Maakuntahallitus, kokous 14.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 191 Circular Turku -hankkeen kolmannen vaiheen päättäminen

VSLDno-2022-363

Valmistelija

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi
  • Riikka Leskinen, toimialapäällikkö, riikka.leskinen@valonia.fi

Perustelut

Valonia/Varsinais-Suomen liitto oli osatoteuttajana Circular Turku Phase 3-hankkeessa ajalla 1.8.2021–31.8.2022. Hankkeen päätoteuttajana oli Turun kaupunki, paikallisina partnereina mukana olivat Valonia ja Tulevaisuuden tutkimuskeskus ja kansainvälisenä kumppanina ICLEI (Local Governments for Sustainability) -verkosto. Hankkeen rahoittajana toimi Sitra.

Hanke oli jatkoa Circular Turku 1 ja 2-vaiheille, joiden aikana luotiin Turun kiertotalouden tiekartta – kohti resurssiviisasta yhteiskuntaa vauhdittamaan koko seudun siirtymää kohti kiertotaloutta. Tiekartta valmisteltiin yhteistyössä Turun kaupungin, Turun Yliopiston, Turun ammattikorkeakoulun, Turku Science Park Oy:n, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Varsinais-Suomen liiton, Valonian, Sitran sekä ICLEI:n kanssa. Tiekartassa on viisi painopistealuetta: energiajärjestelmä, ruoka, vesi, liikenne ja rakentaminen, sekä näille määritetyt muutostavoitteet ja toimenpiteet vuoteen 2029 mennessä.

Hankkeen tavoitteena oli varmistaa, että tiekartan toimenpiteitä viedään onnistuneesti eteenpäin ja mahdollistetaan pitkän aikavälin muutosta yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Hankkeen aikana kartoitettiin ja sparrattiin potentiaalisia uusia aloitteita ja toimenpiteitä. Samalla pyrittiin entistä tarkemmin tunnistamaan toimijat, joiden osallistuminen on avainasemassa kiertotalouden toiminnan käynnistymiselle ja jatkuvuudelle kussakin painopistealueessa. Projektissa laajennettiin kiertotalouden edistämisen fokusta seudun liiketoimintaekosysteemeihin sekä vahvistettiin kytköstä biodiversiteettitavoitteisiin ja luontopohjaisiin ratkaisuihin.

Valonialla oli vetovastuu työpaketista 2: Ensuring fair and inclusive Circular Turku. Työpakettiin sisältyi asukkaiden osallisuuden ja dialogin vahvistaminen, 1,5 asteen elämän kampanjan toimenpiteet ja reilun kiertotalouden siirtymän oppaan työstäminen. Valonia ohjasi kiertotalouden asukaslähtöisten ideoiden, tekojen ja haasteiden kartoitusta, jota toteuttivat Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat. Valonia oli mukana ICLEI:n koostaman Equitable Transitions Guidebook – Local tooks for fair and inclusive sustainability programs –oppaan tekemisessä ja valmisteli suosituksia oikeudenmukaiseen kiertotalouden siirtymään Turussa. Lisäksi Valonia järjesti Turun kaupungin henkilöstölle kiertotalouskoulutusta ja työpajan. Valonia oli mukana myös muissa työpaketeissa, uusien hankkeiden suunnittelussa, viestinnässä ja kansainvälisissä webinaareissa puhujana.

Circular Turku Phase 3-hankkeen toteutuneet kustannukset Valonian osalta olivat 16 914,28 euroa. Valonian omarahoitus hankkeelle oli suunnitelman mukaan 3000 euroa, joka koostui Valonian asiantuntijoiden työpanoksesta. Kustannuspaikalle jäi alijäämää 914,28 euroa, mikä katetaan Valonian kustannuspaikalta 6010.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää merkitä tiedoksi Circular Turku Phase 3-hankkeen tulokset ja hyväksyy alijäämän kattamisen Valonian tililtä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____