä.

Perustelut päätösesitykselle:
Kustannusarvioltaan suuri hanke AKKE-rahoitukseen. Kohdealueena on vain Uudenkaupungin kaupunki. Aito tarve on olemassa, mutta hanke sisältää sellaisia toimintatapoja ja menetelmiä, joihin kaupungin olisi joka tapauksessa ilman erillistä hankettakin ryhdyttävä.

Kiertotalousrakentamisen vaikuttavat julkiset hankinnat - KIRAHVI (2023–157). Hakija Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Osatoteuttaja Turun ammattikorkeakoulu.
Hankkeen toteutusaika on 1.9.2023 - 30.9.2024

Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on koota tarvittavat tiedot ja ohjeistus kiertotalouskeskusten kestävän rakentamisen mahdollisuuksista ja pullonkauloista julkisen hankinnan toteuttamiseksi. Selvitetään, millä tavalla ja minkälaista vuoropuhelua kilpailuttajien ja tarjoajien kesken tulisi käydä, jotta voidaan edistää kestävää rakentamista julkisilla hankinnoilla. Tuodaan yhteen alueen kestävän rakentamisen toimijoita markkinavuoropuhelulla, jolla luodaan yhteistyötä, mahdollistaa yhteiskehittämistä ja tuoda esille alueen kestävän julkisen rakennuttamisen tarpeita alan toimijoille. Hankkeessa tiedon hyödyntäminen konkretisoituu käyttämällä tapausesimerkkinä Topinpuiston kiertotalouskeskusta.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hankkeessa toteutuu 3. Vauhditetaan kiertotalous- ja vähähiilisyysratkaisuja julkisten hankintojen avulla sekä 4. Perustetaan kuntien kanssa yhteistyössä paikallisia ja alueellisia bio- ja kiertotalousekosysteemejä. Hankkeella voidaan edistää kestävien ja vaikuttavien kiertotalousrakentamisen ratkaisujen käyttöönottoa kokoamalla tietoa julkisen rakentamisen hankintojen tueksi ja tuomalla yhteen alueen kestävän rakentamisen toimijoita. Markkinoilla olevat kestävät ratkaisut on tärkeä saada aidosti näkyviin ja menestymään kilpailutuksissa. Hankkeessa käydään aktiivista keskustelua ja syvennetään yhteistyötä kestävän rakentamisen toimijoiden kanssa. Kiertotalousrakentamisen mahdollisuudet sekä alueen julkisen kiertotalousrakentamisen tarpeet tuodaan esille markkinavuoropuhelun kautta. Tämä luo pohjaa myös alueellisen kiertotalousrakentamisen verkoston kehittämiselle.

Perustelut päätösesitykselle:
Hakemuksessa jää avoimeksi se, mitä erityistä, muillekin uutena hyödynnettävää lisäarvoa juuri tämä hanke tuo normiohjauksen, hankehistorian ja olemassa olevien aineistojen taustoihin nähden. Tulosten laajempi hyödynnettävyys jää siis epäselväksi. Hankehakemuksen toimintasuunnitelma on kunnianhimoinen käytettävissä oleviin resursseihin nähden. Tapausesimerkkinä käytettävä Topinpuiston kiertotalouskeskus sai tammikuussa Business Finlandin kiertotalouden investointiavustusta 5,2 miljoonaa euroa.

Hakkenpää palvelevaksi (2023–163). Hakija Taivassalon kunta
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2023-31.12.2024

Hankkeen kuvaus:
Päivitetään Hakkenpään matkailualueen kehittämissuunnitelma ja toteutetaan alueen ensimmäinen keskeinen investointi, rantasauna kokoontumistilalla, vierasvenesataman, uimarannan ja lauttarannan tuntumaan. Samassa yhteydessä aluetta siistitään, alueopasteita parannetaan ja pysäköintiä järkeistetään. Investointi toteutetaan ostopalveluna.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke on linjassa maakuntastrategian kanssa lisäten palveluita, nostaen palveluiden laatua, edistäen hyvinvointia ja lisäten toimijoiden keskinäistä yhteistyötä ja osallisuutta ainutlaatuisessa saaristossa ja elävällä maaseudulla. Hankkeella tuetaan monialaisesti kestävän ympärivuotisen matkailun kehittymistä ja paikallisemmin vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Hanke tukee epäsuorasti saaristossa liikkumista (pyörät, veneet, lautat) ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä sekä uusien työpaikkojen syntymistä. Hanke tuottaa hyvinvointia paikallisille, elinkeinoelämälle ja matkailijoille sekä konkretisoi saaristomatkailun laatuodotuksia.

Perustelut päätösesitykselle:
Kustannusarvioltaan suuri hanke AKKE-rahoitukseen. Kustannuksissa mukana saunan maanrakennus, pohjatyöt ja rakennustyöt. AKKE-rahoitusta ei käytetä suurten investointien rahoittamiseen.

REGENERATE - Next Step in Travel (2023–164). Hakija Turun yliopisto
Hankkeen toteutusaika on 1.9.2023-31.8.2024

Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on parantaa matkailutoimialan veto- ja pitovoimaa osaamisen ennakoinnin, koulutuksen ja vastuullisuusviestinnän kautta. Osallistaa paikallisyhteisöjä uudistavan matkailun liiketoiminnan kehittämiseen sekä paikkaperustaisen, vastuullisen viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen. Toteutetaan osallistavat tiedonkeruut yrittäjille, asiakkaille ja sidosryhmille uudistavan matkailun merkityksistä eri osapuolille. Tunnistetaan narratiivit, jotka toisaalta täsmentävät paikallisia ja yrityskohtaisia osaamistarpeita ja toisaalta kuvaavat toimialan yleisiä kehittämistarpeita. Rakennetaan viestintäsuunnitelmat, jotka tukeva yrittäjiä vastuullisessa, kestävän kehityksen mukaisessa liiketoiminnassa.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke edistää hyvinvointia ja sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kasvua, alan pitovoimaa matalapalkka-alalla, kausiluontoisissa ja osa-aikaisissa työsuhteissa toimiville sekä edistää osaavan työvoiman ja yritysten kohtaantoa. Hankkeessa ennakoidaan matkailun osaamistarpeita osallistamalla lähiyhteisöjä, asiakkaita ja sidosryhmiä kertomaan ja viestimään sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävästä, uudistavasta matkailusta. Hanke rakentaa matkailuyritysten työnantajamielikuvaa ja alan vetovoimaa tukemalla viestintää vastuullisuudesta. Hanke tekee yhteistyötä kohdeorganisaatioiden, yritysten ja yhteisöjen rajapinnalla.

Perustelut päätösesitykselle:
Hankesuunnitelma on yleisellä tasolla ja monien eri toimenpiteiden onnistunut toteuttaminen vuoden mittaisessa hankkeessa vaikuttaa haastavalta. Laaja ja hiukan heterogeeninen kohderyhmä hankaloittaa hankkeen kohdennettua toteuttamista.

Mahdollisuuksien labyrintti (2023–165). Hakija Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry
Hankkeen toteutusaika on 10.2.2023-30.6.2025

Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on työelämämallin kehittäminen esittävän taiteen kentälle. Taiteen koulutuksen saaneet nuoret tanssitaiteilijat integroidaan erilaisille urapoluille mentoroinnin, ohjauksen ja vertaistyöskentelyn avulla. Tuloksena syntyy nuorille tanssin ammattilaisille ohjaus- ja tukimalli oman työn muodon ja uusien työskentelytapojen löytämiseen ja haltuunottoon.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke edistää alueen elinvoimaa esittävän taiteen toimialalla ja vauhdittaa toimintansa kautta myös muiden toimialojen osaamista ja vetovoimaa. Taiteen mahdollisuuden muuttuvassa yhteiskunnassa, sen elinkeinoelämälle tuoma lisäarvo ja hyvinvointivaikutukset ovat tunnistettuja ilmiöitä tässä ajassa. Hanke nostaa keskiöön kokeneiden, kentällä pitkään toimineiden tanssitaiteilijoiden osaamisen, tietotaidon jakamisen konkretian tasolla uusille sukupolville. Tietoisuus tanssitaiteilijoiden osaamisen mahdollisuuksista erilaisissa toimintaympäristöissä lisääntyy, minkä seurauksena työmahdollisuudet sekä osaamisen sovellettavuus eri ympäristöissä lisääntyy.

Perustelut päätösesitykselle:
Kustannusarvio on suuri ja siihen suhteutettuna hankkeen vaikuttavuus on pieni. Hankkeen kesto on yli kaksi vuotta, vaikka hakuilmoituksessa on todettu, että tukea myönnetään enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Mahdollisuudet syntyvän tukimallin hyödyntämiseen hankkeen päättymisen jälkeen ilman mentoroijien palkkauksen projektitukea jää avoimeksi.

Missä luonto tuntuu? - Nuorten ympäristötunteet kehossa (2023–171). Hakija Tunne ry / Känsla rf
Hankkeen toteutusaika on 1.6.2023-31.12.2024

Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on tarjota ympäristötunteita kokeville nuorille mahdollisuuksia vertaistukeen ja osallisuuteen. Ympäristötunteet on kattotermi ympäristöön, ilmastoon ja luontoon liittyville tunteille. Ryhmän fokuksessa on tunne- ja vireystilansäätelytaitojen lisääminen, sillä tunteet ja vireystila ovat vahvasti kehollisia kokemuksia, jotka vaikuttavat voimakkaasti hyvinvointiin. Osana säätelytaitojen opettelua käytetään lähiluontoa, koska luontoympäristöllä on todettu olevan mieltä rauhoittavia vaikutuksia. Tarkoituksena on myös tarjota nuorille toivon ja yhteisöllisyyden kokemuksia. Toiveena on lisäksi nuorten oman toimijuuden ja autonomian vahvistaminen ilmastokriisiin vaikuttamisessa ja sopeutumisessa. Kohderyhmänä on nuoret toisen asteen opiskelijat.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Maakuntastrategiassa kohdassa "vastuullisuus osana luontoa" on määritelty myös sosiaalinen vastuullisuus. Hankkeessa on tarkoitus keskittyä erityisesti nuoriin, jotka joutuvat tulevaisuudessa kohtamaan ympäristökriiseihin liittyviä seurauksia. Hanke tukee tätä kautta tavoitetta kuusi ("osallisuus ja sosiaalinen hyvinvointi") ja pyrkii tukemaan nuorten yhteisöllisyyttä muun muassa vertaistuen kautta. Omia tunteita on helpompi kohdata, kun huomaa muidenkin kokevan samanlaisia tunteita. Tavoitetta yhdeksän ("väestö voi hyvin") toteutetaan nuorten psyykkistä hyvinvointia tukemalla. Tämä tapahtuu esimerkiksi tunnetaitoja vahvistamalla ja käyttämällä lähiluonnon tervehdyttävää vaikutusta. Koska tutkimukset tukevat ajatusta, että ympäristöasioihin liittyvä toiminta tukee ympäristötunteiden kohtaamisessa, tukee hanke myös tavoitetta 11 ("vaikuttava kansalaisuus").

Perustelut päätösesitykselle:
Hakija on jo toteuttanut hankkeen perusidean mukaista ryhmämuotoista tukea pääkaupunkiseudulla, joten hankkeen uutuusarvo on pieni. Hankkeen teema on ajankohtainen, mutta pienen kohderyhmän vuoksi vaikuttavuus jää vähäiseksi.

Varrella Varsinaisen Suomen (2023–172). Hakija Neiti Raunio Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.5.2023–30.4.2024

Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on tuoda esille Varsinais-Suomen tunnettavuutta ja kertoa maakuntamme 27:n kunnan ainutlaatuisuudesta ja samalla monipuolisuudesta niin asuinkuntina kuin matkailukohteina. Hankkeessa käsitellään myös Varsinais-Suomen kuntia läheltä tulevan, puhtaan ruuan tuottajina. Saaristokuntia ja saariston välittömässä läheisyydessä sijaitsevia kuntia käsitellään myös Saaristomeren suojelun kannalta kannustavasti.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hankkeen sydämessä on kertoa Varsinais-Suomesta, sen kunnista ja toimijoista maakunnan makujen eli läheltä tulevan, kestävän lähiruuan sekä Saaristomeren suojelun kautta. Hanke tukee maakuntaohjelman kohtaa 3. ja toimenpidettä tehdä varsinaissuomalaisesta ympäristövastuullisesti tuotetusta ruuasta vahva brändi. Hanke viestii maaseudun mahdollisuuksista ja kaupunkien kiinnostavuudesta sekä elämisen monipaikkaisuudesta hyödyntäen maakuntaohjelman kohtaa 4. Hanke tehdään osaksi myös ruotsinkielisenä, tukien maakuntaohjelman kohtaa 6 ja toimenpidettä 18.

Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeessa on raikas idea, mutta valitettavasti kunnat itse tai matkailualan toimijat eivät ole mukana hankkeessa. Tämäntyyppisen hankkeen tarve itse edunsaajien osalta jää avoimeksi. Maku ja Meri podcast-sarjassa on jo tuotu esiin Saaristomeri ja ruokateemaa.

Luonto- ja elämysmatkailulla kestävää kilpailukykyä Turunmaan saaristoon (LEKKI) (2023–200). Hakija Paraisten kaupunki. Osatoteuttaja Kemiönsaaren kunta
Hankkeen toteutusaika on 1.10.2023-31.3.2025

Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on saariston ympärivuotisen matkailun tunnettuuden ja houkuttelevuuden lisääminen luomalla digitaalisesti ja fyysisesti saavutettavia elämyksiä, aktiviteetteja ja palveluita. Hankkeessa hyödynnetään olemassa olevia vesiliikenteen aikataulujärjestelmiä sekä reittisuunnittelu- ja suunnistustyökaluja sekä kehitetään reittien palveluiden löydettävyyttä ja elämyksellisyyttä tarinallistamisen keinoin. Ympärivuotisuutta edistetään myös kehittämällä saariston MICE- (meetings, incentives, conferencing and exhibitions/events) ja elämysmatkailupalveluja sekä kehittämällä matkailuyritysten digitaalista osaamista. Yrityksiä innostetaan uusiin kumppanuuksiin, oppilaitosyhteistyöhön ja kestävien matkailutuotteiden kehittämiseen.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Tavoite 4: "Tehdään Varsinais-Suomesta monipaikkaisuuden edelläkävijä, jossa on myös saaristossa ja maaseuduilla hyvä digitaalisten ja liikkumisen yhteyksien saatavuus. " - Tavoite 5: "Edistetään ja kokeillaan uusia kestäviä liikkumisen tapoja ja logistiikan ratkaisuja." sekä "Parannetaan pyöräliikenteen yhteyksiä ja edellytyksiä." - Tavoite 10: " Lisätään verkostojohtamisen osaamista ja rakennetaan Varsinais-Suomen kumppanuusfoorumista maakunnan organisaatioiden aktiivisesti yhdessä tuottama verkostojen ja tavoitteellisen yhteiskehittämisen kokonaisuus. " Tavoite 14: "Ennakoidaan kärkitoimialojen osaamistarpeet ja kehitetään osaavan työvoiman saatavuutta." Tavoite: 18: "Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta."

Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeen kustannusarvio on suuri AKKE-rahoitukseen. Hankesuunnitelma on varsin yleinen eikä toimenpiteitä ole yksilöity. Työnjako pää- ja osatoteuttajan välillä jää epäselväksi – molempien rooli, tavoite ja tehtävät hankkeessa on kuvattu samalla tavalla. Turunmaan matkailuhankkeita on rahoitettu AKKE-rahoituksella vuosina 2020, 2021 ja 2022.

Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.2.2023.

Ehdotus

Esittelijä

Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi

Hankerahoitusjaosto päättää esittää maakuntahallitukselle, ettei seuraaville hankkeille myönnetä alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta:

COOLTOURISM (2023–146). Hakija Turun yliopisto

Ukiworks (2023–148). Hakija Uudenkaupungin kaupunki

Kiertotalousrakentamisen vaikuttavat julkiset hankinnat - KIRAHVI (2023–157). Hakija Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Osatoteuttaja Turun ammattikorkeakoulu.

Hakkenpää palvelevaksi (2023–163). Hakija Taivassalon kunta

REGENERATE - Next Step in Travel (2023–164). Hakija Turun yliopisto

Mahdollisuuksien labyrintti (2023–165). Hakija Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry

Missä luonto tuntuu? - Nuorten ympäristötunteet kehossa (2023–171). Hakija Tunne ry / Känsla rf

Varrella Varsinaisen Suomen (2023–172). Hakija Neiti Raunio Oy

Luonto- ja elämysmatkailulla kestävää kilpailukykyä Turunmaan saaristoon (LEKKI) (2023–200). Hakija Paraisten kaupunki. Osatoteuttaja Kemiönsaaren kunta

Päätös

Laura Kontu ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "Ukiworks (2023–148)." käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta.

Puheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "Kiertotalousrakentamisen vaikuttavat julkiset hankinnat - KIRAHVI (2023–157)." käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta. Sanna Pitkänen toimi puheenjohtajana asiakohdan ajan.

Lea Räisänen ilmoitti esteellisyytensä hankkeen "Luonto- ja elämysmatkailulla kestävää kilpailukykyä Turunmaan saaristoon (LEKKI) (2023–200)" käsittelyssä ja poistui asiakohdan käsittelyn ajaksi kokouksesta.

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Petteri Partanen, elinkeinopäällikkö, petteri.partanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Kansallista Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahaa (AKKE) käytetään maakuntien liittojen päätösten mukaisesti maakuntastrategian ja hallituksen aluekehittämispäätöksen 2020–2023 toimeenpanoa edistäviin kohteisiin.

Määrärahaa voidaan käyttää esimerkiksi alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin, konkreettisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin.

Hankkeissa noudatetaan seuraavia valintakriteereitä:

  1. perustuu Varsinais-Suomen maakuntaohjelmaan (pakollinen valintakriteeri) 
  2. edistää suoraan tai välillisesti elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä tai työllisyyttä tai 
  3. edistää osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista tai
  4. edistää pienimuotoisia kokeiluja ja pilotointeja
  5. lisäksi aluekehittämiskeskusteluhankkeiden pitää edistää teemojen Saaristomeri tai Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana toteuttamista.

10.2.2023 päättyneellä hakukierroksella hakemusten tuli kohdentua yhteen seuraavista AKKE-määrärahoista:

  1. Varsinais-Suomen maakuntastrategian toimeenpanoa ja erityisesti siinä kirjattujen toimenpiteiden toteuttamista edistävät hankkeet. AKKE-rahoitusta on käytettävissä 705 000 euroa.
  2. Alueelliset innovatiiviset ja kokeilevat toimet (AIKO), joilla edistetään alueiden muutosjoustavuutta muuttuvassa toimintaympäristössä, jota ovat viime aikoina haastaneet kansainväliset kriisit. Lisäksi määrärahaa voidaan käyttää rakennemuutosten ennakointiin ja tukemiseen, kestävään elinkeinojen uudistamiseen sekä alueiden älykkääseen sopeutumiseen. Alueellisiin innovaatioihin ja kokeiluihin tarkoitettua määrärahaa on käytettävissä 460 000 euroa.
  3. Hankkeet, jotka edistävät valtion ja Varsinais-Suomen aluekehittämiskeskustelujen yhteistyöasiakirjassa sovittujen teemojen toteuttamista (lue työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta lisää). Varsinais-Suomessa AKKE-rahoitettavat teemat ja niiden kehittämisen kärjet ovat:

Saaristomeri

  • Saaristomeren veden laadun parantaminen
  • Kestävä ympärivuotinen matkailu
  • Saavutettavuus: tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat saaristoliikenteen yhteydet ja digitalisaation potentiaalien realisointi

Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana

  • TKI-rahoituksen kasvattaminen
    • tavoitteena on tukea mm. maakunnallisen TKI-tiekartan laatimista laajassa alueellisessa yhteistyössä

Saaristomeriteeman edistämiseen on AKKE-rahoitusta käytettävissä 610 000 euroa ja Osaava työvoima maakunnan TKI-toiminnan takaajana 337 000 euroa.

Varsinais-Suomen liittoon saatiin 19 hakemusta, joiden yhteenlaskettu haettu tukirahoitus oli 1 163 229 euroa. Myönteisten päätösesitysten tukisumma yhteensä on 436 442 euroa. Varsinais-Suomen liitolla on käytettävissä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen -rahoitusta 2,1 miljoonaa euroa.

Kielteiset päätösesitykset (liitteet):

COOLTOURISM (2023–146). Hakija Turun yliopisto
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2023-31.10.2024

Hankkeen kuvaus:
Hanke tuottaa tutkimusperusteista sovellettavaa konkreettista uutta tietoa digitaalisuuden ja virtuaalisuuden hyödyntämiseksi kestävän matkailun toteuttamisessa Saaristomerellä. Tavoitteena on tehdä Varsinais-Suomesta ja erityisesti saaristosta kestävän matkailun edelläkävijä ja kehittää saaristoa luonto- ja kulttuurimatkailun kohteena ja pidentää matkailijaviipymää alueella.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke edistää elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja työllisyyttä, osaamiseen ja innovaatioihin perustuvaa elinkeinorakenteen uudistumista ja kokeiluja sekä aluekehittämiskeskusteluhankkeen Saaristomeri toteutumista. Hanke tukee muutoksia ennakoivaa ja kasvuhakuista Varsinais-Suomea digimaakuntana ja kestävän luonto- ja kulttuurimatkailun edelläkävijä, parantaa kulttuurin monialaista saavutettavuutta ja mahdollistaa monipaikkaisuutta.

Perustelut päätösesitykselle:
Hankesuunnitelma on yleisellä tasolla. Virtuaali- ja lisättyä todellisuutta hyödyntäviä sovelluksia on jo matkailussa kehitetty. Epäselväksi jää, miten kehitettävää digitaalisavusteista alustaa on tarkoitus hyödyntää hankkeen jälkeen ja miten matkailualan yritykset sitä pystyisivät hyödyntämään. Työpanos on jaettu viidelle eri työntekijälle.

Ukiworks (2023–148). Hakija Uudenkaupungin kaupunki
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2023-28.3.2025

Hankkeen kuvaus:
Tarkoituksena on löytää ratkaisuja tilanteeseen, jossa paikkakunnan yrityksillä on työvoiman saatavuuden ongelmia ja samaan aikaan vieraskielisten työttömien työnhakijoiden määrä on melko suuri. Hanke kartoittaa käytännön tason kautta olemassa olevia ongelmakohtia ja etsii niihin ratkaisuja sekä työnhakijoiden että työnantajien kanssa. Käytännön haasteiden esiin nostaminen auttaa kunnan työllisyys- ja elinkeinopalveluita sekä yhteistyökumppaneita yhdessä etsimään uusia toimintatapoja asioiden helpottamiseksi. Hankkeen tuloksena parannetaan alueen elinvoimaisuutta ja kansainvälistymistä, integroidaan vieraskielisiä asukkaita paremmin yhteiskuntaan ja parannetaan kotoutumista.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke sopii osaksi maakuntaohjelman tavoitetta väestöryhmien potentiaalin tunnistamisesta ja sen hyödyntämisestä osallisuutta ja sosiaalista hyvinvointia tukien. Vieraskielisten työttömien työnhakijoiden ryhmässä on paljon työmarkkinoilla hyödyntämättömiä resursseja, joiden käyttöön saanti on merkityksellistä yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kannalta. Hankkeen kautta kehittyvä toimintamalli on yksi tehokkaan kotoutumistoiminnan väline, jolla tuetaan työllistymistä.

Perustelut päätösesitykselle:
Kustannusarvioltaan suuri hanke AKKE-rahoitukseen. Kohdealueena on vain Uudenkaupungin kaupunki. Aito tarve on olemassa, mutta hanke sisältää sellaisia toimintatapoja ja menetelmiä, joihin kaupungin olisi joka tapauksessa ilman erillistä hankettakin ryhdyttävä.

Kiertotalousrakentamisen vaikuttavat julkiset hankinnat - KIRAHVI (2023–157). Hakija Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Osatoteuttaja Turun ammattikorkeakoulu.
Hankkeen toteutusaika on 1.9.2023 - 30.9.2024

Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on koota tarvittavat tiedot ja ohjeistus kiertotalouskeskusten kestävän rakentamisen mahdollisuuksista ja pullonkauloista julkisen hankinnan toteuttamiseksi. Selvitetään, millä tavalla ja minkälaista vuoropuhelua kilpailuttajien ja tarjoajien kesken tulisi käydä, jotta voidaan edistää kestävää rakentamista julkisilla hankinnoilla. Tuodaan yhteen alueen kestävän rakentamisen toimijoita markkinavuoropuhelulla, jolla luodaan yhteistyötä, mahdollistaa yhteiskehittämistä ja tuoda esille alueen kestävän julkisen rakennuttamisen tarpeita alan toimijoille. Hankkeessa tiedon hyödyntäminen konkretisoituu käyttämällä tapausesimerkkinä Topinpuiston kiertotalouskeskusta.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hankkeessa toteutuu 3. Vauhditetaan kiertotalous- ja vähähiilisyysratkaisuja julkisten hankintojen avulla sekä 4. Perustetaan kuntien kanssa yhteistyössä paikallisia ja alueellisia bio- ja kiertotalousekosysteemejä. Hankkeella voidaan edistää kestävien ja vaikuttavien kiertotalousrakentamisen ratkaisujen käyttöönottoa kokoamalla tietoa julkisen rakentamisen hankintojen tueksi ja tuomalla yhteen alueen kestävän rakentamisen toimijoita. Markkinoilla olevat kestävät ratkaisut on tärkeä saada aidosti näkyviin ja menestymään kilpailutuksissa. Hankkeessa käydään aktiivista keskustelua ja syvennetään yhteistyötä kestävän rakentamisen toimijoiden kanssa. Kiertotalousrakentamisen mahdollisuudet sekä alueen julkisen kiertotalousrakentamisen tarpeet tuodaan esille markkinavuoropuhelun kautta. Tämä luo pohjaa myös alueellisen kiertotalousrakentamisen verkoston kehittämiselle.

Perustelut päätösesitykselle:
Hakemuksessa jää avoimeksi se, mitä erityistä, muillekin uutena hyödynnettävää lisäarvoa juuri tämä hanke tuo normiohjauksen, hankehistorian ja olemassa olevien aineistojen taustoihin nähden. Tulosten laajempi hyödynnettävyys jää siis epäselväksi. Hankehakemuksen toimintasuunnitelma on kunnianhimoinen käytettävissä oleviin resursseihin nähden. Tapausesimerkkinä käytettävä Topinpuiston kiertotalouskeskus sai tammikuussa Business Finlandin kiertotalouden investointiavustusta 5,2 miljoonaa euroa.

Hakkenpää palvelevaksi (2023–163). Hakija Taivassalon kunta
Hankkeen toteutusaika on 1.3.2023-31.12.2024

Hankkeen kuvaus:
Päivitetään Hakkenpään matkailualueen kehittämissuunnitelma ja toteutetaan alueen ensimmäinen keskeinen investointi, rantasauna kokoontumistilalla, vierasvenesataman, uimarannan ja lauttarannan tuntumaan. Samassa yhteydessä aluetta siistitään, alueopasteita parannetaan ja pysäköintiä järkeistetään. Investointi toteutetaan ostopalveluna.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke on linjassa maakuntastrategian kanssa lisäten palveluita, nostaen palveluiden laatua, edistäen hyvinvointia ja lisäten toimijoiden keskinäistä yhteistyötä ja osallisuutta ainutlaatuisessa saaristossa ja elävällä maaseudulla. Hankkeella tuetaan monialaisesti kestävän ympärivuotisen matkailun kehittymistä ja paikallisemmin vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Hanke tukee epäsuorasti saaristossa liikkumista (pyörät, veneet, lautat) ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä sekä uusien työpaikkojen syntymistä. Hanke tuottaa hyvinvointia paikallisille, elinkeinoelämälle ja matkailijoille sekä konkretisoi saaristomatkailun laatuodotuksia.

Perustelut päätösesitykselle:
Kustannusarvioltaan suuri hanke AKKE-rahoitukseen. Kustannuksissa mukana saunan maanrakennus, pohjatyöt ja rakennustyöt. AKKE-rahoitusta ei käytetä suurten investointien rahoittamiseen.

REGENERATE - Next Step in Travel (2023–164). Hakija Turun yliopisto
Hankkeen toteutusaika on 1.9.2023-31.8.2024

Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on parantaa matkailutoimialan veto- ja pitovoimaa osaamisen ennakoinnin, koulutuksen ja vastuullisuusviestinnän kautta. Osallistaa paikallisyhteisöjä uudistavan matkailun liiketoiminnan kehittämiseen sekä paikkaperustaisen, vastuullisen viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen. Toteutetaan osallistavat tiedonkeruut yrittäjille, asiakkaille ja sidosryhmille uudistavan matkailun merkityksistä eri osapuolille. Tunnistetaan narratiivit, jotka toisaalta täsmentävät paikallisia ja yrityskohtaisia osaamistarpeita ja toisaalta kuvaavat toimialan yleisiä kehittämistarpeita. Rakennetaan viestintäsuunnitelmat, jotka tukeva yrittäjiä vastuullisessa, kestävän kehityksen mukaisessa liiketoiminnassa.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke edistää hyvinvointia ja sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kasvua, alan pitovoimaa matalapalkka-alalla, kausiluontoisissa ja osa-aikaisissa työsuhteissa toimiville sekä edistää osaavan työvoiman ja yritysten kohtaantoa. Hankkeessa ennakoidaan matkailun osaamistarpeita osallistamalla lähiyhteisöjä, asiakkaita ja sidosryhmiä kertomaan ja viestimään sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävästä, uudistavasta matkailusta. Hanke rakentaa matkailuyritysten työnantajamielikuvaa ja alan vetovoimaa tukemalla viestintää vastuullisuudesta. Hanke tekee yhteistyötä kohdeorganisaatioiden, yritysten ja yhteisöjen rajapinnalla.

Perustelut päätösesitykselle:
Hankesuunnitelma on yleisellä tasolla ja monien eri toimenpiteiden onnistunut toteuttaminen vuoden mittaisessa hankkeessa vaikuttaa haastavalta. Laaja ja hiukan heterogeeninen kohderyhmä hankaloittaa hankkeen kohdennettua toteuttamista.

Mahdollisuuksien labyrintti (2023–165). Hakija Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry
Hankkeen toteutusaika on 10.2.2023-30.6.2025

Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on työelämämallin kehittäminen esittävän taiteen kentälle. Taiteen koulutuksen saaneet nuoret tanssitaiteilijat integroidaan erilaisille urapoluille mentoroinnin, ohjauksen ja vertaistyöskentelyn avulla. Tuloksena syntyy nuorille tanssin ammattilaisille ohjaus- ja tukimalli oman työn muodon ja uusien työskentelytapojen löytämiseen ja haltuunottoon.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hanke edistää alueen elinvoimaa esittävän taiteen toimialalla ja vauhdittaa toimintansa kautta myös muiden toimialojen osaamista ja vetovoimaa. Taiteen mahdollisuuden muuttuvassa yhteiskunnassa, sen elinkeinoelämälle tuoma lisäarvo ja hyvinvointivaikutukset ovat tunnistettuja ilmiöitä tässä ajassa. Hanke nostaa keskiöön kokeneiden, kentällä pitkään toimineiden tanssitaiteilijoiden osaamisen, tietotaidon jakamisen konkretian tasolla uusille sukupolville. Tietoisuus tanssitaiteilijoiden osaamisen mahdollisuuksista erilaisissa toimintaympäristöissä lisääntyy, minkä seurauksena työmahdollisuudet sekä osaamisen sovellettavuus eri ympäristöissä lisääntyy.

Perustelut päätösesitykselle:
Kustannusarvio on suuri ja siihen suhteutettuna hankkeen vaikuttavuus on pieni. Hankkeen kesto on yli kaksi vuotta, vaikka hakuilmoituksessa on todettu, että tukea myönnetään enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Mahdollisuudet syntyvän tukimallin hyödyntämiseen hankkeen päättymisen jälkeen ilman mentoroijien palkkauksen projektitukea jää avoimeksi.

Missä luonto tuntuu? - Nuorten ympäristötunteet kehossa (2023–171). Hakija Tunne ry / Känsla rf
Hankkeen toteutusaika on 1.6.2023-31.12.2024

Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on tarjota ympäristötunteita kokeville nuorille mahdollisuuksia vertaistukeen ja osallisuuteen. Ympäristötunteet on kattotermi ympäristöön, ilmastoon ja luontoon liittyville tunteille. Ryhmän fokuksessa on tunne- ja vireystilansäätelytaitojen lisääminen, sillä tunteet ja vireystila ovat vahvasti kehollisia kokemuksia, jotka vaikuttavat voimakkaasti hyvinvointiin. Osana säätelytaitojen opettelua käytetään lähiluontoa, koska luontoympäristöllä on todettu olevan mieltä rauhoittavia vaikutuksia. Tarkoituksena on myös tarjota nuorille toivon ja yhteisöllisyyden kokemuksia. Toiveena on lisäksi nuorten oman toimijuuden ja autonomian vahvistaminen ilmastokriisiin vaikuttamisessa ja sopeutumisessa. Kohderyhmänä on nuoret toisen asteen opiskelijat.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Maakuntastrategiassa kohdassa "vastuullisuus osana luontoa" on määritelty myös sosiaalinen vastuullisuus. Hankkeessa on tarkoitus keskittyä erityisesti nuoriin, jotka joutuvat tulevaisuudessa kohtamaan ympäristökriiseihin liittyviä seurauksia. Hanke tukee tätä kautta tavoitetta kuusi ("osallisuus ja sosiaalinen hyvinvointi") ja pyrkii tukemaan nuorten yhteisöllisyyttä muun muassa vertaistuen kautta. Omia tunteita on helpompi kohdata, kun huomaa muidenkin kokevan samanlaisia tunteita. Tavoitetta yhdeksän ("väestö voi hyvin") toteutetaan nuorten psyykkistä hyvinvointia tukemalla. Tämä tapahtuu esimerkiksi tunnetaitoja vahvistamalla ja käyttämällä lähiluonnon tervehdyttävää vaikutusta. Koska tutkimukset tukevat ajatusta, että ympäristöasioihin liittyvä toiminta tukee ympäristötunteiden kohtaamisessa, tukee hanke myös tavoitetta 11 ("vaikuttava kansalaisuus").

Perustelut päätösesitykselle:
Hakija on jo toteuttanut hankkeen perusidean mukaista ryhmämuotoista tukea pääkaupunkiseudulla, joten hankkeen uutuusarvo on pieni. Hankkeen teema on ajankohtainen, mutta pienen kohderyhmän vuoksi vaikuttavuus jää vähäiseksi.

Varrella Varsinaisen Suomen (2023–172). Hakija Neiti Raunio Oy
Hankkeen toteutusaika on 1.5.2023–30.4.2024

Hankkeen kuvaus:
Hankkeen tavoitteena on tuoda esille Varsinais-Suomen tunnettavuutta ja kertoa maakuntamme 27:n kunnan ainutlaatuisuudesta ja samalla monipuolisuudesta niin asuinkuntina kuin matkailukohteina. Hankkeessa käsitellään myös Varsinais-Suomen kuntia läheltä tulevan, puhtaan ruuan tuottajina. Saaristokuntia ja saariston välittömässä läheisyydessä sijaitsevia kuntia käsitellään myös Saaristomeren suojelun kannalta kannustavasti.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Hankkeen sydämessä on kertoa Varsinais-Suomesta, sen kunnista ja toimijoista maakunnan makujen eli läheltä tulevan, kestävän lähiruuan sekä Saaristomeren suojelun kautta. Hanke tukee maakuntaohjelman kohtaa 3. ja toimenpidettä tehdä varsinaissuomalaisesta ympäristövastuullisesti tuotetusta ruuasta vahva brändi. Hanke viestii maaseudun mahdollisuuksista ja kaupunkien kiinnostavuudesta sekä elämisen monipaikkaisuudesta hyödyntäen maakuntaohjelman kohtaa 4. Hanke tehdään osaksi myös ruotsinkielisenä, tukien maakuntaohjelman kohtaa 6 ja toimenpidettä 18.

Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeessa on raikas idea, mutta valitettavasti kunnat itse tai matkailualan toimijat eivät ole mukana hankkeessa. Tämäntyyppisen hankkeen tarve itse edunsaajien osalta jää avoimeksi. Maku ja Meri podcast-sarjassa on jo tuotu esiin Saaristomeri ja ruokateemaa.

Luonto- ja elämysmatkailulla kestävää kilpailukykyä Turunmaan saaristoon (LEKKI) (2023–200). Hakija Paraisten kaupunki. Osatoteuttaja Kemiönsaaren kunta
Hankkeen toteutusaika on 1.10.2023-31.3.2025

Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on saariston ympärivuotisen matkailun tunnettuuden ja houkuttelevuuden lisääminen luomalla digitaalisesti ja fyysisesti saavutettavia elämyksiä, aktiviteetteja ja palveluita. Hankkeessa hyödynnetään olemassa olevia vesiliikenteen aikataulujärjestelmiä sekä reittisuunnittelu- ja suunnistustyökaluja sekä kehitetään reittien palveluiden löydettävyyttä ja elämyksellisyyttä tarinallistamisen keinoin. Ympärivuotisuutta edistetään myös kehittämällä saariston MICE- (meetings, incentives, conferencing and exhibitions/events) ja elämysmatkailupalveluja sekä kehittämällä matkailuyritysten digitaalista osaamista. Yrityksiä innostetaan uusiin kumppanuuksiin, oppilaitosyhteistyöhön ja kestävien matkailutuotteiden kehittämiseen.

Yhteys maakuntaohjelmaan:
Tavoite 4: "Tehdään Varsinais-Suomesta monipaikkaisuuden edelläkävijä, jossa on myös saaristossa ja maaseuduilla hyvä digitaalisten ja liikkumisen yhteyksien saatavuus. " - Tavoite 5: "Edistetään ja kokeillaan uusia kestäviä liikkumisen tapoja ja logistiikan ratkaisuja." sekä "Parannetaan pyöräliikenteen yhteyksiä ja edellytyksiä." - Tavoite 10: " Lisätään verkostojohtamisen osaamista ja rakennetaan Varsinais-Suomen kumppanuusfoorumista maakunnan organisaatioiden aktiivisesti yhdessä tuottama verkostojen ja tavoitteellisen yhteiskehittämisen kokonaisuus. " Tavoite 14: "Ennakoidaan kärkitoimialojen osaamistarpeet ja kehitetään osaavan työvoiman saatavuutta." Tavoite: 18: "Otetaan käyttöön ja etsitään keinoja, joilla luonnon monimuotoisuutta parannetaan yritysten ja kuntien vastuullisuus- ja kestävyystavoitteiden kautta."

Perustelut päätösesitykselle:
Hankkeen kustannusarvio on suuri AKKE-rahoitukseen. Hankesuunnitelma on varsin yleinen eikä toimenpiteitä ole yksilöity. Työnjako pää- ja osatoteuttajan välillä jää epäselväksi – molempien rooli, tavoite ja tehtävät hankkeessa on kuvattu samalla tavalla. Turunmaan matkailuhankkeita on rahoitettu AKKE-rahoituksella vuosina 2020, 2021 ja 2022.

Hankkeet on käsitelty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 24.2.2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää, ettei seuraaville hankkeille myönnetä alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen rahoitusta:

COOLTOURISM (2023–146). Hakija Turun yliopisto

Ukiworks (2023–148). Hakija Uudenkaupungin kaupunki

Kiertotalousrakentamisen vaikuttavat julkiset hankinnat - KIRAHVI (2023–157). Hakija Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Osatoteuttaja Turun ammattikorkeakoulu.

Hakkenpää palvelevaksi (2023–163). Hakija Taivassalon kunta

REGENERATE - Next Step in Travel (2023–164). Hakija Turun yliopisto

Mahdollisuuksien labyrintti (2023–165). Hakija Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry

Missä luonto tuntuu? - Nuorten ympäristötunteet kehossa (2023–171). Hakija Tunne ry / Känsla rf

Varrella Varsinaisen Suomen (2023–172). Hakija Neiti Raunio Oy

Luonto- ja elämysmatkailulla kestävää kilpailukykyä Turunmaan saaristoon (LEKKI) (2023–200). Hakija Paraisten kaupunki. Osatoteuttaja Kemiönsaaren kunta

Päätös

Merkittiin,​ että Laura Kontu ilmoitti olevansa esteellinen (yhteisöjäävi) Ukiworks (2023-148)  -​hankkeessa. Merkittiin,​ että Lea Räisänen ilmoitti olevansa esteellinen (yhteisöjäävi) Luonto- ja elämysmatkailulla kestävää kilpailukykyä Turunmaan saaristoon (LEKKI) (2023–200) -​hankkeessa. Kontu ja Räisänen poistuivat hankkeen käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____

Esteellisyys

  • Laura Kontu ja Lea Räisänen