Maankäyttöjaosto, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskukselle YVA-lain mukaisen arviointimenettelyn soveltamistarpeesta

VSLDno-2023-337

Valmistelija

  • Timo Juvonen, erikoissuunnittelija, timo.juvonen@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt Varsinais-Suomen liiton lausuntoa YVA-lain mukaisen arviointimenettelyn soveltamistarpeesta Ilmatar Energy Oy aurinkoenergiahankkeesta (VSLDno-2023-337).

Lausuntoa pyydetään siitä, edellyttääkö yhtiön aurinkoenergiahanke ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamista. Hanke koskee aurinkoenergian tuotantoalueen toteuttamista Loimaan kaupungin Korven alueelle. Hankealue on laajuudeltaan 170 hehtaaria. Alue sijaitsee Ypäjän ja Humppilan rajojen läheisyydessä.

Ilmatar Energy Oy tekemässä YVA-tarveharkinta-asiakirjassa (25.4.2023) yhtiö toteaa, että selvityksen perusteella hankkeen toteuttamisesta ei ole odotettavissa sellaisia haitallisia ympäristövaikutuksia, jotka edellyttäisivät YVA-menettelyn soveltamista hankkeeseen.

Tarveharkinnassa tuodaan esille mm. seuraavaa. YVA-menettelyä edellyttävät hankkeet on luetteloitu YVA-lain (252/2017) liitteessä 1. Aurinkoenergian tuotantoalueita ei ole mainittu tässä hankelistauksessa. Aurinkoenergian laajamittainen tuottaminen on Suomessa kohtuullisen uutta, ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella ensimmäinen teollisen mittakaavan aurinkovoimahanke (Kalanti, Uusikaupunki 250 ha) tuli vireille syksyllä 2021. Tälle hankkeelle ei edellytetty YVA-menettelyä, mutta YVA-menettelyn piirissä on tällä hetkellä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella kolme teollisen mittakaavan aurinkovoimahanketta. Kyseessä ovat Huittisten 870 hehtaarin aurinkovoimapuisto, Siikaisten hybridihanke (7 tuulivoimalaa, 444 hehtaarin aurinkovoimapuisto) ja Ulvilan 290–303 hehtaarin aurinkovoimapuisto. Varsinais-Suomessa on lisäksi valmisteilla useita muita, pinta-alaltaan pienempiä aurinkovoimahankkeita, joista ei ole edellytetty YVA-menettelyä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varsinais-Suomen liitto katsoo, että aurinkovoimapuiston nykyisissä selvityksissä on tarkasteltu monipuolisesti hankkeen vaikutuksia alueen luontoon, kulttuuriympäristöön, asutukseen ja virkistykseen sekä muihin ympäristöön vaikuttaviin asioihin.

Varsinais-Suomen maakuntakaavayhdistelmässä hankealue on merkitty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi. Hankealueen länsipuolella kulkee yhdystie- tai katu (Koskenrannantie) ja alueen itäpuolella ohjeellinen ulkoilureitti. Hankealueella on tuulivoimavaihemaakuntakaavasta tuleva energiahuollon kohdemerkintä (en 202).

Varsinais-Suomen liitto tuo kuitenkin esille sen, että teollisen kokoluokan aurinkoenergia suunnittelutarve on kasvanut huomattavasti muutamassa vuodessa, ja uusia hankkeita on käynnistynyt tai käynnistymässä useita. Maankäytölliset ja ympäristölliset paineet ovat kasvaneet merkittävästi. Useiden hankkeiden yhteisvaikutukset niin ympäristöön, kuin esim. sähkösiirron infrarakentamiseen, tulee pystyä arvioimaan ja hallitsemaan kokonaisuutena. Erityisesti useiden hankkeiden kerryttämä metsäpinta-alan väheneminen ja sen vaikutukset pitää arvioida niin luonnon monimuotoisuuden, kytkeytyvyyden kuin ilmastovaikutustenkin näkökulmista.   

Hankealueen melko suuren koon (170 ha), varovaisuusperiaatteen sekä yhteisvaikutusten takia hankkeesta olisi perusteltua edellyttää YVA-menettelyä.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.