Maakuntahallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Tiedoksi annettavat asiat

Perustelut

.1 Viraston lausunto luonnoksesta kansalliseksi jakeluinfraohjelmaksi 2035

Lausunto on lähetetty Liikenne- ja viestintäministeriölle Lausuntopalvelun kautta 28.2.2023

Kansallinen jakeluinfraohjelma vuoteen 2035 kuvaa selkeällä tavalla jakeluinfran kehittämisen tämänhetkistä tilaa, EU-asetuksesta tulevia ja kansallisia tavoitteita sekä toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi. Ohjelma on tarpeellinen liikennejärjestelmälle asetettujen kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi niin kansallisesti kuin Varsinais-Suomessa.

Jakeluinfraohjelman mukaan henkilö- ja pakettiautoja palveleva sähkön julkinen latausinfra on kehittynyt melko hyvin ja AFIR-asetusehdotuksen vaatimusten täyttyminen TEN-T-verkolla näyttää pääosin hyvältä. Asetusehdotuksen minimivaatimusten täyttäminen ei kuitenkaan kaikilta osin riitä kattamaan henkilö- ja pakettiautojen julkisen latauksen tarpeita, minkä vuoksi jakeluinfraohjelmassa asetetaan erikseen kansallisia tavoitteita. Latausverkoston kehittämisen tarve on tunnistettu myös Varsinais-Suomessa ja Turun kaupunkiseudulla. Turku laatii parhaillaan koko kaupungin kattavaa sähkölatauksen yleissuunnitelmaa, ja suunnitelman laajentamisen mahdollisuuksista kaupunkiseudun muihin kuntiin käydään keskustelua alueellisessa liikennejärjestelmätyössä. Valtakunnalliset linjaukset antavat pohjaa seudulliselle suunnittelutyölle.

Raskaan liikenteen julkista latausinfraa ei Suomessa toistaiseksi ole. Raskaan liikenteen latauskentät sekä vedyn ja metaanin tankkausasemat vaativat huomattavan määrän tilaa, mihin on varauduttava maankäytön suunnittelussa. Jakeluinfraohjelmassa esitetään, että raskaan liikenteen latausinfran sekä raskasta kalustoa palvelevan kaasuntankkausinfran suunnittelu tuodaan kiinteäksi osaksi seudullista ja maakunnallista liikennejärjestelmäsuunnittelua ja maankäytön suunnittelun yhteistyötä. Varsinais-Suomen liitto pitää ehdotusta kokonaisvaltaisesta maankäytön suunnittelusta tärkeänä. Varsinais-Suomen liitto katsoo, että ohjelmassa mainittujen toimenpiteiden toteuttaminen alueellisessa liikennejärjestelmätyössä voi kuitenkin vaatia lisäresurssia. Ehdotusten mukainen yhteistyön ja tiedonvaihdon tiivistäminen sekä olemassa olevien ryhmien hyödyntäminen on joka tapauksessa resurssitehokkuuden ja vaikuttavuuden näkökulmasta kannatettavaa.

Raskaan liikenteen levähdyspaikkojen tarve on olennaista huomioida jakeluinfran kehittämisessä, kuten jakeluinfraohjelmassakin todetaan. Potentiaaliset latauspaikat on tarkoituksenmukaista valita siten, että ne samalla vastaavat raskaan liikenteen taukopaikoilta edellytettäviin vaatimuksiin. Raskaan liikenteen taukopaikoille Turun kaupunkiseudulla suuri tarve, ja alueen palvelutasopuutteet on tunnistettu myös Traficomin tuoreessa tilannekuvassa. Turun kaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen levähdyspaikkojen kehittämistarpeet ja potentiaaliset kohteet on vuonna 2020 tunnistettu alueellisen liikennejärjestelmätyön selvityksessä. Potentiaalisten levähdyspaikkojen edistäminen käytännössä on kuitenkin ollut alueella haastavaa. Varsinais-Suomen liitto katsoo, että valtiotason linjaukset ja tuki olisivat tarpeen erityisesti maanomistuksellisten ja kustannustenjakoon liittyvien kysymysten ratkaisemiseksi sekä raskaan liikenteen jakeluinfraa että taukopaikkoja koskien.

Lopuksi Varsinais-Suomen liitto painottaa, että poliittista käsittelyä vaativalle lausunnolle annettu alle kolmen viikon määräaika on liian lyhyt, erityisesti ilman aiempaa vuorovaikutusta ohjelman laatimisvaiheessa. Varsinais-Suomen liitto esittää, että lausuntojen antamiselle varataan jatkossa vähintään 1,5 kuukautta aikaa.

Lisätietoja: liikennesuunnittelija Salla Murmann, p. 040 620 3644, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi

.2 Matkaraportit

Petteri Partanen

Interreg Central Baltic Monitoring and Steering Committee closure event

8.-9.3.2023 Tallinna, Viro

 

Talvikki Jori ja Tarja Nuotio

CPMR:n eli Euroopan perifeeristen merellisten alueiden liiton Political Bureaun (=hallitus) kokous ja siihen liittyvät oheisseminaarit

9.-11.3.2023 Cartagena, Espanja

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee tiedoksi annettavat asiat tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____