Maankäyttöjaosto, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Lausunto maa-aines- ja ympäristöluvan yhteiskäsittelylupahakemuksesta Salon Räimännummessa

VSLDno-2023-309

Valmistelija

  • Kristina Karppi, erikoissuunnittelija, kristina.karppi@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Salon kaupungin ympäristönsuojelu pyytää lausuntoa yhteiskäsittelylupahakemuksesta 29.5.2023 mennessä. Maankaivuu Jari Laapotti Oy hakee maa-aines- ja ympäristölupaa eli yhteiskäsittelylupaa kalliokiviaineksen ottamiseen ja murskaukseen Räimännummen santakuopalle Salossa. Lupahakemuksen mukainen ottamisalue on noin 3,2 hehtaaria. Ottomääräksi haetaan 65 000 m³ ja lupa-ajaksi kymmenen vuotta. Toimintaa ei harjoitettaisi kesä-elokuissa kuormaamista ja kuljettamista lukuun ottamatta. Kyseessä on jatkolupahakemus: alueella on ollut aiemmin maa-aineslupa, joka on päättynyt v. 2019. Alueella on myös toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupa.

Suunnittelualue sijaitsee Pöytiön 1-luokan pohjavesialueella, ja kyseinen pohjavesialue on myös maakuntakaavaan merkitty.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Salon Räimännummen yhteiskäsittelylupahakemuksesta seuraavan lausunnon:

Räimännummen santakuopan yhteiskäsittelyluvan ottamisalue on maakuntakaavassa maa- ja metsätalousvaltaisella alueella ja Pöytiön pohjavesialueella. Pohjavesialueiden suunnittelumääräyksenä maakuntakaavassa on, että ”Suunnitelmissa ja toimenpiteissä alueella on otettava huomioon pohjaveden suojelu siten, että sen käyttömahdollisuuksia, laatua tai riittävyyttä ei vaaranneta. Vesiensuojeluviranomaisille on suunnittelu- ja rakentamistoimenpiteiden yhteydessä varattava mahdollisuus lausunnon antamiseen.

Yhteiskäsittelylupahakemuksesta käy ilmi, että Salon kaupungin ympäristönsuojelun eli kunnallisen vesiensuojelun edustajien kanssa on käyty kattavaa keskustelua suunnittelumääräyksen mukaisesti. Alueelliselta vesiensuojeluviranomaiselta eli Varsinais-Suomen ely-keskukselta on Salon kaupungin toimesta pyydetty lausunto lupahakemuksesta sekä välitetty muistio kunnan viranomaisten ja hakijan välisestä ennakkoneuvottelusta 23.9.2021.

Lupahakemuksen aineistosta ei kuitenkaan aivan selvästi käy ilmi, onko pohjavesi huomioitu suunnitelmassa maakuntakaavamääräyksen mukaisesti ja ympäristönsuojelulain 17§ pohjaveden pilaamiskiellon mukaisesti siten, ettei sen käyttömahdollisuuksia, laatua tai riittävyyttä vaaranneta. Hakijan toimittama, päivitetty kuvaus muiden muassa pohja- ja pintavesien käsittelystä (30.3.2023) ei ole pintavesien kuvauksen osalta niin tarkka kuin mitä kunnan ympäristönsuojelu on edellyttänyt kirjallisessa täydennyspyynnössään (28.2.2023) ja ennakkoneuvottelussa (23.9.2021). Salon kaupungin ympäristönsuojelu oli huomauttanut, että räjäytyksessä syntyvän typpipäästön vuoksi nykyisen kaltainen laskeutusallas ei ole alueelle sopiva, sillä vedet imeytyvät altaan pohjasta maaperään. Hakija ei ole toimittanut täsmennettyä pintavesien käsittelyn suunnitelmaa. Sen sijaan pohjaveden laadun seurantaan hakija oli asentanut uuden näytteenottoputken paremmalle sijainnille. Näytteet edustavat nyt pohjaveden laatua osuvammin kuin aiemmin, eikä niiden laadussa ole enää poikkeamia suositusarvoista. Tämä ei kuitenkaan käy selvästi ilmi lausuntopyynnön materiaalista.

Esitysteknisesti yhteiskäsittelylupahakemus on vaikealukuinen, kun hakemus, sen täydennykset ja muut liitemateriaalit on koostettu yhteen, mutta sisällysluettelo ja selvä järjestys puuttuu. Joillakin kartoista on tietoa useammalta vuodelta, kuten pohjaveden uuden näyttöönottoputken sijainti vanhalla kartalla. Karttaselitteiden taso vaihtelee. Maakuntakaavaote on otettu Salon seudun maakuntakaavasta, eikä se ole enää voimassa olevien maakuntakaavamerkintöjen mukainen. Maakuntakaavaotteet tulee ottaa voimassa olevien maakuntakaavamerkintöjen yhdistelmäkartasta, joka löytyy eri tiedostomuodoissa verkko-osoitteessa: https://varsinais-suomi.fi/suunnittelu/maakuntakaava/voimassa-oleva-maakuntakaava/varsinais-suomen-maakuntakaavayhdistelma/

Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto toteaa, että yhteiskäsittelylupahakemuksen aineistojen ajantasaisuudessa ja selkeydessä on haasteita. Hanke on silti maakuntakaavan mukainen, jos pinta- ja pohjavesien hyvä hallinta vielä täsmennetään ja varmistetaan Salon kaupungin ja Varsinais-Suomen ely-keskuksen vesiensuojeluviranomaisten edellyttämällä tavalla. Salossa pohjavesialueella sijaitsevilla maa-ainestenottoalueille voidaan antaa lisäksi määräyksiä pohjaveden suojelemiseksi lupapäätöksissä ja näitä suositellaan tässä tapauksessa annettavan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.