Maankäyttöjaosto, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Lausunto Maskun kunnalle Pihlajamäki III (Mäntyhaka) alueen asemakaavaluonnoksesta

VSLDno-2023-329

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Maskun kunta on esittänyt Varsinais-Suomen liitolle mahdollisuuden antaa lausunto asemakaavaluonnoksesta Pihlajamäki III (Mäntyhaka) alueelle 31.5.2023 mennessä.

Kaava-alue sijaitsee Maskussa Lemun Pihlajamäessä noin 1,5 km päässä Lemun keskustan palveluista etelään, ja n. 10 km etäisyydellä Maskun kuntakeskustasta sekä n. 6 km päässä Nousiaisten asemanseudusta. Kaavatyön tavoitteena on osoittaa uusia erillispientalojen korttelialueita asemakaavoittamattomalle alueelle Lemun Pihlajamäkeen. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 6,2 hehtaaria. Suunnittelualueella sijaitsee yksi asuinrakennus talousrakennuksineen. Pääosin suunnittelualue on rakentumatonta, metsäistä aluetta. Suunnittelualue sijoittuu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY) osoitetun Lemun kirkkoympäristön läheisyyteen. Suunnittelualueella tullaan laatimaan arkeologinen inventointi kesän 2023 aikana.

Varsinais-Suomen voimassa olevassa maakuntakaavassa kaava-alue on osoitettu taajamatoimintojen alueeksi (A). Suunnittelualue kuuluu myös saariston rengastiehen tukeutuvaan kehittämisvyöhykkeeseen. Suunnittelualue rajautuu eteläosistaan alueeseen, mikä on maakuntakaavassa osoitettu Nousiainen-Hirvijoki kulttuurimaisema-alueeksi.

Suunnittelualueella on voimassa Lemun kunnanvaltuuston 2005 hyväksymä oikeusvaikutteinen Lemun keskustan osayleiskaava. Kaava-alue on osayleiskaavassa osoitettu osittain erillispientalojen alueeksi (AO) sekä osittain maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M). Osaa suunnittelualueesta koskee yleiskaavassa maisemallisesti arvokkaan alueen merkintä (ma). Suunnittelualue kuuluu osaksi Lemun kirkkomiljöötä. Yleiskaavamääräyksen mukaan rakennettaessa ma-alueelle uudisrakennusta tai laajennettaessa tai muutettaessa olevaa rakennusta tulee kiinnittää erityistä huomiota rakennuksen sovittamiseen maisemaan ja ympäristöön. Ma-alueella olevien rakentamis- ja metsäalueiden peltoaukeisiin rajoittuvat reunavyöhykkeet tulee jättää ehyeksi.

Suunnittelualueen luonnonympäristö on pääosin kallioista ja loivarinteistä metsämaata. Suunnittelualueelta on laadittu luontoselvitysarvio syksyllä 2022. Suunnittelualueelle laaditaan luontoselvitys kevään ja kesän 2023 aikana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liitto kiittää Maskun kuntaa mahdollisuudesta antaa lausunto Lemun Pihlajamäen asemakaavasuunnitelmasta.

Kaava-alueen sijainti ja uudisrakentamisen tavoitteet huomioon ottaen, Varsinais-Suomen liitto katsoo, että on tärkeää laatia kaava-alueen suunnitteluun vaikuttavat selvitykset ennen asemakaavaluonnoksen laadintaa ja nähtäville asettamista. Asemakaavasuunnitelmassa esitetty rakentaminen poikkeaa aluelaajuudeltaan merkittävästi yleiskaavassa osoitetusta rakentamisesta. Uudisrakentamista osoitetaan aiemmin rakentamattomaan kulttuurihistoriallisesti merkittävään maisemaan, jolla on alueellista merkitystä myös matkailun kehittämisen vetovoima-alueena. Alueelle on hyvä laatia asemakaava, joka mahdollisimman huolellisesti taustaselvitykset huomioiden vaalii alueelle kerrostuneita arvoja. Kaava-alueen sijainti ei ole keskeinen Varsinais-Suomen väestönkasvun sijoittelun näkökulmasta, mutta kaava-alue kuuluu perintöarvoiltaan merkittävänä paikkana alueen muhin keskeisiin kehittämispotentiaalikohteisiin.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamien kriisien ja luontokadon ehkäisemisen näkökulmasta Varsinais-Suomen liitto pitää Lemun keskustan osayleiskaavan ratkaisua Pihlajanmäen alueelle mahdollisena rakentamisen ratkaisuna, ellei asemakaavoituksen ilmastovaikutusten arvioinnissa ja muissa suunnittelussa työn alla olevissa selvityksissä toisin osoiteta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.