Maakuntahallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 Ilmoituskanavan käyttöönotto Varsinais-Suomen liitossa

VSLDno-2023-206

Valmistelija

  • Petra Määttänen, hallintojohtaja, petra.maattanen@varsinais-suomi.fi
  • Jaana Salonen, tiedonhallinnan suunnittelija, jaana.salonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen liitossa otetaan käyttöön whistleblowing-ilmoituskanava. Väärinkäytösepäilyjen ilmoituskanavan käyttöönotto perustuu EU:n ilmoittajansuojeludirektiiviin (2019/1937), eli ns. whistleblower-direktiiviin ja sen kansalliseen täytäntöönpanoon eli lakiin Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta (1171/2022).

Lain tarkoittamissa organisaatioissa on luotava ilmiantokanava, jossa ilmoittajan henkilöllisyys on suojattu. Ilmoittajan ja ilmoituksen kohteen henkilötietoja saavat käsitellä vain ne henkilöt, jotka organisaatio on laissa tarkoitetulla tavalla nimennyt. Laki mahdollistaa, mutta ei edellytä, ilmoitusten vastaanottamisen myös nimettöminä.

Lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa, että henkilö, joka havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa erikseen määritellyillä EU:n tai kansallisen oikeuden aloilla, voi ilmoittaa asiasta turvallisesti. Ilmoitusmahdollisuus on annettava organisaatiossa työskenteleville, mutta mahdollisuus voidaan sallia myös muille. Varsinais-Suomen liitossa oikeus annettaisiin työntekijöiden lisäksi liiton luottamushenkilöille.  

Varsinais-Suomen liiton ilmoituskanavan kautta voi ilmoittaa liiton toimintaan liittyvästä väärinkäytösepäilystä, rikoksista, rikkomuksista tai laiminlyönneistä, jotka koskevat esimerkiksi:

  • lahjontaa
  • korruptiota
  • rahanpesua
  • harmaata taloutta
  • epäreilua kilpailua
  • ympäristörikkomusta
  • työturvallisuutta
  • tietosuojaa
  • työolosuhteita
  • muuta epäeettistä toimintaa

Organisaation on rekisteröitävä väärinkäytösepäilyilmoitukset ja ilmoittajalle tulee antaa vastaanottoilmoitus seitsemän päivän kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta. Väärinkäytösilmoituksen tehneelle tulee antaa palaute ilmoituksen käsittelystä viimeistään kolmen kuukauden kuluttua.

Varsinais-Suomen liitto toteuttaa ilmoituskanavan tilaamalla järjestelmän Easywhistle Oy:ltä. Järjestelmä täyttää lain vaatimukset mm. henkilötietojen käsittelyn, tietoturvan ja salassapitovelvoitteiden osalta.  Ilmoitusmenettely on salattu ja suojattu salasanalla. Kanavalle voi jättää ilmoituksen anonyymisti tai halutessaan oman nimensä kertoen. Ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti eikä ilmoituksen tekijää voi palveluntarjoaja tai tilaajaorganisaatio jäljittää. Järjestelmässä ilmoittaja saa tunnisteen, jolla hän pääsee katsomaan vastausta ja käsittelyprosessin etenemistä. Ilmoituskanavan valvojan ja käsittelijän toiminnot kirjautuvat toimintalokiin ja käyttäjien suorittamat toiminnot on voitava helposti tarkistaa.

Ilmoituskanava ei ole yleinen ”palautekanava” vaan vakavien väärinkäytösten ilmoittamista varten luotu palvelu.

Oikeuskanslerinvirastossa toimii ilmoittajansuojelun keskitetty ulkoinen ilmoituskanava. Ilmoitus väärinkäytöksestä on mahdollista tehdä oikeuskanslerinviraston keskitettyyn ulkoiseen ilmoituskanavaan tiettyjen edellytysten täyttyessä, jos ilmoittaja ei voi tai hänellä on perusteltu syy olla tekemättä ilmoitusta sisäiseen ilmoituskanavaan.

Lain esitöissä on todettu, että ilmoituskanavien ja -menettelyiden käyttöönotto edellyttää yhteistoimintalakien mukaista vuoropuhelua tai yhteistoimintamenettelyä. Varsinais-Suomen liitossa asia on käsitelty yhteistyökomiteassa 16.3.2023.

Ilmoituskanavan käyttöönotosta on laadittava tietosuojaa koskeva vaikutustenarviointi (DPIA). Vaikutustenarvioinnin tarkoituksena on tunnistaa, arvioida ja hallita henkilötietojen käsittelyyn sisältyviä riskejä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee tiedoksi

  1.  Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta annetun lain asettamat velvoitteet.
  2. että Varsinais-Suomen liitto hankkii ilmoituskanavajärjestelmän ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. Järjestelmän on täytettävä lain vaatimukset ja liiton tarpeet sekä oltava kustannuksiltaan kohtuullinen.  

Päätös

Hallintojohtaja Petra Määttänen esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____