Maakuntahallitus, kokous 14.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 190 WE MAKE TRANSITION! -hankkeen käynnistäminen

VSLDno-2022-360

Valmistelija

  • Tarja Nuotio, aluekehitysjohtaja, tarja.nuotio@varsinais-suomi.fi
  • Salla-Maria Lauttamäki, kehittämispäällikkö, salla-maria.lauttamaki@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Interreg Baltic Sea Region 2021–2027 ohjelman kevään 2022 rahoitushausta on myönnetty rahoitus WE MAKE TRANSITION! (Towards sustainable and resilient societies through empowered civil society and collaborative innovation) -hankkeelle. Varsinais-Suomen liitto on hankkeen partneri.  

WE MAKE TRANSITION! -hankkeen tavoitteena on vahvistaa yhteiskunnan sopeutumis- ja palautumiskykyä erityisesti tukemalla kansalaisyhteiskunnan ja julkisen sektorin yhteistyötä siirtymässä kohti ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää tulevaisuutta. Hankkeessa hyödynnetään murrosareenatyöskentelyä, jonka avulla tunnistetaan siirtymään liittyviä tarpeita Itämeren alueella ja paikallisesti, tuetaan yhteiskehittämistä, sekä kokeillaan yhteisöistä ja asukkaista lähteviä aloitteita.  

 

Hankkeeseen osallistuvat partnerit ovat: Suomen Itämeri-instituutti (pääpartneri); Pirkanmaan liitto; Uudenmaan liitto; Varsinais-Suomen liitto; Green Tiger, Viro; Foundation for Science and Liberal Arts Domus Dorpatensis, Viro; Social Innovation Centre, Latvia; Vidzeme Planning Region, Latvia; Baltic Institute of European and Regional Affairs (Biser), Puola; Gdynia municipality, Puola; Trøndelag County Authority, Norja; ja University of Bremen, Institute Labour and Economy, Saksa.

Hankesuunnitelman kokonaisbudjetti on 3,2 milj.euroa ja hankkeen toteutusaika 1.1.2023 - 31.12.2025. Varsinais-Suomen liiton kokonaisbudjetti on noin 331 200 euroa, josta noin 222 900 euroa on suunnattu palkkoihin, noin 33 500 euroa matkakuluihin, noin 41 500 euroa ostoihin ja noin 33 500 euroa yleiskuluihin. Budjetista 80 %, eli noin 265 000 euroa, haetaan EU-rahoituksena, omarahoituksen ollessa noin 66 200 euroa. Hankkeelle haetaan kansallista vastinrahoitusta, joka kattaa enimmillään 70 % omarahoitusosuudesta. Omarahoituksen loppuosa katettaneen työpanoksella. Hankkeessa on budjetoitu projektityöntekijälle 100 % työaika eli 36 työkuukautta. Lisäksi palkkakuluihin sisältyy yhteensä 20 % työpanos liiton älykkään erikoistumisen, osallisuuden, järjestö- ja maaseutuyhteistyön ja talouden asiantuntijoille.  

Varsinais-Suomen liitto toteuttaa paikallisen murrosareenatyöskentelyn pilotit Kemiönsaaressa ja Uudessakaupungissa, jotka ovat hankkeen liittännäisjäseniä yhdessä Varsinais-Suomen Kylät ry:n ja Ukipolis Oy:n kanssa. WE MAKE TRANSITION! -hanke toteuttaa erityisesti voimassa olevan maakuntastrategian toimenpiteitä 1. Tuodaan vihreän siirtymän innovaattorit ja sijoittajat yhteen kokeilemaan uusia toimintamalleja ja -tapoja ja etsimään avauksia yhteistyölle, 17. Rakennetaan varsinaissuomalaisen osallisuuden toimintamalleja, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta ja yhteisöllisyyttä, ja 30. Vahvistetaan julkisen sektorin vuorovaikutusosaamista ja toteutetaan kokeiluja, jotka tukevat tekemisen demokratiaa myös kausiasukkaat huomioiden.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Häkämies, maakuntajohtaja, kari.hakamies@varsinais-suomi.fi

Maakuntahallitus päättää

1. käynnistää WE MAKE TRANSITION! -hankkeen; 

2. perustaa hankkeelle liiton kirjanpitoon omakatteisen kustannuspaikan; 

3. että hankkeen tilivelvollinen on aluekehitysjohtaja Tarja Nuotio, joka myös allekirjoittaa hankkeeseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset; 

4. valtuuttaa maakuntajohtajan tekemään hankkeen edellyttämät rekrytoinnit.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_____