Maakuntahallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Varsinais-Suomen maakuntaohjelma- ja kumppanuustyön vuosikatsaus 2022

VSLDno-2022-305

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Salla-Maria Lauttamäki, kehittämispäällikkö, salla-maria.lauttamaki@varsinais-suomi.fi
  • Antti Vasanen, tietopalvelupäällikkö, antti.vasanen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Varsinais-Suomen maakuntastrategian 2040+ ja maakuntaohjelman 2022–2025 joulukuussa 2021. Strategian missio on rakentaa kestävien kumppanuuksien Varsinais-Suomi, ja sillä on neljä visiota: 1) Puhtaiden ratkaisujen, innovaatioiden ja kestävän kasvun hiilineutraali edelläkävijä, 2) Jokaiselle hyvinvoinnin mahdollisuuksia tarjoava yhteisöllinen maakunta, 3) Yhdessä tekemisen ja tietoon perustuvien päätösten maakunta ja 4) Muutoksia ennakoiva ja kasvuhakuinen digimaakunta.

Varsinais-Suomen maakuntaohjelma 2022–2025 on osa Varsinais-Suomen maakuntastrategiaa ja kertoo, miten strategian visioita toteutetaan. Ohjelma koostuu 18 tavoitteesta ja 44 toimenpiteestä.

Maakuntaohjelman toimenpiteiden toteutus tapahtuu noin 20 kumppanuusverkostossa, joissa toimii suuri määrä aktiivisia asiantuntijoita. Verkostot käynnistivät maakuntaohjelmaa tarkentavien toteuttamissuunnitelmien laatimisen keväällä 2022 ja kirjasivat tehtäviä itselleen relevanteiksi katsomiinsa toimenpiteisiin. Verkostojen yhteinen toteuttamissuunnitelma valmistui kesäkuussa 2022.

Maakuntaohjelma- ja kumppanuustyön vuosikatsaus 2022 perustuu kumppanuusverkostojen arvioon, jonka mukaan työ on lähtenyt hyvin käyntiin. Arviossa toteutuksen tilaa on tarkasteltu kolmiportaisella asteikolla: etenee, tarvitsee huomiota tai ei vielä käynnistynyt. Lisäksi toteutuksesta esitellään vuosikatsauksessa joitain tuloksia. Tuloksiin on mahdollista tutustua tarkemmin verkkosivujen kautta.

Oheismateriaalina on arvio maakuntaohjelman toimenpiteiden etenemisestä/käynnistymisestä vuonna 2022.

Vuosikatsauksen osana raportoidaan myös Kumppanuusbarometrikyselyn tulokset. Barometri selvittää varsinaissuomalaisten toimijoiden arviota Varsinais-Suomen maakuntastrategian tavoitteiden toteutumisesta. Barometrin 198 vastaajasta 74 % koki maakuntastrategiaa toteuttavan kumppanuustyön hyödylliseksi.

Maakuntastrategian tavoitteiden toteutumista tarkasteltiin 16 väittämän kautta. Parhaiten vastaajien mielestä toteutui tavoite koulutusmahdollisuuksien monipuolisuudesta. Lisäksi huipputuotteiden ja -palvelujen valmistusta, kulttuuri- ja liikuntapalvelujen monipuolisuutta sekä ympäristöystävällistä liiketoimintaa painottavat tavoitteet ovat lähteneet toteutumaan hyvin.

Lisätietoa maakuntastrategiasta ja maakuntaohjelmasta löytyy Varsinais-Suomen liiton verkkosivuilta osoitteesta www.varsinais-suomi.fi/maakuntastrategia ja www.varsinais-suomi.fi/maakuntaohjelma.

Oheismateriaalina Varsinais-Suomen maakuntaohjelma- ja kumppanuustyön vuosikatsaus 2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus merkitsee maakuntaohjelma- ja kumppanuustyön vuosikatsauksen 2022 tiedoksi.

Päätös

Aluekehitysjohtaja Tarja Nuotio esitteli asian.

Ehdotus hyväksyttiin.

_____