Maankäyttöjaosto, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Lausunto Mynämäen keskustan asemakaavan muutoksen luonnoksesta

VSLDno-2023-315

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Mynämäen kunnanhallitus on pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa Mynämäen keskustan asemakaavan kortteleiden 181, 500 ja 1201 asemakaavamuutoksen kaavaluonnoksesta. 

Asemakaavan muutos on kunnan vireille laittama kunnan keskustan elinvoiman kehittämiseksi. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on säilyttää ja lisätä kunnan ydinkeskustan elinvoimaisuutta ja viihtyisyyttä sovittamalla alueelle liike ja toimistorakentamista, päivittäistavarakaupan myymälätiloja sekä asuinrakentamista. Suunnittelu koskee Mynämäen kirkon lounaispuolella olevia kolmea korttelia, jotka nykyisellään muodostavat kunnan keskustan merkittävän palveluytimen. Asemakaavan muutos on ohjaavien kaavatasojen, paikalla voimassa olevien maakuntakaavojen sekä oikeusvaikutteisen Mynämäen keskusta-asemanseutu osayleiskaavan, mukainen.  

Maakuntakaavassa suunnittelualue on merkitty keskustatoimintojen alueeksi (C), taajamatoimintojen alueeksi (A) sekä taajamatoimintojen kehittämisen kohdealueeksi. Lisäksi suunnittelualueen läpi kulkee maakuntakaavassa ohjeellisen ulkoilureitin merkintä. 

Asemakaavan suunnittelun tueksi alueelta on laadittu Mynämäen keskustan kulttuuriympäristöselvitys, jossa on hyödynnetty Varsinais-Suomessa Viehkot taajamat hankkeessa laadittua Mynämäen Identiteettitarinaa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Varinais-Suomen liitto kiittää Mynämäen kunnanhallitusta mahdollisuudesta antaa lausunto huolellisesti valmistellusta Mynämäen keskustan asemakaavan muutoksen kaavaluonnoksesta.  

Varsinais-Suomen liitto toteaa, että asemakaavan selostuksessa kuvattu suunnittelualueen maakuntakaavatilanne tulee tarkistaa suunnittelualueella voimassa olevien merkintöjen osalta. Toisin kuin selostuksessa nyt esitetään, Varsinais-Suomen maakuntakaavan (VSMK) yhdyskuntarakennetta ohjaavat merkinnät ovat korvautuneet myöhemmin Taajamien, palvelujen ja liikenteen vaihemaakuntakaavan (TPLMK) vastaavilla merkinnöillä. Digitaalisesta maakuntakaavayhdistelmästä löytyy yksinkertaisimmin kaikki suunnittelualueella voimassa olevat maakuntakaavamerkinnät ja -määräykset. 

Varsinais-Suomen liitolle on tärkeää huomata, miten maakuntien Viehkot taajamat -hankkeessa kuntien kehittämisen välineeksi laadittua Identiteettitarinaa on Mynämäellä hyvin hyödynnetty kulttuurihistoriallisesti arvokkaan keskustan asemakaavan valmistelun taustaselvityksissä.   

Varsinais-Suomen liitto pitää tärkeänä, että Mynämäen keskustan keskeisiä osia kehitetään vaalien kulttuurihistoriallisesti merkittävää keskustaajaman miljöötä sekä tuetaan kunnan keskusalueiden kestävää kytkeytymistä asemanseutuun. Mynämäen keskustan kehittämisessä kulttuurihistoriallisesti merkittävän taajamakuvan vaalimisen ja kuntakeskustan elinvoiman edistämisen rinnalla tärkeää on parantaa jalankulun ja pyöräilyn edellytyksiä keskustassa sekä huolehtia keskustan kytkeytymisen mahdollisuuksista kestävillä kulkumuodoilla myös kunnan asemanseudulle, kuten asemakaavasuunnittelussa nyt on tehty. 

Kaavaselostuksessa todetaan että ”Asemakaavalla ei ole merkittäviä vaikutuksia taajamakuvaan. Uudisrakentamisen sopeutuminen valtakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön varmistetaan rakentamisen korkeutta sääntelemällä. Rakennusmassat eivät kokonsa tai sijoittelunsa puolesta poikkea merkittävästi ympäristöstään.” Asemakaavasuunnitelmassa rakennusten paikat siirtyvät entistä etäämmälle perinteisestä keskusraitista, mikä saattaa uhata taajaman rakennetun ympäristön maisemakuvaa. Asemakaavasuunnittelussa on hyvä huolellisesti tutkia pysäköintiratkaisujen vaikutusta kulttuurihistoriallisesti merkittävän keskustaajaman tilan tunnelmaan. 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävään taajamakuvaan uudisrakentamista sovitettaessa on asemakaavassa myös hyvä varmistaa uudisrakennuksen kokonaisuutta konkreettisin määrein, esimerkiksi rakennusalalle sijoitettavan rakennuksen korkeus mittayksiköin, jotta uuden rakennusmassan onnistuneesta sijoittelusta vaalittavaan maisemamittakaavaan voidaan varmistua. Kerrosneliömetreinä ja kerroslukuina ilmaistu rakentamisen määrä ei anna täsmällistä kuvaa uudisrakennuksen todellisesta koosta. Asemakaavamääräyksissä on Mynämäen keskustassa perusteltua kiinnittää huomiota kulttuuriperintörikkaan taajamakuvan vaalimiseen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.