Perustelut
Ilmatar Solar Development Oy suunnittelee aurinkovoimapuistoa Haaraan Loimaalle. Aurinkovoimapuiston kokonaisteho on noin 64 MWp ja se sijoittuu yhteensä noin 84 hehtaarin suuruiselle alueelle. Aurinkoenergian tuotantoalue koostuu yhteensä viidestä lähekkäin toisiaan olevasta paneelialueesta, huoltoteistä, muuntajista sekä maakaapelointina toteuttavista sähkön siirtoyhteyksistä. Kokonaisuudelle haetaan suunnittelutarveratkaisua ja sen jälkeen rakennuslupaa. Loimaan kaupungin rakennusvalvonta pyytää lausuntoa suunnittelutarveratkaisun hakemuksesta 2.6.2023 mennessä.
Hankealue sijoittuu viljelykäytössä oleville pelloille, ja se tukeutuu olemassa olevaan tieverkostoon, jota täydennetään lyhyillä huoltoajoyhteyksillä. Sähkönsiirto toteutetaan maakaapelointina ja linjaukset tehdään pääosin nykyisten teiden vierelle – myös noin 6 km pitkä yhdysjohto Kolsi-Forssa 110 kV voimajohdolle. Aurinkopaneelialueiden rakentaminen ei tässä kohteessa aiheuta hakkuita, eikä siis metsäpinta-alan vähenemistä. Paneelit perustetaan yksinkertaisesti painamalla telineiden tukijalat maaperään. Paneelialueille ei myöskään lähtökohtaisesti levitetä sora- tai hiekkakerrosta, veden eristäviä kankaita tai muuten tehdä merkittäviä pohjatöitä, ja alustat saavat kasvittua.
Laitoksen suunniteltu käyttöikä on aurinkopaneelien osalta noin 30-40 vuotta. Mikäli aurinkoenergian tuotantoalueen toimintaa ei jatketa, vapautuu alue muuta maankäyttöä varten ja myös nykyistä maatalouskäyttöä voidaan alueella jatkaa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
Maankäyttöjaosto päättää antaa seuraavan lausunnon Haaran aurinkovoimapuiston suunnittelutarveratkaisun hakemuksesta:
Suunniteltu aurinkovoimalan alue sijoittuu maakuntakaavassa maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle, eikä hankealueella ole muita merkintöjä. Hankealueesta koilliseen on energiahuollon kohde viidelle tuulivoimalalle sekä pohjoispuolella ohjeellinen ulkoilureitti. Aurinkovoimahanke ei haittaa näiden toteuttamista. Alueella ei ole yleis- eikä asemakaavoja. Maakuntakaavan maa- ja metsätalousvaltaisilla alueilla on seuraava suunnittelumääräys: ”Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityislainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja”.
Suunnittelumääräykseen viitataan myös hankkeen vaikutusten arvioinnissa ja sitä tulkitaan niin, ettei tämä hanke haittaa kohtuuttomasti alueen pääasiallista käyttötarkoitusta eli maa- ja metsätaloutta. Tämä on toki yleisemminkin mielenkiintoinen tulkintakysymys suunnittelumääräyksestä: katsotaanko ja millä perustein/rajauksin, että aurinkovoimaloista ei ole kohtuutonta haittaa maa- ja metsätalousvaltaisille alueille? Tässä nimenomaisessa tapauksessa kohtuutonta haittaa ei synny, sillä kuten suunnittelumääräys jatkuu, niin hankkeen maisema- ja ympäristönäkökohdat on kattavasti kuvattu ja huomioitu vaikutusten arvioinnissa, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta: hankealue sijoittuu viljelykäytössä oleville pelloille ja se tukeutuu olevaan, vähäliikenteiseen tieverkostoon. Sähkönsiirto toteutetaan maakaapelointina tieverkostoa myöten. Alueita reunustavat metsät, joihin ei kajota, ja ne jäävät rajaamaan myös maisemavaikutuksia. Alueella ei ole tunnistettuja luonto- eikä kulttuuriarvoja ja vain hyvin vähän asutusta. Niitä paneelikenttiä, jotka tulevat lähelle neljää asuinrakennusta on suunniteltu maisemoitavan talojen suunnista nähtynä. Vesistövaikutukset ovat vähäisiä. Hankkeen ilmastovaikutukset on sen sijaan kuvattu liian ylimalkaisesti vain toteamalla, että ne ovat myönteisiä koska hanke korvaa fossiilisen energian käyttöä. Aurinkovoimaloiden paneeleilla ja kokonaisuuden muilla rakenteilla, kuten maakaapelointien kaivuutöillä on kuitenkin elinkaaren kasvihuonekaasupäästöjä, ja niitä olisi pitänyt avata enemmän esimerkiksi maakaapelina toteutettavan, 6 km pitkän yhdysjohdon osalta Kolsi-Forssa 110 kV voimajohdolle.
Varsinais-Suomen maakuntakaavassa ei toistaiseksi ole osoitettu teollisen mittakaavan aurinkovoimatuotantoon soveltuvia alueita. Kaavaa on tähän saakka tulkittu siten, että sen muut merkinnät rajaavat pois ne alueet, jotka eivät sovellu teollisen mittakaavan aurinkovoiman tuotantoon. Tästä näkökulmasta Haaranniittujen hanke on maakuntakaavan sekä sen maa- ja metsätalousvaltaisten alueiden suunnittelumääräyksen mukainen. Aurinkovoimaloiden sijoittumista ja ympäristövaikutusten reunaehtojen ohjaavaa erityislainsäädäntöä ei myöskään toistaiseksi ole, aluesuunnittelun ja ympäristöhallinnon yhteiset menettelytapaohjeetkin vasta valmisteilla ympäristöministeriön keväällä 2023 perustamassa työryhmässä.
Jatkossa tilanne ja tulkinta teollisen mittakaavan aurinkovoiman sijoittamisesta Varsinais-Suomessa täsmentyy, sillä syksyllä 2023 suunnitteluryhmä käynnistää taustaerittelyt sen sijoittamiselle maakunnassa. Työssä määritellään kriteerit yhtäältä suotuisille tekijöille, (esimerkiksi aukea, jo käyttöön tai rakentamiseen otettu alue lähellä teitä ja siirtoverkostoja), ja toisaalta sijoittumista rajaaville tekijöille, kuten luonto- ja kulttuuriarvot ja vaikutukset ihmisiin eli läheisyys asutukseen ja virkistykseen. Kriteeristön perusteella tehdään sijaintipohjaiset paikkatietoerittelyt. Analyysien tulosten myötä luodaan ohjeellisia aluerajauksia ja suosituksia, ja niistä keskustellaan myös kuntien kanssa mahdollisimman nopeasti. Osa aluerajauksista merkitään mahdollisesti myös tuleviin vaihemaakuntakaavoihin. Teollisen mittakaavan aurinkovoiman erittelyt liittyvät laajempaan taustaselvityssarjaan uusiutuvien energiamuotojen kehittymisestä ja sijoittumisesta Varsinais-Suomessa seuraavien noin kahdenkymmenen vuoden aikana. Taustaselvityksille on haettu erillisrahoitusta ympäristöministeriöstä. Prosessin aikana seurataan kansallista keskustelua aiheesta ympäristöhallinnossa ja muissa maakunnissa sekä tutkimuksessa.
Varsinais-Suomen liiton maankäyttöjaosto toteaa, että Haaranniitun aurinkovoimalan suunnittelutarveratkaisun hakemus on maakuntakaavan mukainen ja pääosin hyvin valmisteltu maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioiden – etenkin tämänhetkisessä tilanteessa, kun aluesuunnittelun ja ympäristöhallinnon ohjaus vasta kehittyy koko maassa koskien teollisen mittakaavan aurinkovoiman sijoittumista. Hankkeen ilmastovaikutuksia hakijan tulisi kuitenkin kuvata lisää.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.