Maankäyttöjaosto, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Lausunto Turun Kupittaan kärjen asemakaavaehdotuksesta

VSLDno-2024-311

Valmistelija

  • Virpi Mamia, maakunta-arkkitehti, virpi.mamia@varsinais-suomi.fi

Perustelut

Turun kaupunki on pyytänyt Varsinais-Suomen liitolta lausuntoa 10.6.2024 päivätystä asemakaavanmuutosehdotuksesta Kupittaan kärjeksi kutsutulle kaupunkikehittämisen alueelle Turun Kupittaan ja Itäharjun kaupunginosissa. Lausunto on pyydetty 16.8.2024 mennessä. Varsinais-Suomen liitto on saanut lisäaikaa lausunnolleen maankäyttöjaoston 26.8.2024 pidettävää kokoukseen asti. Lausunnonantajia on pyydetty lausunnossa kertomaan, mikäli lausunnonantaja haluaa ilmoituksen kaavan hyväksymispäätöksestä.  

Asemakaavan suunnittelualue sijaitsee 2 km päässä Turun kauppatorilta, Kupittaan rautatieaseman itäpuolella rajautuen Joukahaisenkatuun, Kalevanramppiin, Kalevantiehen ja Karjakatuun. Suunnittelualueen koko on noin 17,2 h. 

Kupittaan kärjen asemakaava on osa Turun Tiedepuisto -kärkihanketta, joka laajentaa toiminnoiltaan sekoittunutta kaupunkiympäristöä Itäharjun vanhalle teollisuusalueelle. Tiedepuiston kärkihankkeen mukaisella suunnittelulla Turku pyrkii hyödyntämään Tiedepuiston läheisyyttä Kupittaan alueen kokonaisvaltaisessa kehityksessä. Kupittaan ja Itäharjun yhdistävän Kupittaan kärjen asemakaava mahdollistaa Kupittaan aseman läheisyyteen asumisen, palveluiden ja työpaikkojen keskittymän rakentamisen.  

Asemakaavaehdotuksessa asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueille (AL) kerrosalaa sijoittuu yhteensä 198 350 k-m2, josta vähintään noin 41 000 k-m2 on muuta kuin asumista. Liike-, toimisto-, palvelu, kulttuuri- ja opetusrakennusten korttelialueilla (KPY) kerrosalaa on 88 600 k-m2 ja toimitilarakennusten korttelialueella (KTY) 3 400 k-m2. Taito-kampuksen korttelilla (YO) kerrosalaa on 25 000 k-m2. Maanalaisille tai kansirakenteen alaisille tiloille sekä aukiolle on osoitettu kerrosalaa 15 800 k-m2. 

Asemakaavan kokonaiskerrosala maanpinnalle osoitettujen tiloja osalta on 315 650 k-m2, mikä on noin 125500 k-m2 enemmän kuin voimassa olevassa asemakaavassa.  

Asukkaita alueelle on laskennallisesti arvioitu tulevan 3 150, työpaikkoja 8 500 ja Taito-kampukseen oppilaita noin 3000. 

Asemakaavan aloituskokous viranomaisille on pidetty 23.10.2023. Asemakaavaehdotuksesta on pidetty esittelytilaisuus lausunnonantajille 17.6.2024. Varsinais-Suomen liitosta on ollut edustus läsnä molemmissa tilaisuuksissa. 

 

Lisätietoja:  http://www.turku.fi/kaavahaku kohdasta ’Asemakaavat’ hakusanalla ’Kupittaan kärki’ 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Saarento, suunnittelujohtaja, heikki.saarento@varsinais-suomi.fi

Maankäyttöjaosto päättää antaa Turun Kupittaan kärjen asemakaavaehdotuksesta seuraavan lausunnon: 

Varsinais-Suomen liitto kiittää Turun kaupunkia lausuntopyynnöstä ja lausunnonantajille järjestetystä esittelytilaisuudesta koskien Kupittaan kärjen asemakaavaehdotusta.  

Varsinais-Suomen liitto toistaa lausunnossaan saman, mitä esitti Kupittaan kärjen alueen suunnittelusta 17.6.2024 pidetyssä esittelytilaisuudessa: 

Kupittaan kärjen alueen kehittäminen on tärkeää koko kaupunkiseudun näkökulmasta. Kupittaan kärjen alue on sijainniltaan merkittävä paikka Varsinais-Suomen liikenteellisten solmukohtien verkostossa. Alueen suunnittelussa tuleekin varmistaa, ettei maakunnan ydinkaupungin pääaseman ja tulevan matkakeskuksen saavutettavuus ei heikenny kaupungin sisääntulojen suunnasta.  Kupittaan kärki -hankkeen menestyminen edellyttää pitkäjänteisesti valmisteltujen maakunnan ja kaupunkiseudun joukkoliikennesuunnitelmien toteutumista. 

Kupittaan kärjen kaupunkilaadulliset tavoitteet ovat korkeat, ja niin kuuluu olla näin merkittävällä paikalla. Liitto haluaa kuitenkin nostaa esiin myös sen, että asemakaavasuunnittelussa on tärkeää punnita isojen ratkaisujen perustelut suhteessa alueen kaupunkitilan laatutavoitteisiin ja kaupunkitilojen estevaikutuselementteihin: onko Helsinginkadun liikennevirtojen saattamien Kupittaan kärjen kaupunkitilaan enemmän estevaikute ja haitta kaupunkitilan käytölle kuin kaupunkiympäristön laatua nostava tekijä?  

Liitto haluaa lisäksi herättää ajattelemaan resurssiviisautta suunnitteluratkaisujen kustannustasossa. On koko kaupunkiseudun vetovoiman ja kokonaistoimivuuden etu, että kaupunkisuunnittelussa vaalitaan tavoitteiden ja toimenpiteiden realistista suhdetta. Liitto haluaakin esittää kysymyksen, onko asemakaavaehdotuksessa esitetty Helsinginkadun linjauksen muutos yhteiskuntataloudellisesti perusteltu ratkaisu? 

Ilmastotekijöiden ja ympäristön laadun sosiaalisten vaikutusten vuoksi liitto muistuttaa, että asemakaavassa on tärkeää ohjata tiiviisti rakennettavien kaupunkitilojen riittävää vehreyttä ja kasvullisen maan määrää, mikä tuo kaupunkiolosuhteisiin joustavuutta erilaisiin sään ääritiloihin varauduttaessa sekä parantaa ihmisiin kohdistuvaa elinympäristöterveyttä.   

Varsinais-Suomen liitto pyytää saada tiedon Kupittaan kärjen asemakaavoituksen vaiheista jatkossakin liiton kirjaamoon kirjaamo@varsinais-suomi.fi . 

Päätös

Päätös ehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Lausunnon saaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, muut tilanteen mukaan